Spillerne drakk seg fulle før kamp mot Norge: - Folk strippet

Jan Pytlick avslører i ny bok.

BOKAKTUELL: Den tidligere danske landslagstreneren i håndball, Jan Pytlick, skriver i ei ny bok at laget drakk seg fulle før en finale mot Norge i 2004. Danmark endte opp med å vinne kampen 30-27. Dette var i oppkjøringen til sommer-OL i Aten. Foto: NTB Scanpix
BOKAKTUELL: Den tidligere danske landslagstreneren i håndball, Jan Pytlick, skriver i ei ny bok at laget drakk seg fulle før en finale mot Norge i 2004. Danmark endte opp med å vinne kampen 30-27. Dette var i oppkjøringen til sommer-OL i Aten. Foto: NTB ScanpixVis mer

FREDERIKSHAVN (Dagbladet): Jan Pytlick (48) fikk sparken som dansk landslagssjef i håndball etter et skuffende EM-sluttspill i fjor. Nå gir treneren ut ei ny bok der han kommer med en overraskende historie.

Datoen er 4. august 2004 og Danmark møter Norge i finalen i Scandinavian Cup. Danskene vinner 30-27 - men det ingen vet er at store deler av det danske laget er bakfulle.

Det forteller Pytlick i den nye boka «Pytlick - Fighter for fællesskabet», gjengitt av Ekstra Bladet.

- Det kunne endt i en skandale, sier Pytlick elleve år etter kampen.

Han var dansk landslagssjef i periodene 1998 til 2006, og fra 2007 til 2014.

Norges landslagssjef Thorir Hergeirsson rister på hodet av innholdet i boka.

- Det er mye rart i idretten. Ingenting overrasker meg. Det han skriver er irrelevant, sier Thorir Hergeirsson til Dagbladet.

- Har du hørt om sånne episoder før?

- Om jeg har hørt noe lignende? Jeg har vært en del av håndballmiljøet lenge. Det er mye rart, sier islendingen med et lite glis.

- Sinnssykt Den famøse kvelden startet på en bedre restaurant i Aalborg. Slitne spillere ankom stedet der det var dekket på med flere glass til hver kuvert. Alle startet med et glass med champagne - før alt eskalerte. Ifølge Ekstra Bladet sendte spillerne etter hvert spørrende og undrende blikk mot landslagstreneren som nikket og lot spillerne ta for seg.

Det hele endte med at flere spillere ble svært beruset, kvelden før finalen mot Norge.

- Ha-ha. Det der er et eksempel på en historie jeg har har vurdert om jeg skulle fortelle. Mange vil jo tenke: Hva er det for en leder som er så uprofesjonell og lar laget drikke før en kamp mot Norge? Det var forberedelsene til noe av det største, nemlig et OL, sier Pytlick.

Kampen ble spilt bare dager før sommer-OL i Aten 2004. Danmark endte opp med å vinne gull.

Men Pytlick beskriver at han måtte sette ned foten på Aalborg-restauranten:

- Det var ikke planlagt. Da jeg kom inn og så alle glassene tenkte jeg: «Hold kjeft. Hva gjør vi?» Det ble en veldig, veldig fin og sinnssyk aften. Og alle ble mer og mer fulle. Plutselig kom det spillere til meg og sa: «Vi vil i Jomfru Ane Gade», sier Pytlick.

- Strippet Jomfru Ane Gade er en av Nordens største gater med diskoteker og restauranter.

- Jeg ble edru på sekundet. Jeg hadde ikke kontroll lenger og måtte få spillerne hjem på hotellet. Det ble ikke store protester, men humøret var sinnssykt høyt. Folk strippet, men det var ikke noen av spillerne, men noen fra et orkester, sier den tidligere danske landslagssjefen.

Ifølge boka var det dermed et dansk lag preget av bakrus og «tømmermenn» som møtte Norge i finalen.

I NTBs kamprapport fra matchen i 2004 står det skrevet at «målvakten Katrine Lunde holdt Norge lenge inne i kampen, men fikk lite hjelp av lagvenninnene foran seg og klarte ikke å forhindre at Danmark fosset ifra utover i annen omgang».

- Vi ble kjørt av litt en stund i annen omgang. Vi mangler noen individuelle duellferdigheter i forsvar, så vi har en del å løfte oss på, sa landslagssjef Marit Breivik i 2004.

Jan Pytlick var mer ordknapp i intervjuet etter kampen:

- Vi er meget tilfreds. Å slå Norge er sterkt, sa han til TV 2 etter tremålsseieren.

Og spesielt med tanke på oppladningen.

Men 26 dager etter fylleskandalen sto det danske laget med OL-gull rundt halsen.