- Spillerne er blitt feite

Det amerikanske fotballforbundet raser mot ny undersøkelse.

(Dagbladet.no): De lever av idretten sin, men ifølge en studie kan over halvparten av toppspillerne i amerikansk fotball puttes inn i fedme-kategorien.

Ernæringsprofessor Joyce Harp fikk ideen til undersøkelsen etter å ha sett tv-bilder av spillerne i National Football League (NFL), melder AP.

- Jeg syntes ikke disse gutta så store eller muskuløse ut - de så feite ut, sier Harp.

Fedme-BMI

Sammen med en assistent har professoren hentet høyden og vekten til 2168 spillere fra forbundets hjemmesider, og regnet ut spillernes kroppsmasseindeksen (BMI).

Så å si alle spillerne hadde en BMI på minst 30 - og medisinsk sett overvektige. 56 prosent hadde BMI over 30, som er grensa for fedme. Halvparten av disse hadde BMI over 35, mens en liten andel var helt oppe i 40.

Hjertekirurgen Arthur Roberts mener undersøkelsen knapt kan kalles vitenskapelig, men han er enig i at spillerne vokser voldsomt.

- Spillernes økte omfang er svært bekymringsverdig, sier Roberts, som selv har en fortid som NFL-quarterback.

Han er også redd for at digre fotballspillere er dårlige forbilder for barn som drømmer om en profftilværelse.

- Useriøst

Det amerikanske fotballforbundet kaller undersøkelsen useriøs fordi den forholder seg kun til spillernes BMI, og ikke tar hensyn til forholdet mellom muskler og fett.

Professor Harp medgir at en må ta dette i betraktning for å klassifisere en person som feit. Hun mener likevel at spillerne høye BMI-tall ikke skyldes en økning i muskelmasse alene.

- Det høye antallet store spillere var ikke uventet, men det kan få helsemessige konsekvenser.

Harp viser også til tidligere studier, som har dokumentert fedmerelaterte problemer som søvnforstyrrelser og høyt blodtrykk blant NFL-spillere.

«Store som hus»

Den tidligere forsvarspilleren John Jurkovic er overbevist om at mange spillere er blitt presset til å bli «store som hus», fordi de skal stå imot angrep og skremme motstandere på banen.

Jurkovic hevder han selv ble presset av treneren til å gå opp i vekt. Da han la fotballskoene på hylla i 2000 var han 190 centimeter høy og 150 kilo tung.

- NFL-lagene vil ha store spillere fordi det funker, sier Jurkovic ifølge AP.

Han mener det er spesielt forsvarsspillere som vokser seg enorme på banen.

Undersøkelsen tyder imidlertid på at store spillere ikke nødvendigvis fører laget til Superbowl-finale. Den konkluderer med at det ikke er noen sammenheng mellom et lags gjennomsnittlige BMI, og plasseringen i fjorårets sesong.

Studien omtales i Journal of the American Medical Association

FEITE? En undersøkelse mener at vektøkning er blitt et alvorlig problem innen amerikansk fotball - der ruvende størrelser er langt vanligere enn i den europeiske varianten.