STJERNESMELL: I rekka av svære managere i Premier League er José Mourinho (t.v.) og Pep Guardiola de største. I hvert fall målt i europacuptrofeer. Nå leder de hver sin rival. Foto: AFP / NTB Scanpix
STJERNESMELL: I rekka av svære managere i Premier League er José Mourinho (t.v.) og Pep Guardiola de største. I hvert fall målt i europacuptrofeer. Nå leder de hver sin rival. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Spillerne er ikke lenger Premier Leagues største stjerner

Velkommen til Football Manager i praksis.

(Dagbladet:)

MANCHESTER UNITED HAR så langt forsynt seg grovest i overgangsmarkedet og Zlatan Ibrahimovic er en stor signering fordi Zlatan er Zlatan, en global merkevare. Paul Pogba er i et fotballperspektiv mange ganger det fordi han 1) er framtida, og 2) ble snappet opp foran nesa på Zinédine Zidane og Real Madrid. Og de Manchester City har signert, Liverpool har signert og de to som så langt er kommet til Chelsea, pluss de en hemmelighetsfull Arsène Wenger (kanskje) går med planer om å hente til Emirates – for ikke å snakke om alle de store stjernene som var der da Leicester tok tidenes røver og løftet trofeet i mai – Premier League er spekket av store navn og strålende spillere.

Men likevel hjelper det ikke.

De når ikke opp.

Denne sesongen er det ingen spillere som når opp i den hypede kappestriden mellom Pep Guardiola, José Mourinho, Jürgen Klopp, Antonio Conte og Arsène Wenger.

HVORFOR REGJERENDE KONGE og kronprins ikke blandes inn i miksen, Claudio Ranieri og Mauricio Pochettino, skyldes at jeg tror de strakk sine femten minutter til ti måneder forrige sesong. Og at det blir med det. Det er ikke Leicester og Tottenham som kommer først inn på oppløpet neste vår. Veldig mye taler for at de fem andre vil ligge der i et slags kobbel og kjempe om tittelen og de tre øvrige billettene til Champions League. Og selv om Ranieri beviselig kan trylle og Pochettino ikke er veldig langt unna han heller, så når de ikke opp.

Fordi dyktighet alene ikke er nok i dette selskapet.

BARE TO SPILLERE på Planeten Volleywood kunne løftet seg over den nevnte kvintetten og stjålet fokuset fra dem som ikke spiller når Premier League-sesongen starter med et helt eksepsjonelt fokus. Han ene heter Cristiano Ronaldo. Han andre Lionel Messi. Men ut over disse to, som siden 2008 har vekslet på å være nummer en og to i verden, er det ingen spillere som kaster skygge over The Battle Of The Managers.

I 2016/2017-sesongen synes det være denne kampen som først og fremst gjelder.

AVISEKSTRA: Dagens papirutgave av Dagbladet inneholder et 24 sider stort bilag som gir deg det du trenger før Premier Leagues åpningshelg. Faksimile: Dagbladet
AVISEKSTRA: Dagens papirutgave av Dagbladet inneholder et 24 sider stort bilag som gir deg det du trenger før Premier Leagues åpningshelg. Faksimile: Dagbladet Vis mer

NÅR EN AV dem løfter trofeet om ti måneder vil det ikke være Manchester City, Manchester United, Liverpool, Chelsea eller Arsenal som vinner Premier League. Det vil være Pep Guardiola, José Mourinho, Jürgen Klopp, Antonio Conte eller Arsène Wenger. Som om kampene spilles fra benken og sidelinja og ikke på banen. Som om alt det som skjer rundt 38 ganger 90 minutter PL-fotball fra august til mai er det som betyr noe. Og det er til å forstå når verdens mest ettertraktede fotballtrenere er i samme liga og de eneste du savner er Diego Simeone og Carlo Ancelotti.

Det er nemlig sjefene som setter premissene.

«DETTE ER INGEN kamp mellom managere», sa Conte på sin første pressekonferanse på Stamford Bridge. «Det er en kamp mellom store klubber og store spillere. Det er der utfordringen ligger.»

Det siste har han rett i, at det er der utfordringen ligger. Men at det ikke er en kamp mellom store personligheter og enda større egoer er det ingen i vår bransje som vil høre på.

NÅR JEG SER og hører hvordan ihuga supportere både her i Norge, i England og andre steder rundt om i verden snakker for sine respektive klubber, så er det ikke først og fremst en spiller eller ti som blir løftet fram. Det er managerne.

Det er altså ikke de som spiller som er viktigst denne sesongen. Det er de som ikke spiller. Og slik får den digitale suksessen Football Manager, spillet som engasjerer millioner verden rundt, en helt ny betydning.

Slik blir Premier League 2016/2017 Football Manager i praksis.