ØNSKER STANDARDBALL: Rosenborgs Per Ciljan Skjelbred og Vålerengas Harmeet Singh må spille med en ny type ball nesten hver uke. Nå vil NISO ha en standard matchball i norsk fotball. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
ØNSKER STANDARDBALL: Rosenborgs Per Ciljan Skjelbred og Vålerengas Harmeet Singh må spille med en ny type ball nesten hver uke. Nå vil NISO ha en standard matchball i norsk fotball. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Spillerne er lei av å bytte ball hver helg

Vil ha standard matchball i Tippeligaen.

(Dagbladet): Norske fotballspillere har sett seg leie av å måtte spille med ulik type matchball hver eneste helg.

I både Tippeligaen og Adeccoligaen er det nemlig slik at det laget som har hjemmekamp er ansvarlig for å stille med ball.

I praksis betyr det at den sportsleverandøren som sponser klubben bestemmer hva slags ball det skal spilles med.

Det vil si at foreksempel Rosenborg, som bruker Adidas, vil måtte venne seg til å spille med baller fra foreksempel Umbro om de møter Molde i bortekamper.

Det er spillerorganisasjonen NISO som kommer med kravet om standardball i forbindelse med forhandlinger om overenskomst i Oslo tirsdag og onsdag førstkommende uke.

- Store forskjeller
Kravet er ett av sju som vil bli lagt fram når NISO møter NHO Idrett til forhandlinger.

- Det er veldig store forskjeller på baller fra de ulike leverandørene, og spesielt keeperne er veldig frustrerte over dette. I dag er det sånn at før en bortekamp, så pleier klubbene å låne samme type ball som motstanderen bruker, sier NISO-leder Joachim Walltin.

NISO-lederen foreslå at norsk fotball gjør som i England og de fleste andre ligaene i Europa. Der legges den offisielle matchballen ut på anbud, slik at balleverandørene kan slåss om å få matchballen. I Premier League er det foreksempel bare Nike-baller som brukes.

- Med en slik ordning kan overskuddet for matchballrettighetene fordeles på klubbene, sier Walltin.

Kan bli streik
Når NISO og NHO Idrett møter til forhandlinger til uka er det også andre viktige punkter på NISOs liste over krav (sjekk faktaboks).

Spillerne ønsker blant annet retten til å inngå personlige reklamekontrakter, selv kunne få velge hvilke fotballsko de skal spille med og minimum sju dager sammenhengende ferie i sesong.

Skulle forhandlingene om overenskomst gå til brudd, vil Riksmeklingsmannens kontor bli koblet inn for mekling. Fører heller ikke det fram, kan norsk toppfotball bli rammet av streik fra 19. mai.

Det har bare vært streik én gang tidligere - i 2002 - og da varte den i 40 timer, med voldsom interesse fra media.

• NISO forhandler på vegne av cirka 500 aktive medlemmer, men overenskomsten gjelder også ikke-medlemmene i klubbene.

FREMMER KRAVENE: NISO-leder Joachim Walltin. Foto: Scanpix
FREMMER KRAVENE: NISO-leder Joachim Walltin. Foto: Scanpix Vis mer