Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Spillerne etterlyser mer førstehjelpstrening

Tidligere lagkamerater i sjokk over Strands kollaps.

LILLESTRØM (Dagbladet): Pål Strand (36) tilbrakte sine beste fotballår i Lillestrøm fra 1999 til 2008. Hans tidligere lagkamerater er naturligvis preget av den nedslående meldingen om at 36-åringen falt om på gårsdagens Raufoss-trening med det som viste seg å ha vært en hjertestans.

- Jeg fikk med meg nyheten i går, og det kom som et sjokk. Vi krysser fingrene for at alt går bra med Pål. Han er en kjempegutt som har vært i Lillestrøm i mange år sammen med meg, og vi har alltid hatt et godt forhold. Jeg håper inderlig at alt går bra, og venter på nærmere beskjed. Vi bryr oss om Pål og han har vært en del av familien i Lillestrøm i mange år. Det er klart dette gjør inntrykk på oss alle sammen. Vi skal gjøre så godt vi kan for å følge ham opp, sier kaptein Frode Kippe til Dagbladet.

Tidenes mestscorende Lillestrøm-spiller Arild Sundgot mottok også budskapet om sin mangeårige lagkamerats kollaps med sjokk.

- Det var en forferdelig trist nyhet å få vite at Pål var fraktet til Ullevaal sykehus. Vi får krysse alle fingre og håpe alt går bra med ham. Jeg har et veldig godt forhold til Pål. Vi var kjempegode kompiser i alle de årene vi spilte sammen. Han er en kjempekar. Jeg vil ikke spekulere i hva som har skjedd med Pål, men det er skremmende når sånt skjer. Du får frysninger når du tenker på familien. Det er ikke noe hyggelig i det hele tatt, sier Sundgot til Dagbladet.

For lenge mellom hver gang Ingen av de to hadde pratet med noen i Strands nærmeste krets da Dagbladet var på besøk på dagens Lillestrøm-trening, men tenker å ta kontakt og venter på oppdateringer rundt tilstanden hans, som nå viser seg å være stabil.

Kippe skulle gjerne sett at det var en større bevisstgjøring blant spillere og ledere på livreddende førstehjelp, og mener det går for lenge mellom hver gang det trenes på.

- Vi har vært igjennom det, men det er for lite av det. Nå er det nok fire-fem år siden vi hadde en gjennomgang på førstehjelp i Lillestrøm. Det er viktig å repetere det jevnlig. Vi har store utskiftninger i spillergruppa, så det er nok flere her som ikke helt har oversikten hvis noe sånt skulle inntreffe.

Ekstra trygghet Heldigvis viste beredskapen seg å være god da uhellet var ute på Raufoss i går, og Strand fikk øyeblikkelig hjelp. Å ha en hjertestarter raskt og enkelt tilgjengelig er obligatorisk i toppfotballen, og LSK-kapteinen føler at han er i trygge hender på klubblaget.

- Ting snur fort. Plutselig kan det skje med deg selv også. Det kan du aldri være forberedt på. Uten at du kan gå for mye rundt og tenke på det, så vet jeg i hvert fall at vi i Lillestrøm har det best tenkelige medisinske apparatet rundt oss, sier Kippe.

- Samtidig har vi sett eksempler på tragiske tilfeller der man ikke har hatt kvalifisert medisinsk personell rundt seg eller en hjertestarter, som vi alltid har på feltet her. Det gir en ekstra trygghet. Det er viktig å få ut så godt man kan. Det er begrenset med ressurser i mindre klubber, og det får man ikke gjort noe med. Men det er viktig å kunne generell førstehjelp, og det tror jeg alle har godt av en repetisjon på, fortsetter han.

Selvforklarende Sundgot tror på sin side at selv om det har gått en stund siden spillerne trente på førstehjelp, vil de være godt rustet i Lillestrøm.

- Vi hadde livredningskurs for noen år siden der alle spillere og ledere fikk full opplæring, så jeg tror vi i Lillestrøm er ganske godt trent på dette. I tillegg har vi også hjertestarter lett tilgjengelig, så jeg tror opplegget rundt klubben er veldig bra rundt slike situasjoner. Du vet aldri hvordan du vil reagere, men jeg har iallfall fått opplæring, så jeg vet hva som skal gjøres, og det gjør forhåpentligvis de andre spillerne også. Sånn sett gjør det situasjonen lettere, sier han.

Klubbens fysiske trener Geir Kåsene demonstrerer for Dagbladet hvor enkel en hjertestarter er i bruk. Samtidig understreker han at du kommer langt ved å kunne tradisjonell hjerte- og lungeredning.

TENKER PÅ KAMERATEN: Arild Sundgot var i Lillestrøm gjennom hele Pål Strands karriere på Åråsen. Nå er han bekymret for kameraten.Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix
TENKER PÅ KAMERATEN: Arild Sundgot var i Lillestrøm gjennom hele Pål Strands karriere på Åråsen. Nå er han bekymret for kameraten.Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix Vis mer

- For å få i gang hjertet må man ofte ha et sjokk, så har man mulighet til å bruke hjertestarter bør man ta den i bruk. Den er selvforklarende og risikofritt, så det går bra. Jeg mener det viktigste alle kan gjøre er å lære seg vanlig hjerte- og lungeredning og diverse oppfriskingskurs så det sitter i fingrene. Du kommer langt med det. Hvis du i tillegg har en telefon og kan ringe 113 har du kommet veldig langt. Så må du ikke være redd for å gjøre noe. Mange er redde for å ta tak i situasjonen, men det er bare å hoppe i det, sier Kåsene til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media