Spillerne glemte gullbonus

VIF-spillerne glemte å forhandle om gullbonus før seriestart. Nå vil de sikre seg bonus denne uka.

VALHALL (Dagbladet): Klubbdirektør Kjetil Siem er positiv, men vil ikke høre snakk om forhandlinger før helga.

Siden seriebronsen i 1985, har Vålerenga to sjuendeplasser fra 1995 og 1998 som eneste plasseringer på øvre halvdel av tabellen. Gull ble det sist i 1984.

Kravliste

I fjor måtte Vålerenga gjennom to kvalik-kamper mot Sandefjord for å unngå nedrykk. Derfor bør ingen overraskes over at Jørgen Jalland, Tom Henning Hovi og Øyvind Bolthof i spillerutvalget ikke husket å sette gullbonus på kravslista.

-  Etter fjorårsesongen var det ingen som hadde behov for å diskutere gullbonus, sier Jalland til Dagbladet.

Så kom Steffen Iversen til klubben i sommer. Han skal ifølge VG ha sikret seg en bonus på en million kroner for seriegull. De siste ukene har gullukta festet seg i nesa på resten av spillerne også.

-  Jeg så i Dagbladet at Fredrikstad-spillerne får 1,6 millioner kroner for å unngå nedrykk. Da synes jeg at vi bør få litt for gull. Vi har ikke avtalt noe på forhånd, så dette er ikke noe vi kan forlange. Men vi mener at det er på sin plass, og har hatt en prat med Siem om dette, sier Jalland.

Får bonus

Og klubbdirektør Kjetil Siem har allerede gitt svar.

-  Jeg har vært inne i garderoben og sagt at det blir bonus om det blir gull, sier han.

Siem forteller at spillerne på fleip viste ham Dagbladets sak om Fredrikstad-bonusen - kanskje som en antydning om hva de sjøl bør være verdt.

-  Vi får se hvordan vi gjør det etter kampen, sier Siem.

Men Jalland vil helst ha bonusen på plass før Stabæk kommer til Ullevaal lørdag. Han poengterer at Vålerenga i år har økt tilskuersnittet betydelig (fra 9000 til 13 000), og at klubbens inntektsgrunnlag vil kunne øke om det blir seriegull -  for ikke å snakke om eventuelt spill i Champions League neste sesong.

-  Uaktuelt

-  Det hadde vært greit å ha bonusen på det rene før kampen, sier Jalland.

-  Helt uaktuelt. Det er ikke mulig å drive bonusforhandlinger så tett opp i en kamp. Det er en fokusforskyvning jeg ikke vil være med på, sier Siem.

Både Jalland og Siem forsikrer om at stemningen og humøret er helt på topp, og at eventuelle drakamper om bonus ikke skal ødelegge noe som helst inn mot helga.

-  Vi spillerne skal selvfølgelig gi full gass uansett, sier Jalland.

-  Og jeg vil veldig gjerne betale ut bonus. Jeg klør faktisk i fingrene etter å gjøre det, sier Siem.

Uavhengig av bonus, går Vålerenga-spillerne mot et økonomisk godt år. Prosessen fra høye grunnlønninger til prestasjonsbaserte lønninger, slår gunstig ut på kontoen i år - nettopp fordi spillerne presterer.

-  Det kan du si. Vi har økte lønninger, og alle spillerne har fått bonusbasert lønn, og får betalt deretter, sier Siem.

-  Det kunne sett langt dårligere ut, for å si det sånn, sier Jalland.

-  Fortjent

Heller ikke trener Kjetil Rekdal har egen gullbonus.

-  Nei, jeg har bare en liten bonus for å bli blant de fire beste, sier han.

Men Rekdal synes det er helt på sin plass at spillerne loves en gullbonus.

-  Det har de ærlig fortjent, sier Rekdal - som sjøl har vært på banen i 17 kamper.

-  Og vinner vi seriegull, kommer Oslo til å eksplodere som fotballby, sier han.

Da har nok spillerne også lært.

-  Bonuser er ting som bør være på plass før seriestart, sier Jørgen Jalland.

PÅ BONUSJAKT: I fjor måtte VIF gjennom kvalifisering for å unngå nedrykk, og gullbonus sto derfor ikke på kravlista til spillerutvalget og Jørgen Jalland foran årets sesong. Men etter søndagens møte med Ham-Kam, vil VIF-spillerne i forhandlinger.