FERDIGE: Mye skal til om Frankrike tar seg til åttedelsfinale i VM. Ekspertene gir det franske egoet, samt en inkompetent trener skylda. Foto: Patrick Herzog / AFP.
FERDIGE: Mye skal til om Frankrike tar seg til åttedelsfinale i VM. Ekspertene gir det franske egoet, samt en inkompetent trener skylda. Foto: Patrick Herzog / AFP.Vis mer

- Spillerne har ydmyket Domenech på det groveste

I ettermiddag er VM over for Frankrike, tror ekspertene.

||| (Dagbladet): Skal «Les Bleus» ta seg videre fra gruppe A er utgangspunktet klart:

• Det må vinnes mot Sør-Afrika. Uavgjort mellom Uruguay og Mexico betyr fransk «au revoir».

• Med 0-2 i målforskjell vil 2-0-seier ikke holde om Uruguay slår Mexico med samme siffer. Mexico går videre på flere scorede mål.

• Storseier er altså det eneste som duger, og sannsynligvis må toeren ut mot Argentina i åttedelsfinalen.

Det kommer ikke til å skje for Frankrikes del, skal vi tro Viasat-ekspert Roar Stokke eller TV2-ekspert Øyvind Alsaker.

TRIST: Roar Stokke tror Frankrike ryker ut i gruppespillet. Viasat-eksperten synes hele situasjonen er trist. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
TRIST: Roar Stokke tror Frankrike ryker ut i gruppespillet. Viasat-eksperten synes hele situasjonen er trist. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer

- Nei, jeg tror de ryker ut. Jeg kan ikke forestille meg at Frankrike klarer å ha så mye flaks at de karrer seg videre, sier Viasat-ekspert Roar Stokke.

- Styrkeforholdet skulle normalt kunne tilsi 3-0, men laget er helt ødelagt og scorer ikke mål. Det må skje et under, og husk at de møter hardtarbeidende Sør-Afrika som også spiller for avansement. Hjemmelaget kommer til å mobilisere, så dette lever i høyeste grad, sier Alsaker.

Sør-Afrika kan også i teorien ta seg videre fra gruppe A.

Isåfall må hjemmelaget vinne mot Frankrike, og ta inn fem mål på Mexico og seks på Uruguay.

Truer med kampboikott
Enkelte av spillerne har truet med å boikotte kampen mot Sør-Afrika, skriver blant annet Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen

TV2-ekspert Alsaker spør seg om det er spillerne som boikotter eller om det er Domenech som ikke velger dem.

TØFF KAMP TV2-Alsaker minner om at også Sør-Afrika kan gå videre med full klaff. Han forventer et heltent hjemmelag i ettermiddag.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
TØFF KAMP TV2-Alsaker minner om at også Sør-Afrika kan gå videre med full klaff. Han forventer et heltent hjemmelag i ettermiddag. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

- Jeg har ingenting til overs for Domenech. Han har ødelagt et fransk lag hvor det bor fantastisk talent, men han har blitt ydmyket på det groveste.

- Nå har han ikke annet valg enn å velge de lojale, de som har laget minst trøbbel.

Skandaleoppkjørig
Skandaler på skandaler har preget den franske landslagstroppen de siste dagene.

Det startet med Nicolas Anelkas begredelige innsats mot Mexico og den påfølgende utskjellingen av Raymond Domenech. Deretter havnet kaptein Patrice Evra og fysisk trener Robert Duverne i klinsj på treningsfeltet, før spillerne bestemte seg for å boikotte søndagens trening i protest mot Anelkas hjemsending.

Trener Domenech leste i tillegg opp en spillererklæring det franske fotballforbundet ikke tror er fra spillerne.

Til det var erklæringen for velskrevet, mente forbundet.

DYPE SÅR: Lars Tjærnås tror de franske VM-skandalene får større betydning enn kun fotballmessige. Foto: Canal +
DYPE SÅR: Lars Tjærnås tror de franske VM-skandalene får større betydning enn kun fotballmessige. Foto: Canal + Vis mer

- Man må kunne forvente at overbetalte spillere i det minste har respekt for drakten, men det mangler de. De mangler også respekt for de 60 millionene franskmenn som håper Frankrike skal gjøre et bra VM. Du har spillere fra de ypperste europeiske klubbene som ikke gidder å gi alt for seg selv, landet og treneren. Det er bare trist, sier Roar Stokke.

- Når Evra, som er kaptein, blir med på noe sånt har det selvsagt gått for langt, sier han.

Lars Tjærnås slutter seg til Roar Stokkes beskrivelser av de franske spillernes opptreden.

- Spillernes reaksjoner er forkastelige. De har desverre fått for stor makt og ydmyker hele Frankrike, en stor fotballnasjon med to finaler de tre siste VM. Streik er en god protestform for å oppnå rettferdighet, men i dette tilfellet er det patetisk, uansett hvor mye de måtte ha mot treneren. 60 millioner franskmenn fortjener bedre enn dette.

Betydelig omdømmetap
Tjærnås tror det franske spilleropprøret skaper dypere sår enn man kan forestille seg.

- Vi ser kanskje et av fotballhistoriens største omdømmetap på kort tid. Dette skaper dype sår langt utover den fotballinteresserte biten av befolkningen. Det gode er jo at laget snart skifter trener, for det er virker som om Domenech er en stor del av årsaken til problemet her, sier Tjærnås.

PROBLEMDUO: Eric Abidal og William Gallas skaper utrygghet bak, ifølge Tjærnås og Stokke. Foto: Patrick Hertzog / AFP.
PROBLEMDUO: Eric Abidal og William Gallas skaper utrygghet bak, ifølge Tjærnås og Stokke. Foto: Patrick Hertzog / AFP. Vis mer

Roar Stokke tror at Domenechs snarlige avgang ikke gjør saken særlig bedre. 

- Ryktene om at Domenech skaper splid har jo versert en stund. Fra franske kollegaer har jeg lenge hørt at han mangler en hel del på det å være en leder, samt å ta konflikter. Det er et veldig dårlig utgangspunkt. Når man taper garderoben, er man sjanseløs, sier Stokke.

- Når han i tillegg sitter på oppsigelse blir det enda verre. Det er ingen av de franske spillerne som gir hundre prosent for treneren sin.

Stryker på samhandling
En landslagstrener får naturligvis langt mindre tid med spillerne sine enn en klubbtrener. Evnen til å skape relasjoner mellom spillerne blir enda viktigere.

Det er først og fremst der Domenech har feilet, mener Stokke.

- Han har ikke greid å få spillerne til å utfylle hverandre, slik for eksempel Maradona gjør. Selv om han tidvis har vært utskjelt har han jo fått Argentina til å fungere som et lag, sier Stokke, som bruker midtstopperparet Abidal / Gallas som eksempel.

HJEMSENDT: Nicolas Anelka langet ut mot trener Domenech og ble sendt hjem. Foto: Frantzesco Kangaris / AFP.
HJEMSENDT: Nicolas Anelka langet ut mot trener Domenech og ble sendt hjem. Foto: Frantzesco Kangaris / AFP. Vis mer

Abidal er til vanlig venstreback i Barcelona.

Skadeplagede William Gallas har spilt svært lite for Arsenal i vårsesongen.

- Abidal og Gallas er gode spillere hver for seg, men de gjør hverandre utrygge. Du kan se det på måten Hugo Lloris, som er 23 år gammel, prøver å dirigere stopperne sine. Man skulle ikke tro at det går an, sier Stokke.

- Det er farlig å sitte i Norge og prøve seg på avstandspsykologi, men her mener jeg det er lett å se at det er et lag hvor individuelle hensyn går foran laget. Det manglende samarbeidet synes kanskje klarest hos midtstopperparet, som opptrer som to individualister, sier Tjærnås.

Direkte klokka 16: VM i VM-studio.

YDMYKET OG UTSKJELT: Raymond Domenech. Foto: Alexander Joe / AFP.
YDMYKET OG UTSKJELT: Raymond Domenech. Foto: Alexander Joe / AFP. Vis mer