-  Spillerne må tåle 80 kamper

John Arne Riise mener det er vanskelig å holde høyt nivå i 50- 60 kamper hver sesong. Åge Hareide mener at spillere på hans nivå må trene seg opp til å tåle 80 kamper.

HOSLE (Dagbladet): John Arne Riise (24) satt på benken da Liverpool serieåpnet mot Middlesbrough i helga. I fjor var han blant Liverpools desidert mestspillende. Det ble faktisk i meste laget, og kroppen skrantet mot sesongslutt. Riise ser derfor ikke bort fra at han spiller mindre denne sesongen.

-  Jeg ønsker å holde et stabilt og høyt nivå. Men det er vanskelig når du spiller 50- 60 kamper, fordi du har perioder da du er sliten. Jeg tror dette er tankegangen bak å hvile spillere. Du spiller færre kamper, men flere kamper der du holder høyere nivå på spillet ditt. Om det blir 30 kamper eller 50 kamper, vet jeg ikke. Det kommer an på hvor godt du spiller, sa Riise til Dagbladet foran treninga på Ullevaal mandag.

Må spille mer

Åge Hareide tror at 25 år gamle spillere på Riises nivå må slutte å tenke slik om de fortsatt skal være med i gamet om fem år. Hareide tror fotballen utvikler seg slik at det ikke nytter å klage over slitasje etter 50- 60 kamper. Han tror kampantallet for toppspillerne i løpet av få år vil ligge rundt 80.

-  Ja, det tror jeg faktisk. Framtidas fotballspiller må ruste seg for et langt høyere kampantall. I den kommersielle verden fotballen opererer ipå, må vi belage oss på det, sier han til Dagbladet.

I USA spiller ishockey- og basketproffene kamper to-tre ganger i uka nesten året rundt. Hareide tror fotballen går samme veien, og det stiller krav til både klubbmiljøene og enkeltspillerne.

-  Ja, det tror jeg faktisk. Det betyr at fotballspilleren må ruste seg på trening i forhold til å være i fysisk god stand og jobbe med restitusjon, samt jobbe med å forebygge skader. Derfor blir fysioterapitjenestene og den fysiske fostringen veldig viktig i framtida, sier han.

Ulempe for Norge?

I kveld blir det som å slippe ungkalvene på beite når landslagssjef Åge Hareide slipper Christian Grindheim, Kristofer Hæstad og Alex Valencia utpå Ullevaal-gresset fra start. Under Hareide har tendensen gått mot flere og flere spillere fra Tippeligaen både i førsteelleveren og i troppen. Norske klubber spiller færre kamper enn lagene fra de store ligaene. Hareide er usikker på om dette gir landslagstropper med overvekt av hjemlige spillere en ulempe - om Norge for eksempel kvalifiserer seg til VM-sluttspillet neste sommer:

-  Det gjenstår å se. Fotballspillere reagerer forskjellig i forhold til alder. Noen av de aller eldste føler mer behov for restitusjon og hvile. Mens andre tåler mer. Her i Skandinavia har vi jo også fått Royal League som ekstra belastning, sier Hareide, som har merket seg hvordan Start-spillerne tar det:

-  Det interessante er å se på spillere som Kristofer Hæstad, Marius Johnsen og Alex Valencia, som kommer fra Start. Der har de helt klart trent veldig tøft og fått gevinst av det. Og spillere som er godt trent, restituerer seg fortere og forblir friskere over tid.

Grensa nådd

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal spilte sjøl kamper to-tre ganger i uka da han spilte i Champions League for Hertha Berlin. Han tror ikke dagens spillere - heller ikke i Norge - har så mye mer å hente på det fysiske.

-  Jeg tror vi nærmer oss det maksimale når det gjelder utholdenhet. Der er det lite mer å hente. I framtida må det handle om tempo og utførelsen av detaljer i høyt tempo, sier han.

Rekdal mener det er umenneskelig å kreve 80 kamper i sesongen av en spiller.

-  Det kan man klare noen år, men ikke fem år på rad. Sjøl vil jeg heller ha spillere som spiller to gode kamper i uka, enn spillere som spiller en god kamp, en middels kamp og en dårlig kamp i uka.

TROR PÅ TØFFERE HVERDAG: Landslagssjef Åge Hareide mener framtidas fotball blir tøffere. Og at det stiller enda større krav til apparatet rundt. - Fysioterapitjenestene og den fysiske fostringen blir veldig viktig i framtida, sier Hareide.