- Spillerne mine er også bare mennesker

Brente straffe, knust på dødball.

(Dagbladet.no): West Ham - Manchester United 2-1

De tilreisende Manchester United-supporterne på Upton Park smilte nok selvsikkert da Cristiano Ronaldo la ballen til rette på straffemerket på stillingen 1-0 til bortelaget midtveis i andre omgang.

Tidligere United-lærling Jonathan Spector hadde akkurat handset rett på innsiden av straffefeltet, og ansvaret falt naturlig nok på Ronaldos unge skuldre. 

Etter å ha vært avslutter på Uniteds glimrende ledermål i første omgang, skulle Ronaldos 14.ligamål bare være en formalitet unna.

Portugiseren, som vanligvis ser ut til å elske slike avgjørende situasjoner, nølte i tilløpet og satte ballen halvmeteren til siden for stolpen. Og en vantro Ronaldo kunne knapt tro hva som hadde skjedd.

I stedet for å gripe en gyllen mulighet til å sikre tre nye, verdifulle poeng i kampen om et nytt ligagull, skulle det ende i total fiasko for ligalederen.

Og med noe så sjelden som Cristiano Ronaldo som syndebukk.

- Jeg klager ikke i det hele tatt, i dag tapte vi for et bedre lag. Vi var ikke i nærheten av vårt normale nivå. Spillerne mine er også bare mennesker, og man kan ikke forvente at de er perfekte hele tiden, sa sir Alex Ferguson ifølge BBC etter kampen.

PERFEKT HODESTØT: Matthew Upson fikk robuste Nemanja Vidic til å se ut som en smågutt i hodeduellen som endte med vinnermålet. Foto: Reuters/Scanpix
PERFEKT HODESTØT: Matthew Upson fikk robuste Nemanja Vidic til å se ut som en smågutt i hodeduellen som endte med vinnermålet. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Tente verter, tamme gjester

Den sjeldne bommen tente West Ham ekstra, og støttet av et entusiastisk hjemmepublikum festet laget ytterligere grep om oppgjøret.

I det 77.minutt skulle den uttrettelige jobbingen gi resultater. Et glimrende slått hjørnespark fra høyre ble møtt med et kraftfullt hodestøt fra lillebror Ferdinand, Anton, tilbake fra skade.

Darren Fletcher ble for liten og Wes Brown for sen i forsøket på å stoppe West Ham-forsvareren, og Tomasz Kuszczak var etterlatt fullstendig hjelpesløs på streken.

Perfekt hodestøt 

Men hjemmelaget var på langt nær ferdig med det. Bare fem minutter senere fikk West Ham en ny dødballmulighet i gunstig innleggsposisjon på høyresiden. Mark Nobles innsvinger hadde akkurat riktig kraft og akkurat riktig skru.

Og om forarbeidet var strålende var avslutningen ren perfeksjon. Kaptein Matthew Upson svevde himmelhøyt over United-forsvaret og stanget ballen helt opp i vinkelen bak Kuszczak som nok en gang var fullstendig sjanseløs.

Fullt fortjent 

- Spillerne mine er også bare mennesker

United klarte aldri å skape noe etter ledermålet, og sesongens tredje ligatap var av den fullt fortjente sorten.

Det var nemlig West Ham som stod for mesterparten av underholdningen på Upton Park. Det ble tidlig klart at Carlos Tevez\' tilbakekomst på banen hvor han er for et ikon å regne, ikke kom til å bli noen parademarsj mot tre poeng. Snarere det motsatte.

- I første omgang spilte vi fantastisk bra og det var så skuffende å gå til pause med å ligge under, sa West Ham-sjef Alan Curbishley etter kampen.

Allerede etter åtte minutter skapte vertene en sjanse av den virkelig feite sorten. Carlton Cole slo en frekk stikker til Hayden Mullins som lurte seg unna en dårlig kamuflert offsidefelle.

Midtbanemannen smalt til med all kraft og ballen fikk aluminiumen bak en sprellende Kuszczak i United-buret. Med den polske keeperen utspilt og målet gapende skulle Mark Noble bare styre inn returen, men ballen snek seg over tverrliggeren.

United med første stikk

Bortelaget ristet raskt av seg West Hams innledende offensiv, og etter snaue kvarteret dro Tevez opp kampens flotteste angrep. Argentineren spilte til Saha som flikket gjennom Giggs på første berøring.

United-kapteinen slo ballen inn foran mål i visshet om at Ronaldo var på stormløp innover i banen fra motsatt kant. Portugiseren kom overraskende på West Ham-stopperne og styrte ballen inn bak Green med hodet på kaldt vis.

Koblet aldri noe grep

Hovedregelen når United-scorer først er at laget vinner. Men i stedet for å koble et sedvanlig jerngrep om oppgjøret, lot vanligvis trygge gjester vertene overta initiativet i kampen.

Med en sentralmidtbaneduo bestående av mer defensivt anlagte Owen Hargreaves og Darren Fletcher, ble United baktunge, og det var tydelig at de regjerende seriemestrene savnet kvalitetene til pasningsdistributører som Carrick og Scholes.

Inntil straffesituasjonen, som kom ut av en tilfeldighet, var det West Ham som skapte mulighetene. Nærmest var Nobby Solano med et frekt skuddforsøk fra distanse som Kuszczak så vidt fikk fingertuppene på.

Det skulle likevel gå veien for West Ham som med det sikret seg sin tredje strake ligaseier mot Manchester United. Alan Curbishley, som aldri slo United som Charlton-manager, har dermed 100 prosent uttelling som Hammers-sjef.

PS! Carlos Tevez fikk akkurat den velkomsten mange hadde ventet før kampstart. Til stående ovasjoner fra samtlige på tribunen takket argentineren ærbødig for støtten. Om mulig ble lydnivået enda høyere da Tevez krysset armene som et symbol på to hamrene i kors i West Hams klubbemblem, og deretter adresserte gesten til alle fire sider på Upton Park. 

<B>FIKK LITE TIL:</B> Carlos Tevez ble hyllet som en helt før kampen, men West Ham pakket argentineren godt inn den timen han spilte.
<B>SYNDEBUKK:</B> Ronaldo viste seg fra en høyst mennesklig side da han brant straffesparket som kunne sendt United foran
<B>MAKTESLØS TILSKUER:</B> Sir Alex Ferguson tilbragte kampen på tribunen etter at United-sjefen ble idømt suspensjon for kommentarer om Mark Clattenburg.
<B>BESEIRET STOREBROR:</B> For Anton Ferdinand smakte det med scoring og seier mot storebror Rios United.