Spillerne om Høgmos suksesstrekk: - Vi finner hverandre i blinde

Nå vil landslagsgutta fortsette i 4-3-3.

• Norge - Island 3-2

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Per-Mathias Høgmos omlegging fra 4-4-1-1 til 4-3-3 før kampen mot Island resulterte i ni målsjanser, tre scoringer og en etterlengtet seier. Plutselig var både produksjonen og effektiviteten på plass for Norge.

Det bidrar til at flere av landslagsgutta nå ber sjefen om å få fortsette med det vellykkede systemet. Det inkluderer RBK-spiller Pål André Helland.

- Å skape relasjoner på landslaget, tror jeg er veien å gå. Da Norge og Rosenborg var som best tidligere, visste alle hva man kunne forvente av spillerne rundt seg. Det gjør at man kan være et steg foran motstanderne, noe vi var i denne kampen, sier Helland til Dagbladet. 

- Finner hverandre i blinde På papiret så formasjonsendringen ut til å passe Norge nesten perfekt. Det var trenerlegenden Nils Arne Eggens godfot-teori i praksis: Med en treer på midtbanen fikk Markus Henriksen og Stefan Johansen utnyttet både sine enorme løpskapasiteter og pasningsferdigheter, mens Frankrike-proff Ole Kristian Selnæs lå dypt og kontrollerte spillet akkurat som han er vant med fra tiden i Rosenborg. 

Det samme prinsippet var gjeldende for Helland, som spilte i akkurat samme posisjon som han har herjet i for klubblaget i Trondheim. Det er en posisjon som innebar at han offensivt ble satt opp én mot én langt høyere i banen enn det som normalt sett ville vært tilfelle i en 4-4-2-formasjon.

- For meg passer det jo fint, spesielt med de folkene jeg hadde rundt meg. Vi er jo vokst opp med 4-3-3. Vi har spilt sammen både på junior- og A-lag i Rosenborg. Vi har gode relasjoner og kan finne hverandre nesten i blinde. Jeg skal ikke legge meg oppi formasjonsvalget, men min personlige mening er i alle fall at det er sånn som dette vi får det beste ut av alle i laget, forklarer Helland.

- Sitter i ryggmargen
Selnæs var på sin side glad for å kunne spille som anker på midtbanen. Det er en rolle som gir ham trygghet. Selv føler han at han kjenner bevegelsesmønsteret til medspillerne i detalj.
- Sånn som i denne kampen spiller Pål André høyre kant. Han finner jeg i blinde. Jeg vet hvor han er til enhver tid. Det samme med Markus. Vi kjenner hverandre godt. Stefan Johansen er også lett å finne, for han er en veldig smart spiller. Med «Dio» (Adama Diomande, journ. anm.) så var det bare å gi ham ballen i førsteomgangen, så klarte han å holde på den for han er så sterk og individuelt god, sier Saint-Étienne-strategen.

AZ Alkmaar-kaptein Henriksen er en av Nederlands mest ettertraktede spillere for tiden. Det siste året har han vært en sentral skikkelse på det norske landslaget - tidligere stort sett som hengende spiss. Mot Island var 23-åringen tilbake som indreløper, noe han er vant med fra RBK-tiden.

-  Jeg er veldig komfortabel som indreløper. Jeg liker den rollen. Bevegelsene ligger litt i ryggmargen på oss som har vært der noen år. Vi som spilte sammen i denne kampen har god kjemi. Jonas (Svensson) vet hvor han finner meg og jeg vet hvor jeg finner Pål André. Det fungerte veldig bra. Vi møtte et lag som spilte 4-4-2, og da er vi én mann mer på midtbanen. Hvis vi beveger oss raskt og lar ballen gå, så skal vi ha overtall. Det klarte vi, forteller Henriksen og legger til:

- Jeg syns vi la inn en god søknad om å fortsette med 4-3-3 nå. Per-Mathias sa at han var veldig fornøyd. Han syns vi var veldig gode i alle spillets faser. Det synes jeg også. Vi er aggressive, presser dem og vinner mange baller. Vi skaper veldig mye. Bare jeg kunne ha scoret to mål. Det var veldig mange sjanser. I tillegg ble det tre mål. Det er bra.

- Naturlig med 4-3-3 Det er ikke bare tidligere og nåværende Rosenborg-gutter som ber om å få fortsette i 4-3-3. Hull-spiss Adama Diomande, som gjorde en god match til venstre i tremannsangrepet, mener det er naturlig å fortsette i den nye formasjonen.

26-åringen forteller samtidig at det er 4-3-3 som er planlagt til VM-kvaliken mot Tyskland 4. september.

- Det er denne formasjonen jeg føler vi er best i. Det var en fanstastisk kamp. Vi har mange folk som har spilt i 4-3-3 tidligere. Det er mange Rosenborg-folk her, og du ser det gjør dem enda bedre også. I tillegg har Stefan spilt den formasjonen i Strømsgodset. Vi øver på denne formasjonen til VM-kvaliken. Det er det vi ser frem til, sier Diomande til Dagbladet.

Tror på VM Om Norge lykkes med å ta seg til mesterskapet i Russland om to år er høyst usikkert, men Henriksen er i alle fall sterk i troen. Midtbaneeleganten mener Island-triumfen var et steg i riktig retning. 

- Jeg har veldig stor tro på at vi skal klare det. Jeg føler at vi har blitt bedre helt siden dette prosjektet startet. Det viktigste er at vi er stabilt gode mot de lagene vi skal slå. Det er der vi har slitt. Tenker vi på EM-kvaliken, så hadde vi vært med i mesterskapet i sommer hvis vi hadde slått Aserbajdsjan hjemme. Det er sånne kamper man må vinne, sier Henriksen.

Han innrømmer også at å vinne mot Island nærmest føltes nødvendig, spesielt etter lang tid med negativ landslagsomtale i media.

- Det sier seg selv at det ikke er like artig alltid. Jeg tror det er verst for spisser som hører at de aldri scorer mål. Det vil jeg tro tærer på litt. Men i dag ser vi at vi har en bra bredde, med tre forskjellige målscorer. Vi trengte denne seieren her - både for statistikken og selvtilliten.

PS: Norge avslutter den pågående landslagssamlingen med kamp mot Belgia på søndag.

JUBLET: De norske gutta var høyt oppe både under og etter kampen mot Island. 
 Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
JUBLET: De norske gutta var høyt oppe både under og etter kampen mot Island. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.