- Spillerne skal få utfolde seg

13 dommere skal dømme årets 182 tippeligakamper i fotball. - Et av de viktigste målene våre er at spillerne skal få utfolde seg på banen, sier dommerkonsulent Reidar Bjørnestad i Fotballforbundet (NFF) til Dagbladet.

Generelt mener han det er all grunn til å være fornøyd med atferden til norske fotballspillere. Usportslig opptreden skal slås ned på og resultere i gult kort, det være seg:

  • Holding av motstander, f.eks. i trøye, arm eller skuldrer.
  • Bruk av armen til å holde motspiller unna før ballmottak eller ved skjerming av ballen.
  • Bruk av arm eller albue på en slik måte at motspiller utsettes for fare i hodedueller.
  • Trenering av frispark ved å røre ballen etter at dommeren har blåst.
  • Motspillere som ikke står minst 9,15 meter fra ballen eller som løper ut av muren før frisparket er tatt.

Også glidetaklinger som feller motstanderen i stedet for å treffe ballen, gir gult kort. Taklinger som setter sikkerheten til motspilleren i fare, uansett om det er forfra, bakfra eller fra sida, resulterer i rødt.

- For å beskytte spillerne, skal dommerne på et tidlig tidspunkt opptre slik at forseelsene ikke får utvikle seg. På fotballbanen er det spillet som skal stå i fokus, ikke forseelsene, sier Reidar Bjørnestad.

For å innfri målsettingen om en positiv utvikling, må det være et samspill mellom spillere og dommer.

- Negative tendenser ute er lett å dra med seg hjem. I stedet ønsker vi å sette den kreative fotballen i fokus. Tippeligadommerne er godt rustet for den jobben, både regel- og holdningsmessig, fysisk og psykisk, sier Reidar Bjørnestad.