Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Spillet har aldri vært mer intenst: De norske gutta legger nye taktikker hver eneste kveld

Tidenes taktikk-tour i Canada.

SPILLET FORTSETTER: Petter Northug kom i mål lenge etter at de tre beste hadde begynt feiringen sin på sprinten i går. Det var en del av det taktiske spillet.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SPILLET FORTSETTER: Petter Northug kom i mål lenge etter at de tre beste hadde begynt feiringen sin på sprinten i går. Det var en del av det taktiske spillet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

CANMORE (Dagbladet): Det taktiske spillet i langrenn har aldri vært mer intenst enn det vi ser i innspurten av Ski Tour Canada.

Hver kveld sitter det norske landslaget sammen og diskuterer forskjellige taktiske løsninger inn mot etappene de står foran i Ski Tour Canada. 

Akkurat nå handler det først og fremst om hvordan de norske gutta sammen skal stoppe russiske Sergej Ustjugov og sikre at sammenlagtseieren i touren blir norsk. Ifølge mestertaktiker Petter Northug har det aldri vært mer taktikkeri i langrennssporten enn det er akkurat disse dagene. 

- Ja, det blir en taktisk tour det her med sprintene og bonussekundene og sånn som avslutninga er her, sier han.

Stallordre og valg
Deler av det taktiske spillet er åpenbart for alle å se. Når Petter Northug stopper opp i sprintfinalen for å se resten av finalefeltet spurte om seieren og han selv sklir inn mer enn to minutter etter vinneren, skjønner alle at Northug gjør dette for å spare mest mulig krefter.

Men det er ikke alt. I forkant av tirsdagens sprintfinale ble det gitt stallordre om å holde farta nede for ikke å slite ut Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug unødig.  

- Jeg fikk beskjed om at jeg ikke skulle dra opp fart. Det var det de andre gutta ønska seg, at det skulle gå så rolig som mulig, fortalte Eirik Brandsdal etter sprinten.

I tour-sammenheng handler mye om å sikre seg flest mulig bonussekunder i bytte mot minst mulig krefter. Og derfor stoppet også Finn Hågen Krogh opp i den samme sprintfinalen. Han ville slippe Petter Northug foran seg i mål for at Northug skulle maksimere bonussekundene. 

- Jeg tenkte å gi ham noen bonussekunder, for om jeg blir nummer fem eller seks spiller ingen rolle, sier Krogh. 

Russisk revansj
Og sånn fortsetter det. I renn etter renn legger de norske gutta en plan for å sikre at ingen andre nasjoner får noe gratis. Som for eksempel å sende ut løpere som ikke har sammenlagtsjanser til å plukke bonussekunder i fellesstartene. 

- Dette er en del av det taktiske spillet i tourene. Sånn må det være, sier tour-kongen framfor noen, Martin Johnsrud Sundby. 

Men tro ikke at de norske gutta er de eneste som legger slu planer for hvordan de skal snyte konkurrentene for konfekten. På tirsdagens sprint ble Northug offer for russisk taktikkeri i kvartfinalen. 

Den norske planen var at Northug skulle slippe å kjempe mot andre nordmenn fra det fjerde kvartfinaleheatet. I stedet fikk han selskap av de to russerne Bessmertnykh og Larkov som helt bevisst valgte Northugs heat for å prøve å presse ham ut av sprinten. 

- Jeg ble eneste nordmann i heatet mitt, og det visste jeg jo egentlig også. Jeg så jo at det gikk to russere dit. Eller, de ble beordra dit. Planen min var å legge meg bakerst for så å angripe i sistebakken, men jeg kjente at det gikk fort. Det fikk skikkelig fort, og det var nok planen deres også. Å kjøre fort og håpe at jeg havna i dødens på halen der, sier Northug til Dagbladet. 

Tror på Northug-seier
Før den avsluttende helga har landslagsledelsen bestemt at laget skal ofre seg for de tre som har mulighet til å stå på pallen til slutt. Det betyr at Northug, Sundby og Emil Iversen går for egne muligheter, mens alle de andre må forberede seg på å ofre egne vinnersjanser på etappene til fordel for lagkameratene. 

- Det handler om å komme seg helskinnet gjennom, bruke minst mulig krefter på å få flest mulig sekunder. Dette er ting vi diskuterer hele tida, sier landslagssjef Vidar Løfshus. 

Så, når diskusjonene er over og planene er lagt, handler det om at løperne klarer å hente ut det som trengs for å vinne. Northug har i hvert fall trua på at han kan stå igjen som tidenes første vinner av Ski Tour Canada. 

- Ja, det har jeg absolutt. Det er fine løp for meg her nå.