Spillet rundt markedsavtalen

Slik foregikk prosessen bak det store januar-bråket i norsk fotball, i følge NISO-leder Morgan Andersen som ledet forhandlingene på vegne av en samlet spillergruppe.

  • August 2000: Debatten om markedsavtalen startet med Ole Gunnar Solskjærs uvilje til å underskrive en kontrakt han mente var urimelig.
  • November 2000: NFF inngår avtale med spillerne, men de største profilene nekter å skrive under. Spillerorganisasjonen NISO ber Fotballforbundet om å få se avtalen, men blir nektet innsyn. Gjennom en av spillerne får NISO likevel se avtalen. Etter å ha gått nøye igjennom den kontaktet leder Morgan Andersen landslagskaptein Henning Berg med følgende beskjed: Kontrakten er urimelig.
  • Desember 2000: NISO hørte ikke noe mer før nærmere jul. Da dro de til England for å besøke utenlandsproffene. Det var da spillerne ba NISO om bistand.
  • 2. januar 2001: Pressemeldingen fra NFF om at landslagsstjernene er utestengte fra landslaget. NISO reagerte sterkt på at NFF på denne måten ville legge press på et knippe spillere.
  • 3. januar 2001: Kjetil Rekdal går ut offentlig med ønske om at NISO skal føre forhandlinger på vegne av spillerne. I tida som følger har NISO daglige samtaler med Henning Berg. Spillerutvalget, ledet av Berg, starter ringerunde blant landslagsspillerne for å gi NISO fullmakt til å føre forhandlingene. Vegard Heggem og Erik Hofftun er sentrale i dette arbeidet. Samtlige spillere gir sitt samtykke.
  • 8. januar 2001: Partene forhandler i Manchester. På spillersiden sitter Morgan Andersen, Henning Berg, Ronny Johnsen og Ole Gunnar Solskjær. NFF stiller med Per Ravn Omdal, Karen Espelund, Svein Rustad og Tore Krogstad.
  • 9. januar 2001: NISO og spillerne holder én pressekonferanse. NFF følger opp med sin egen pressekonferanse. Enigheten er der, men NFF vil ikke skrive under. Først må de avklare i egen organisasjon om de skal skrive under nå eller la rettighetsspørsmålet gå til voldgift på høyesterettighetsnivå. NISO føler seg trygge på at NFF velger å skrive under fordi de er dømt til å tape i voldgiftsretten.
  • 12. januar 2001: Avtalen blir endelig underskrevet og klar.