Fotball-EM

Spillselskapenes spådom: Alt annet blir feil

Bettingselskapene har bestemt hvem de tror kommer til å prege EM. Landslagslegende tror den franske vinen kan gå hele veien.

MÅLFARLIGE: En fransk trio kan sende Frankrike til topps i EM. Foto: Francke Fife / AFP
MÅLFARLIGE: En fransk trio kan sende Frankrike til topps i EM. Foto: Francke Fife / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fotball-EM 2021

EM-program

EM nærmer seg med stormskritt, og allerede fredag kveld er fotballfesten vi har ventet på endelig i gang. Åpningskampen mellom Tyrkia og Italia blir starten på en etterlengtet måned med landslagsfotball.

Som vanlig før et mesterskap, knyttes det stor spenning til hvem av lagene som kommer til å slå godt fra seg, og ikke minst hvilke spillere som kommer til å sette sitt preg på turneringen.

En god indikator er ofte å se til bookmakerne, som setter odds på turneringen.

I denne artikkelen er det tatt utgangspunkt i fem forskjellige spillselskaper - disse er Norsk Tipping, Unibet, Bettson, ComeOn og NordicBet.

Storscorer tilbake

Etter Frankrikes VM-seier i 2018, er det kanskje ikke så rart at «Les Bleus» løftes fram som den største favoritten av mange. Favoritt-stempelet ble ikke noe mindre styrket når det ble kjent at målmaskinen Karim Benzema er blitt inkludert i Didier Deschamps tropp.

Real Madrid-spissen har ikke spilt landslagsfotball siden 2015, etter at han ble anklaget for medvirkning til utpressing av tidligere lagkamerat Mathieu Valbuena og hans kone.

Tidligere landslagssjef Egil «Drillo» Olsen mener også at Frankrike er favoritter.

– Jeg kommer ikke unna Frankrike. Jeg så dem mot Bulgaria, og de så veldig bra ut. Samtidig er de i en tøff gruppe med Tyskland og Portugal, som også kan vinne. Det er et ganske åpent EM, hvor flere lag kan hevde seg, sier han til Dagbladet.

Også NRKs fotballekspert, Carl Erik Torp, tror på Frankrike.

– Alt annet blir feil. Det er selvfølgelig noen som kan overraske, men Frankrike ser fryktelig sterke ut. De har en fin blanding av ungt talent og erfaring.

TILBAKE: Karim Benzema (t.v) er tilbake på det franske landslaget. Her sammen med tidligere landslags kollega, Franck Ribéry. Foto: Bertrand Guay
TILBAKE: Karim Benzema (t.v) er tilbake på det franske landslaget. Her sammen med tidligere landslags kollega, Franck Ribéry. Foto: Bertrand Guay Vis mer

Fire av spillselskapene har satt Frankrike alene som favoritter, med en odds på rundt 6.00, mens Norsk Tipping har satt Frankrike og England likt - også til 6.00 i odds.

– Jeg har ikke studert dem så godt, men jeg tror ikke de vinner, sier «Drillo» om Englands sjanser i EM.

Torp tror Englands historie kan felle dem.

– England har et fryktelig godt lag, og de kan ha en fin reise. Samtidig er det noe med England og mesterskap. Vi ser gang på gang at de som ikke har vunnet på en stund sliter med å ta det siste steget, sier den tidligere Brann-spilleren til Dagbladet.

Engelsk duo

Som nevnt over, anses England som en av favorittene til å gå hele veien. Dersom hvittrøyene skal klare det, er de avhengig av at spesielt to spillere presterer på gressmatta - Harry Kane og Phil Foden.

Kane er Englands kaptein og står med 34 mål på 54 kamper i landslagstrøya, og det er tydelig at bookmakerne har tro på at spissen skal fortsette å levere. Alle fem har 27-åringen som favoritt til å kapre toppscorer-tittelen, og tilbyr spill til rundt 7.00 på oddsen.

– Alle har behov for en som Kane, men man må ikke glemme angrepet til Frankrike. Benzema, Griezmann og Mbappé kan alle stikke av med den, sier «Drillo» til Dagbladet.

Bak Kane på oddslista finner vi spillere som Romelu Lukaku, Cristiano Ronaldo og Kylian Mbappé.

Når det gjelder 21 år gamle Phil Foden, kan han ikke skilte med like mange kamper på landslaget. Men Manchester City-spilleren har mildt sagt herjet fra sin offensive midtbaneposisjon denne sesongen.

SUPERTALENT: Phil Foden er Englands nye stjerne. Foto: Ozan Kose / AFP
SUPERTALENT: Phil Foden er Englands nye stjerne. Foto: Ozan Kose / AFP Vis mer

Også her er bookmakerne ganske enig. Alle tror Foden blir turneringens unge spiller, med unntak av ComeOn, som har like mye tro landsmannen Mason Mount, og tilbyr spill på begge spillerne til 5.50.

Det er likevel en spansk unggutt Torp mener folk bør holde et ekstra øye med.

– Pedri. Jeg ser en del Barcelona, og han er en drøm av en spiller. Han er så ung, men ser likevel ut som han har spilt fotball på toppnivå i 10 år. Jeg ser likhetstrekk mellom ham og Xavi og Iniesta da de spilte i Barcelona.

Mbappe eller De Bruyne

I «turneringens spiller-prisen» er meingene splittet, men det er tydelig hvem det står mellom - Frankrikes Kylian Mbappé, og Belgias Kevin De Bruyne.

Mbappé og Paris Saint-Germain tapte overraskende reset i League 1 mot Lille, men den lynraske 22-åringen leverte likevel 34 målpoeng i den franske ligaen.

STJERNER: Kevin De Bruyne og Kylian Mbappé i duell under VM-semifinalen i 2018 mellom Frankrike og Belgia. Foto: Kieran Mcmanus/bpi/rex
STJERNER: Kevin De Bruyne og Kylian Mbappé i duell under VM-semifinalen i 2018 mellom Frankrike og Belgia. Foto: Kieran Mcmanus/bpi/rex Vis mer

De Bruyne kommer fra en god sesong med Manchester City etter at de tok seriegull i England, men må nok prestere på toppnivå dersom han vil løfte enda et trofé i år.

Belgieren pådro seg en skade i Champions League-finalen, og ryktes usikker til Belgias åpningskamp mot Russland førstkommende lørdag. Det tror Torp kan være i Mbappés favør.

– Hadde ikke De Bruyne blitt skadet, hadde det vært 50/50. Nå holder jeg en knapp på Mbappé, han er helt ellevill.

Unibet og ComeOn holder en knapp på Mbappé, mens Bettson og NordicBet tror på De Bruyne. Selskapene tilbyr spill i mellom 8.00 og 9.00 på disse. (Norsk Tipping tilbyr ikke dette spillet)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer