TIDLIGERE RUSSLAND-FARER: Erik Hagen spilte i Zenit St. Petersburg fra 2005 til 2008. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
TIDLIGERE RUSSLAND-FARER: Erik Hagen spilte i Zenit St. Petersburg fra 2005 til 2008. Foto: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer

Zenit St. Petersburg - Rosenborg

Spilte for RBK-rival Zenit. Der ble han helt da han skadet mørkhudet spiller

Rosenborg møter Zenit St. Petersburg i en nøkkelkamp i Europa League. Det kan bli et brutalt syn både på og utenfor banen i kveld.

Zenit St. Petersburg - Rosenborg, kl. 19 på Max

(Dagbladet) Det siste kan Erik Hagen (42) alt om. Den tidligere midtstopperen, som gikk under navnet «Panzer», spilte i Zenit St. Petersburg fra 2005 til 2008.

Allerede i debuten mot Dinamo Moskva fikk eks-Vålerenga-spilleren lagets supportere på sin side. Kompromissløs som han var, gikk han tøft inn i en duell med en mørkhudet motspiller og brakk beinet hans.

Spilleren var portugiseren Cicero. Mens han lå nede og hadde sinnssyke smerter, ble Panzer hyllet som en helt av fansen. Så opplevde han noe han aldri hadde gjort tidligere:

- De kastet snøballer og bananer på ham, forteller Panzer.

- Utenkelig

Homohets og rasisme er ikke uvanlig på russiske fotballtribuner. Rosenborg-spillerne må derfor forberede seg på litt av hvert i kampen som starter klokka 19.00.

FANATISKE FANS: Supporterne til Zenit St. Petersburg er blant de tøffeste gutta i klassen. Det kommer Rosenborg-spillerne til å merke i kveld. Foto: NTB Scanpix
FANATISKE FANS: Supporterne til Zenit St. Petersburg er blant de tøffeste gutta i klassen. Det kommer Rosenborg-spillerne til å merke i kveld. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Zenit St. Petersburg står fram som storfavoritt i gruppe L i Europa League. Laget leder og har seks poeng etter to kamper. Deretter følger Real Sociedad (tre poeng), Rosenborg (tre poeng) og Vardar Skopje (null poeng).

- Det er helt utenkelig at Rosenborg tar poeng. Naturligvis vet du aldri i fotball. I 2014 vant Tyskland 7-1 over Brasil. Men i 99 prosent av tilfellene skal Zenit slå Rosenborg, mener Panzer.

Og skulle målene rulle inn, kan det komme følgende kamprop fra tribunen:

- Den som heier på Zenit har alltid ståpikk.

Visste ingenting

Det var som Vålerenga-spiller i 2005 at den russiske klubben kom på banen.

- De så meg i en kamp i Royal League. Jeg hadde en del andre tilbud, men ville ikke dra dit alle andre dro. Derfor ble det Zenit. Jeg visste ingenting da jeg kom, forteller Panzer.

- Ble du lokket med høy lønn?

- Lønn var viktig. Spillere som sier de drar på grunn av sportslige utfordringer burde bli arrestert.

Nordmannen fortsetter:

- Vi startet med to måneders treningsleir. Vi var i Frankrike, Dubai – ja, overalt. Jeg hadde ikke med meg familien, og de snakket dårlig engelsk der borte. Så tøft opplevde jeg at det var, at jeg var på tråden til Vålerenga. Jeg ba dem om å annullere overgangen.

Skallet

Men det gikk seg til. Panzer var en fyr etter fansens hjerter. Snauskallet. Det så ut som om han kunne spise motspillere levende.

Familien kom over fra Norge. Statusen vokste både på og utenfor banen.

PÅ PLASS I RUSSLAND: Nicklas Bendtner og Rosenborg trente i den nye storstua til Zenit St. Petersburg i går kveld. Stadion har en kapasitet på 68.134 tilskuere. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
PÅ PLASS I RUSSLAND: Nicklas Bendtner og Rosenborg trente i den nye storstua til Zenit St. Petersburg i går kveld. Stadion har en kapasitet på 68.134 tilskuere. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

- Jeg kom til en klubb der alt var totalt annerledes enn det jeg opplevde før og etterpå. Det var en helt annen måte å tenke fotball på. Alt fokus var i det offensive spillet, forteller 42-åringen.

- Det var utrolig morsomt å være med på. Folk hadde kvaliteter. Norsk fotball – med pumping av ball – lå milevis bak.

I 2007 var Panzer med på at Zenit tok seriegull. Det hadde ikke skjedd siden 1984, den gang Russland het Sovjetunionen. Totalt har klubben fem seriemesterskap.

Invitasjon

Panzer har hatt lite kontakt med folk i klubben de siste åra. Men for to dager siden fikk han en telefon. Den 19. november skal Zenit feire at det er ti år siden seriegullet i 2007.

- Det blir sikkert gøy, sier han.

Zenit leder den russiske serien, to poeng foran Lokomotiv Moskva.

Klubben trenes av den ikke ukjente italieneren Roberto Mancini. Han følger i fotsporene til blant andre André Villas-Boas, Luciano Spalletti og Dick Advocaat. Sistnevnte nederlender kom inn det andre året Erik Hagen var i klubben.

Ny stadion

Rosenborg kommer til en splitter ny arena med en kapasitet på 68.134 tilskuere. Krestovsky stadion vil også bli brukt under fotball-VM i Russland neste sommer. Klubben eies av Gazprombank.

Og Panzer?

Han trener i dag Jevnaker i 4. divisjon. Det er store kontraster til det som skal skje på Krestovsky stadion i kveld.

Gruppe L
Zenit St. Petersburg22008-16
Real Sociedad21015-33
Rosenborg21013-53
Vardar Skopje20021-80