UVANLIG UNDERHOLDNING: Vuvuzelaer, kubjeller er blitt vanlig. Korpsmusikk i 90 minutter, ikke fullt så vanlig. Under kampen mellom HamKam og Ranheim i helga var et innleid korps en kilde til undring og irritasjon, men også litt glede. Likevel skjer det neppe igjen på Briskeby.Foto: NRK
UVANLIG UNDERHOLDNING: Vuvuzelaer, kubjeller er blitt vanlig. Korpsmusikk i 90 minutter, ikke fullt så vanlig. Under kampen mellom HamKam og Ranheim i helga var et innleid korps en kilde til undring og irritasjon, men også litt glede. Likevel skjer det neppe igjen på Briskeby.Foto: NRKVis mer

Spilte hornmusikk på Briskeby i 90 minutter

Adecco-korps hisset på seg HamKam-fans, benk og målvakt.

Se utdrag av kampen hos NRK, der korpset er i gang fra rundt ett minutt og utover

(Dagbladet): Det er ikke mer enn et halvt år siden vuvuzelaen hisset opp mange under fotball-VM i Sør-Afrika, men i helga fikk en del ballfans et nytt fenomen å irritere seg over.

Under lørdagens NRK-sendte Adeccoliga-kamp mellom HamKam og Ranheim spilte nemlig et musikkorps på tribunen gjennom hele oppgjøret.

Korps før kampen er vanlig nok, Kampen Janitsjar er for eksempel en gjenganger før cupfinalen. Det innleide Hamar Musikkorps og Jernbanens Musikkorps Hamar (HMK/JMK) gikk imidlertid et steg lenger, da de marsjet seg gjennom låter som Santanas «Smooth», Holmenkollmarsjen, og Hamkamsangen - mens spillet pågikk.

Reaksjonene har vært delte, for å si det pent. Leder i Briskebybanden, Tor Arne Olsen, mener korpsinnslaget var pinlig.

- Jeg må si jeg ikke synes det var en veldig god ide. Et korps har ikke noe på en fotballbane å gjøre, i hvert fall ikke midt under kampen, sier Olsen til Dagbladet.

- Der vi står hørte vi det ikke så godt, bare bruddstykker. Men det forstyrret mer de som satt rundt. Vi skal sende mail og si fra, for dette er en dårlig ide. Vi har også fått en del tilbakemeldinger om at folk ikke syntes dette var noe sjakktrekk, spesielt ikke når kampen gikk på TV, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Du syns det er litt småpinlig?

- Ja, det er det, sier Olsen.

Keeperen ble overdøvet
Også på HamKam-benken ble korpset lagt merke til. Sportslig koordinator og assistenttrener Svein-Inge Haagensrud kjente igjen den gamle Kamma-sangen, men synes ikke korps passer spesielt godt midt under kampen.

- Vi hadde ingen store problemer med det fra benken, spillerne hører oss dårlig uansett. Men Ivar Rønningen hadde trøbbel med å gi beskjeder til de nærmeste forsvarsspillerne, så han sa tidlig fra, allerede under første sang i første omgang, sier Haagensrud til Dagbladet.

Korpset ble senere hysjet på av HamKam-benken.

- Det er jo litt sjeldent med korpsmusikk midt under kampen. Det kan være litt forstyrrende. Hadde det vært sambatrommer eller liknende, hadde vel neppe folk reagert. Vi vil gjerne ha liv, men kanskje ikke på den måten. Det skjer vel neppe igjen, sier Kamma-assistenten, som i hvert fall ikke vil skylde på korpset for at laget hans tapte 0-1.

Mange positive
Det var ligasponsor Adecco som leide inn HMK/JMK i et forsøk på å skape blest om HamKams retur til Adeccoligaen. Det har de vel per definisjon klart.

- For å virkelig gjøre stas på anledningen hentet vi inn noen musikere, for å kombinere musikk og fotball og lage liv. Det pleier stort sett å være en kombinasjon de fleste synes er ålreit, sier distriktssjef Randi Stensby til Dagbladet.

- Men kanskje ikke i fotball?

- Vi har jo sett at Banden ble sure fordi de ble overdøvet. Men vi hadde også publikum som flyttet seg nærmere musikken, så det gikk begge veier. Kommentarer som ligger på Facebook er veldig splittet, men det er mange som er positive, sier hun, og forteller at korpset spilte sju-åtte sanger i hver omgang, i tillegg til i pausen.

Daglig leder i HamKam, Victor Lilleengen, har beklaget at korpset spilte, og lover at det ikke skal skje igjen.

Leder i HMK/JMK Per Christian Francke synes det er trist at klubben og Briskebybanden har reagert på den måten de gjorde.

- Vi ble leid inn av Adecco, og skulle sitte på tribunen som et underholdningsorkester mer enn et tradisjonelt korps. Å spille før, under og etter kampen var oppdraget. Vi utførte jobben som avtalt, men opplevde at en i HamKam kom bort og hysjet fordi benken hadde problemer med å kommunisere ut til spillerne. Det ble gjort en avtale om at vi skulle få et tegn for når vi kunne spille, sier han til Dagbladet.

- Vi prøvde bare å lage liv og underholdning. Meningene blant folk som var der har vært delte: Noen har sagt at dette var skikkelig moro, mens andre ikke synes dette hører hjemme på en fotballbane.

- Hva synes du selv?

- Sammenligner du med fotballkamper ute i verden, for eksempel i Brasil, er det trommer og musikk underveis i kampen. Personlig synes jeg ikke det er et problem. Det er merkelig hvis noen skal bli distrahert av at noen spiller trommer, dixieland eller vuvuzela for den saks skyld.

- Hva syns du om at klubbledelsen beklager at dere var der?

- Jeg synes nesten hele greia er for dum til kommentere. Når noen prøver å lage blest rundt et arrangement, så er det dumt at det skal bli oppfattet på den måten i HamKam-ledelsen og Briskebybanden.

- Burde de heller vært takknemlige?

- For så vidt. Her var det noen som prøvde å skape liv og røre. Folk må gjerne mene hva de vil om korps, men hvis frontfigurerer i HamKam ikke synes det er stas, så kan de la være å uttale seg på den måten. Men vi har aldri fått så mye omtale før, både direkte på TV, i lokalradio, lokalavisa og nå Dagbladet. Vi får ta det som god PR, sier Francke.