Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

U21-landslaget

Spilte i fjerdedivisjon for to år siden - nå spiller han på samme lag som Martin Ødegaard

Kristoffer Tønnessen (19) spilte for Jerv 2 i 2015. Nå skal han måle krefter med den yngre verdenseliten i fotball sammen med Martin Ødegaard.

KVALIK: Kristoffer Tønnessen (til høyre) har troa på opprykk den kommende sesongen. I fjor ble Stabæk for sterke i Eliteserie-kvalifiseringen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
KVALIK: Kristoffer Tønnessen (til høyre) har troa på opprykk den kommende sesongen. I fjor ble Stabæk for sterke i Eliteserie-kvalifiseringen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): - Det har gått veldig fort. Jeg fikk sjansen av Arne (Sandstø) i Jerv, tok vare på den, og har nå etablert meg i OBOS. Det er veldig gøy å nå få prøve seg på landslaget, sier Kristoffer Tønnessen til Dagbladet.

For to år siden spilte Tønnessen på andrelaget til Jerv i fjerdedivisjon. I fjor ble han fast i førsteelleveren til Grimstad-klubben, og på fredag fikk unggutten måle krefter med det stjernespekkede U21-landslaget til Portugal sammen med Martin Ødegaard.

19-åringen legger ikke skjul på at det er en viss forskjell mellom OBOS-spill, og spill og trening med U21-landslaget.

- Det er veldig gøy og lærerikt. Alt går mye raskere, ballen må behandles raskere, sier Tønnessen, og legger til at tilbakemeldingene har vært gode, men at det er litt å jobbe med rundt fotarbeid og raskere beslutninger.

Sammensveiset

Grimstad-gutten, som fikk sin debut i en privatlandskamp mot Slovakia i november, forteller at det er god stemning i troppen, til tross for en del utskiftninger.

- Det er veldig god stemning i troppen. De fleste har vært her før. Jeg er ganske ny og kjente ikke så mange da jeg kom. Men vi er en veldig sammensveiset gjeng.

Ulrik Yttergård Jenssen, Iver Fossum, Morten Thorsby, Martin Samuelsen og Martin Ødegaard, er de eneste spillerne på dagens U21-landslag som var i troppen i playoffkampene mot Serbia i november.

Samme måned pekte U21-landslagstrener Leif Gunnar Smerud ut de spillerne som skal være del av den neste generasjonen - de som skal kjempe om kvalik til EM i 2019. Tønnessen var en av de utvalgte.

I juni starter kvalifiseringen til EM i Italia og San Marino i 2019. Første kamp for Norge er 13. juni mot Kosovo på hjemmebane.

Gode sjanser

Norge er i gruppe med Tyskland, Irland, Israel, Aserbajdsjan og nevnte Kosovo. Tønnessen har troa på avansement.

- Vi har gode sjanser til å ta en skalp mot Tyskland, og til å slå de andre lagene i gruppa.

Vinneren av gruppa går direkte til EM, mens de fire beste toerne blant de ni gruppene, spiller playoff om de to siste plassene. Denne playoffen tapte Norge i november, før årets EM i Polen.

I 2013 kapret Norge bronse i U21-EM i Israel. 19 av 20 utespillere, som spilte det sluttspillet, har representert det norske A-landslaget i ettertid.

Denne statistikken lover godt for Tønnessen.

- Det virker som om det er mulig for meg å komme dit en dag. Det gir selvfølgelig ekstra motivasjon, sier Jerv-gutten.

Jerv har spilt kvalik de siste to sesongene for opprykk til Eliteserien, men både Start og Stabæk har blitt for sterke.

- Det er jo det opprykket som er målet. Vi har fått inn et par spillere, nå føler jeg vi har en god sjanse til å ta det siste steget.

Norges U21-landslag møter Russland tirsdag klokka 18.00 på Marbella.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media