Spilte Liv sjakk matt

2010 ble året da Magnus Carlsen (20) som den yngste noensinne gikk til topps på verdensrankingen. Unggutten fikk også fronte motekampanje sammen med filmskjønnhet.

MOTELØVE: Magnus Carlsen ble kjent som mer enn en sjakkspiller i 2010. Her poserer han med skuespilleren Liv Tyler, som han frontet en motekampanje sammen med. Foto: REUTERS/Scanpix
MOTELØVE: Magnus Carlsen ble kjent som mer enn en sjakkspiller i 2010. Her poserer han med skuespilleren Liv Tyler, som han frontet en motekampanje sammen med. Foto: REUTERS/ScanpixVis mer

• Stem på din favoritt til Folkets idrettspris nederst i artikkelen.

(Dagbladet): Like før nyttår i fjor ble det klart at Magnus Carlsen var den nye verdenseneren i sjakk, og i januar i år ble det offisielt.

- Det er veldig stort. Jeg har spilt sjakk i mange år, og har hele tida prøvd å bli bedre. Nå er jeg nummer én, sa Carlsen på den tida.

Har blitt kjendis
Den da 19 år gamle gutten fra Lommedalen i Bærum var tidenes yngste som har toppet FIDE-lista, og den første vestlige siden Bobby Fischer i 1975.

Den posisjonen holdt han fast i helt til sist måned. Da falt han ned til 2.-plass, men har sjansen til å kapre den tilbake og toppe lista når den offentliggjøres igjen i januar.

Denne sesongen har han oppnådd en poengranking på 2826. Det er bare den russiske sjakklegenden Garry Kasparov som har vært høyere enn det.

Han vant stort sett alle turneringene han stilte opp i denne sesongen, og mottok også «sjakkens Oscar», en pris som stemmes fram av verdens ledende sjakkjournalister.

Magnus og Liv
I tillegg til å spille sjakk, har Carlsen også brukt året til å gjøre seg til et meget godt kjent navn verden over. Han har i det hele tatt klart å bli kjent langt utenfor de grensene som er vanlig for en sjakkspiller.

Han frontet en reklamekampanje for et stort klesmerke med Hollywood-stjerna Liv Tyler, og det førte til at han fikk ansiktet sitt på flere busser og reklameskilt i New York.

- Det var kult, sa Carlsen etter photoshooten med superstjerna.

- Han har gitt sjakken et kult og litt yngre ansikt, sier Carlsens manager Espen Agdestein til Dagbladet.

Det var heller ingen tvil om at Carlsen etterlot seg et positivt inntrykk på skuespillerinnen.

- Magnus ser fantastisk ut, og utsikten her med ham foran Manhattan var jo bare flott, sa Tyler ifølge VG Nett da de hadde møttes.

To på rad?
Noen mente en formsvikt i høst kunne skyldes Carlsens stadige travlere hverdag, men sjakkgeniet skrev i bloggen sin at han ikke trodde det var en sammenheng.

Carlsen har også fått det norske folk til å åpne øyene for sjakk. Få så på det som en idrett før unggutten virkelig markerte seg internasjonalt, men i fjor gikk 20-åringen til topps i kåringen om Folkets Idrettspris.

- Sjakk hører hjemme på sportssidene, sa en fornøyd Carlsen da.

Nå er han igjen nominert, og kan bli den første siden Petter Solberg som vinner den prestisjetunge prisen to år på rad.