Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Spilte på seg sjøl som toppscorer

Ole Martin Årst satset i vinter penger på seg sjøl som toppscorer i Tippeligaen. Nå vurderer NFF om veddemålet er brudd på forbundets lover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tromsø-spissen er toppscorer i Tippeligaen med 13 mål, og spørsmålet nå er om hans innsats på seg selv er lovlig eller ei.

Norges Fotballforbund reagerte nemlig kjapt etter at 3. divisjonsspillerne Anders Hanssen og Håvard Hansen fra FK Senja i lokalavisa nylig innrømmet at de før sesongen hadde satset 100 kroner hos Nordic Bet - til 6,5 i odds - på Anders Hanssen som toppscorer i 3. divisjonsavdelingen i Troms Fotballkrets.

Scoret åtte

Hanssen scoret åtte mål og tok over toppscorertittelen i serien da Senja forleden slo til med forventet storseier 18-0 mot det desiderte bunnlaget Storsteinnes, og selv om det handler om småpenger svarte NFF med krav om redegjørelse, fordi dette kan være ulovlig og prinsipielt viktig å få avgjort.

-  Det kan godt hende dette ligger i grenseland i forhold til det etiske regelverket. Vi tar stilling til dette i løpet av neste uke, sier NFFs fagsjef for Lov og Reglement, Thor Grønnerud til Dagbladet.

Første sak

Paragraf 1.4 i Kampreglementet lyder slik:

«En klubbs spillere, ledere, trenere, støtteapparat og ansatte skal i sin adferd knyttet til egne og/eller andre klubbers kamper, etterleve prinsippene om lojalitet, integritet og fair play (god sportsånd).

 VEDDEMÅL TIL BESVÆR:  TIL-spiss Ole Martin Årst satte før sesongen 100 kroner på at han ville bli toppscorer i Tippeligaen. Det skal NFF nå vurdere om er i strid med forbundets regelverk. Foto: Kaja Baardsen
VEDDEMÅL TIL BESVÆR: TIL-spiss Ole Martin Årst satte før sesongen 100 kroner på at han ville bli toppscorer i Tippeligaen. Det skal NFF nå vurdere om er i strid med forbundets regelverk. Foto: Kaja Baardsen Vis mer

Det er brudd på disse prinsippene dersom en av ovennevnte, direkte eller indirekte f.eks deltar i veddemål om resultatet i kamp en selv deltar i, aktivt eller passivt medvirker til eller forsøker å medvirke til bestikkelser, forsøke å påvirke resultatet i en kamp gjennom usportslig adferd.»

-  Dette er den første saken vi vurderer i forhold til det nye regelverket, sier Grønnerud.

Årst har veddet

Men det kan bli flere saker. For Hanssen og Hansen er ikke aleine. Dagbladet ringte i går rundt til noen av de beste måljegerne i Norge for å høre om de har spilt på seg sjøl som toppscorer noengang. Vi fikk napp hos Tippeligaens mestscorende:

-  Ja, jeg satte en hundrelapp på meg sjøl da jeg satt på nettet i januar eller februar. Husker ikke oddsen, innrømmer Ole Martin Årst.

-  Men du har gitt deg sjøl litt mer å spille for i kampene?

-  Ja, men uten at det er noen motivasjon, svarer den nedrykkstruede toppscoreren.

Årst har fått med seg saken til Senja-spillerne, men føler ikke sjøl at han har gjort noe galt.

-  Det å spille på seg sjøl som toppscorer kan vel ikke være forbudt. Jeg må jo score målene sjøl. Det er verre om spillere setter penger på sitt eget lag eller lag de spiller mot, sier Ole Martin Årst til Dagbladet.

Senja-toppscorer Hanssen er enig:

-  Det spiller ingen rolle om man satser 100, 1000 eller 10 000 kroner. Det er jeg sjøl som må vise at jeg er god nok til å vinne pengene. Enkelte bruker kosttilskud for å bedre egen prestasjon. Andre tipper på seg sjøl, sier han.

Ingen andre

Ringerunden videre ga følgende svar:

-  Nei, jeg har aldri spilt på meg sjøl. Jeg tviler på at noen av de jeg konkurrerer mot har gjort det heller, sier Thorstein Helstad (11 mål for RBK).

-  Det gjorde jeg desssverre ikke, men jeg skulle kanskje gjort det - om det er lovlig. Egentlig vet jeg ikke om det er så bra heller. Man kan bli for egoistisk foran mål om man har spilt på seg sjøl som toppscorer. Nei, jeg kommer nok ikke til å gjøre dette i framtida heller, sier Daniel Nannskog (suveren toppscorer i 1. divisjon med 19 mål for Stabæk).

-  Jeg har ikke hørt om noen som har spilt på seg sjøl som toppscorer før. Det er viktig å ta vare på integriteten sin. Men spillere som før sesongstart satser på seg sjøl som toppscorer når serien er ferdigspilt ivaretar den. Samtidig er det NFFs plikt å være vakthund. Vi har hørt eksempler fra utlandet som er groteske, og spill på egne kamper må ikke få utvikle seg, sier Harald Martin Brattbakk (tidenes toppscorer i Norge).

-  LSK best i Norge

I dag håper Årst å øke differansen ned til tittelrivalene Helstad og Egil Østenstad. Men like viktig blir det å demme opp bakover for svært formsterke Lillestrøm.

-  Det er åpenbart at vi må konsentrere oss om dødball defensivt. Der er Lillestrøm farligst i Norge. Vi må tørre å både ta og gi juling, sier han.

TIL-trener Steinar Nilsen sier det slik:

-  Lillestrøm er for tida Norges beste lag.SPORT PÅ TV

-  Enig, sier Årst.

Nilsen har følgende resept:

-  Vi må klare å ødelegge for dem - og samtidig fokusere på eget spill. Det blir nøkkelen,

Lillestrøm-Tromsø

NRK 1 Kl. 16.00

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!