Spilte som en mester

Stor fotball av et stort lag. Pluss en ganske så god taper.

ET IMPONERENDE LAG:De tyskerne spillerne takker fansen etter en overbevisende seier over Danmark. FOTO: AP/Darko Vojinovic.
ET IMPONERENDE LAG:De tyskerne spillerne takker fansen etter en overbevisende seier over Danmark. FOTO: AP/Darko Vojinovic.Vis mer

I FEM minutter var det dommeren som reddet Tyskland. Ellers hadde de så god kontroll at det er fort gjort å krysse av for en drømmefinale mot Spania om to uker.

Men i EM er sånt alt for fort.

For hva hadde skjedd om Nicklas Bendter hadde fått det straffesparket han fortjente?

SELVE forseelsen var klar nok. I hvert fall i sakte film i en repetisjon fra en god sofavinkel.

Det hadde neppe dommer Velasco Carballo. Han fikk ikke med seg hvordan Holger Badstuber grep i trøya til Bendtner hindret den danske spissen i å nå fram til ballen i perfekt posisjon i det tyske feltet. Dermed ble det ingen straffe, ingen ny spenning og ingen sensasjon.

Det er sannsynligvis til å bære for et dansk lag med så mye sportslig tradisjon i ballast at fotballivet i perspektiv ikke henger på en tilfeldig dommeravgjørelse. Morten Olsens mannskap har uansett gjort en god turnering basert på det beste i det danske fotballmiljøet; lysten og evnen til å selv å skape så mye av kampene sine som mulig.

Der VM for to år siden ble en laber forestilling med et lag som ikke virket fysisk helt på plass, har dette mesterskapet vært en bekreftelse på at Danmark hører naturlig hjemme på dette nivået.

SLIK så det kanskje ikke ut i de periodene før pause da tyskerne fikk mye ut av de imponerende pasningsferdighetene sine. Da ble det for stor plass foran de danske stopperne og gjennomgående for tunge steg bak fotrappe motstandere.

I denne perioden burde Tyskland scoret mer enn ledermålet til Lukas Podolski, men da det ikke skjedde kom danskene greit inn i kampen igjen takket være egne ferdigheter. Utligningen til 1 - 1 holdt topp nivå. Både den overlegne seieren til Nicklas Bendtner i luftduellen med Bastian Schweinsteiger og det fine innløpet til målscorer Michael Krohn-Dehli.

DET er i slike detaljer det er mulig å se hvorfor danskene sist høst var en klasse bedre enn oss i den avgjørendekvalik. At et slikt lag likevel stort sett ble løpende imellom mot tyskerne, viser igjen kvaliteten på ett av EMs desidert beste lag.

Der Tyskland i VM for to år siden mest kom med ungdommelig løpskraft og mot, spiller de nå med imponerende ro. Alt ser så enkelt ut når tyskerne har ballen, og det er igjen fordi laget akkurat som Spania baserer grunnspillet sitt på enklest mulige løsninger.

Det tydelige valget var lett å se i den lange perioden etter pause da danskene ble spilt lave foran eget mål. Da prioriterte tyskerne systematisk ballhold foran tidlige innlegg. Kjørte de seg fast på en side, ble ballen slått bakover for så å transporteres trygt til motsatt kant.

DET er i disse sekvensene sammenhengen mellom den rådende spanske og tyske fotballideologien blir tydelig. Mer enn tidligere tar tyskerne seg tid høyt oppe i banen.

Det betyr ikke at den vante kontringsstyrken er forsvunnet. Da danskene ble snytt for straffesparket sitt og var nødt til å angripe for å gå videre, ble de nesten øyeblikkelig straffet. Det er kvalitetene i denne fasen som gjør at Tyskland med Mesut Özil i praktslag mer og mer ligner et finalelag.

Men det er fortsatt mange vriene dommeravgjørelser underveis.