Spinna gærne gutter

HAMAR (Dagbladet): I går lette gutta i norgeseliten i frisbee etter ørkenvind. På Hamar.

Norgeseliten i frisbee liker seg best på store sletter i skogen. Der jakter de på verdensrekorder og ørkenvind.

Vi er på Ankerskogen utenfor Hamar. Her ble det i går arrangert

NM i frisbee-grenen SCF (self caught flights), som består av to øvelser:

Den første øvelsen går ut på å kaste frisbeen opp i lufta og la det gå lengst mulig tid før man tar den imot igjen. Verdensrekorden er på 16,72 sekunder. Norgesrekorden er på 13,50. Den ble satt av Torleiv Gundtveit for 15 år siden.

I dag har ikke Torleif de rette skoene. Man kan ikke springe etter en frisbee med sandaler. Den andre øvelsen går ut på å kaste frisbeen så langt man klarer, springe etter den og ta den imot før den når bakken.

Verdensrekorden er på 92,64 meter. Norgesrekorden på 90,83. I dag er det ikke forhold for verdensrekorder:

Tull og fjas

- Hvis man skal ta verdensrekorden, må man ha varm ørkenvind og god oppdrift, sier Carlos Rio, Norges beste i grenen frisbeegolf. På Ankerskogen er det varmt, men ikke antydning til ørkenvinder. Dessuten er gresset vått og høyt:

- Man er avhengig av perfekt vind for å kaste opp mot verdensrekorden. Dessuten blir det tungt å springe fort i så langt gress.

- I VM er gresset bare en centimeter høyt, sier Espen Møkkelgjerd. Han skal delta i VM i frisbeegolf i slutten av måneden. Sammen med Torleiv Gundtveit og Thomas Evensen skal han representere Norge i Houston. I dag er det NM. Det er visst ikke så seriøst:

- Dette er bare for gøy. Det viktigste er å le av andre, smiler Espen idet Stein Otterbech slenger seg etter frisbeen han nettopp har kastet.

- Man ser at han er nybegynner, flirer Carlos Rio.

- Han løper jo som Phoebe i Friends, roper Ivar Vigdal.

Dårlig vind

Når de tolv deltakerne har fått fem forsøk hver i den første øvelsen, er det klart for å kaste frisbeen, springe så fort man kan og ta den imot.

Vinden har meldt sin ankomst, men den kommer fra samme kant som sola. For å få oppdrift på frisbeen, må deltakerne kaste i motlys. Det skal vise seg å bli veldig vanskelig:

- Det er denne øvelsen som skiller de beste fra de dårligste, sier Carlos Rio. Det er ikke mange som klarer å få til lange kast. Etter at tidligere verdensmester Sune Wentzel la opp, har kastene vært langt unna verdensrekorden. De beste på Ankerskogen kaster rundt 50 meter. Roger Neskvern kaster aller lengst. Kastet på 50,33 meter gjør at han blir norgesmester, 0,3 poeng foran Espen Møkkelgjerd.

Få kvinner

Det finnes ikke kvinnelige deltakere i SFC. Den norske verdensmesteren, Heidi Hagaseth, sitter hjemme og passer barn.

- Vi har jenter, men alle har blitt gravide, ler Espen Møkkelgjerd.

NYBEGYNNER: Stein Otterbech er en ivrig nybegynner i frisbee. Her gjør han den typiske nybegynnerfeilen; han feilberegner fallet på frisbeen.
NORGESMESTER: Roger Neskvern ble norgesmester i frisbeegrenen «Self Caught Flights». Konsentrasjon, styrke og evne til å lese vinden er viktige forutsetninger for å bli god.