Spionasje-rykter

Brasil med Neymar (30) i spissen møter Serbia i kveld. På pressekonferansen før kampen svarte Serbias trener, Dragan Stojkovic, på rykter om at Brasil har spionert på deres treninger i Qatar.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

ÅPNER VM I KVELD: Neymar og Brasil. Foto: NTB
ÅPNER VM I KVELD: Neymar og Brasil. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Brasil - Serbia, klokka 20.00

DOHA (Dagbladet): Flere fotballeksperter tror at dette kan bli Brasils VM. Det har gått 20 år siden laget ble verdensmester sist.

Første motstander er Serbia på Lusail Stadium klokka 20.00 i kveld. På pressekonferansen før kampen fikk Serbias trener, Dragan Stojkovic, spørsmål om overraskende rykter som har oppstått i VM:

- Har Brasil brukt en drone for å spionere på Serbias treninger?

MØTTE MEDIENE: Serbias trener, Dragan Stojkovic. Foto: NTB
MØTTE MEDIENE: Serbias trener, Dragan Stojkovic. Foto: NTB Vis mer

- Jeg tror det er feilinformasjon. Og selv om de hadde brukt en drone, vet jeg ikke hva de ville ha sett. Ikke noe spesielt, sier Stojkovic foran salen med journalister.

Ryktene har oppstått som følge av at begge lag trener på de samme fasilitetene til klubben Al-Arabi SC i Doha.

- Jeg tror ikke de har sett på oss. Hvem er vi for dem å se på? De er en fotballens supermakt, påpeker Stojkovic.

Også Sveits og Kamerun er i gruppa.

KRITISERES: Den norske dansegruppa QuickStyles intervju med «ILoveQatar» har fått Halvor Harsem til å ta til Twitter. Video: @Thequickstyle. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Brasils trener Tite - eller Adenor Leonardo Bacchi som han egentlig heter - har tatt med ni angripere. Neymar er i spissen, og i VM kan han bli historisk. Pelé scoret 77 mål for landslaget. Neymar har 75 scoringer. Hvis han scorer tre til, går han forbi sin ikoniske landsmann.

- Brasil er et strålende lag, et av de beste i verden, påpeker Stojkovic.

- De har en gyllen generasjon. Jeg forventer en tøff kamp. Men den starter på 0-0. Vi fokuserer på oss selv.

OPTIMIST: Radiojournalist Antonio Gabriel. Foto: Tore Ulrik Bratland
OPTIMIST: Radiojournalist Antonio Gabriel. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Brasilianske journalister som følger laget i Qatar har store forventninger. I pressesenteret i Doha møter Dagbladet radiojournalisten Antonio Gabriel. Han jobber for Radio Jornal Commercio og er ikke i tvil når vi spør hvem som er VM-favoritter:

- Jeg går for Brasil. De har et utrolig lag. Tite har fått jobbet med laget siden forrige VM. Han har mange måter å spille på. Og du har spillere med flere egenskaper, spesielt på midtbanen.

VM-FAVORITTER: Neymar, Thiago Silva og co. gjør unna de siste forberedelsene før kampen i kveld. Foto: NTB
VM-FAVORITTER: Neymar, Thiago Silva og co. gjør unna de siste forberedelsene før kampen i kveld. Foto: NTB Vis mer

Radioprofilen fortsetter:

- Vi har Neymar, Vinícius Júnior, Raphinha, Antony, Rodrygo og Gabriel Martinelli. Dette er spillere som bidrar mye i angrep. De kommer til å bringe trofeet hjem.

Avspark: Klokka 20.00.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer