LAGLEDER TATT PÅ FERSKEN: De danske orienteringsløperne er i verdenstoppen. I VM  ble en lagleder sendt hjem etter funn av skjulte kameraer i garderoben. Det gikk utover blant annet Maja Alm (i midten) og Ida Bobach (t.h.). Her med Signe Klinting. Foto: EPA/ADAM IHSE SWEDEN OUT
<div><br></div>
LAGLEDER TATT PÅ FERSKEN: De danske orienteringsløperne er i verdenstoppen. I VM  ble en lagleder sendt hjem etter funn av skjulte kameraer i garderoben. Det gikk utover blant annet Maja Alm (i midten) og Ida Bobach (t.h.). Her med Signe Klinting. Foto: EPA/ADAM IHSE SWEDEN OUT

Vis mer

Spionerte på nakne stjerner. Nå har laglederen fått straff

I fjor ble det danske orienteringsmiljøet rystet av en snikfilmingsskandale. En lagleder lurte nakne landslagsløpere med spionkulepenn. 

(Dagbladet) I mars i fjor ble det kjent at en lagleder fra det danske orienteringsforbundet var sendt hjem fra mesterskapet etter funn av skjult kamera i en garderobe.

Laglederen fikk sparken og ble anmeldt.

Skjult kamera

Denne uka har saken vært opp i dansk rett. Den 54 år gamle lederen har innrømmet alt, og saken gikk derfor som tilståelsessak. I dag slo retten i Aarhus fast at laglederen får 90 dager betinget fengsel. Det skriver BT.

Sportssjefen i det danske orienteringsforbundet, Lars Lindstrøm, sier:

- Det har vært ti tunge måneder. Det er rart at saken nå er over, men jeg har aldri vært i tvil om hvordan den ville ende.

Laglederen forteller via advokat at de ikke kommer til å anke saken. Tidligere denne uka, sa han:

- Jeg beklager. Jeg har reist mye med dem og har vært ganske nær noen av utøverne. Så nær at jeg har hjulpet til i bursdager. Jeg hadde aldri forestilt meg at jeg kom til å ødelegge for dem på denne måten, sa den tiltalte i retten ifølge danske BT.

I retten forteller 54-åringen at han hadde kjøpt ti spesiallagede kulepenner med innebygd kamera.

Mellom 2010 og inntil han ble avslørt i 2016 tok han med kulepennene inn på bad eller garderober hvor jentene skiftet - når det kom en mulighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn 21 kvinnelige orienteringsløpere skal ha blitt filmet mens de var nakne eller delvis avkledd. Alle kvinnene i saken skal ha konkurrert på landslagsnivå.

I går ble han spurt om hva han gjorde med klippene:

- Jeg så på dem hjemme. Jeg har aldri vist klippene til noen andre. Ofte var de i dårlig kvalitet.

- Svik

Den danske trippel-verdensmesteren Maja Alm har tidligere snakket ut om episodene. Da sa hun:

- Det som er mest vondt er ikke at vi ble filmet, men det verste er sviket fra en jeg virkelig stolte på.

Alm og Ida Bobach måtte ha psykologhjelp før de bestemte seg for å fortsette mesterskapet.

- Det var en natt der ingen av oss klarte å sove. Ida og jeg hadde egentlig bestemt oss for å ikke løpe, men en halvtime før start snakket vi med sportspsykologen, som anbefalte oss å gjennomføre. Vi prøver å legge dette bak oss, men tankene dukker opp hvert tiende sekund.