Spionerte på Rosenborg før historisk viktig Champions League-kamp

- Jeg kunne se hva de jobbet med.

SPIONERTE: Bård Wiggen, her fra tida sammen med Per Joar Hansen i Rosenborg, spionerte på nettopp Rosenborgs treninger da han var assistent for Ståle Solbakken i FC København i 2010. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
SPIONERTE: Bård Wiggen, her fra tida sammen med Per Joar Hansen i Rosenborg, spionerte på nettopp Rosenborgs treninger da han var assistent for Ståle Solbakken i FC København i 2010. Foto: Ned Alley / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I boka «I skyggen av Eggen», skrevet av Adressa-journalist Birger Løfaldli, får vi et nærmere innblikk i Rosenborgs berg- og dalbane-ferd siden Nils Arne Eggen ga seg i klubben i 2002.

Boka tar for seg maktkamp, indre stridigheter og vingling i Rosenborgs ledelse, men hovedpersonen er Eggen sjøl. Vi får blant annet vite hvorfor han ikke tok over trønderklubben på nytt i 2013, noe han selv forteller om til Dagbladet i dag.

Noe annet som kommer fram i boka er hvordan daværende FC København-assistent Bård Wiggen spionerte på Rosenborgs treninger før Champions League-playoff-oppgjørene mellom de to skandinaviske storhetene sommeren 2010.

Nektet å stenge treningene Nils Arne Eggen hadde akkurat tatt over som midlertidig hovedtrener etter Erik Hamrén da han fikk sjansen til å - nok en gang - lede RBK til spill mot Europas beste klubber.

Problemet var bare Eggens tro på åpenhet. Det var nemlig helt utenkelig for trenerlegenden å stenge treningene før det sportslig og økonomisk ekstremte viktige oppgjøret mot Ståle Solbakkens FC København.

«Det benyttet Wiggen seg av. Ingen ville hindret ham om han hadde spasert inn og stått på sidelinjen. Det gjorde han ikke. Wiggen tenkte at det ville være ufint. I stedet stilte han opp bilen på parkeringsplassen ved Sintef-bygget, på andre siden av veien som går langs treningsanlegget på Lerkendal», skriver Løfaldli i boka.

I hemmelighet kunne Wiggen, som var i Trondheim på grunn av sykdom i familien, følge RBKs treninger før nøkkelkampen. Han hentet ut mye nyttig informasjon, men vet ikke om det var avgjørende for utfallet av dobbeltoppgjøret.

- Hadde godt innsyn - Jeg kunne jo se hva de jobbet med. Jeg fikk kanskje ikke vite hvilken ellever de skulle stille med, men jeg hadde definitivt godt innsyn. Siden treningen var åpen, gjorde jeg jo ikke noe ulovlig, sier Wiggen til Dagbladet.

Solbakkens assistent noterte seg hva som skjedde på Rosenborgs treningsfelt, og rapporterte tilbake til København med jevne mellomrom.

- Sett i ettertid - var det naivt av Rosenborg å ikke stenge de siste treningene?

- Det vet jeg ikke, men det er jo litt sånn det skal være i klubben: Åpent og folkelig, sier Wiggen, som sammen med Solbakken kunne juble etter 180 minutters drama mot trønderne.

FCK gikk nemlig videre til Champions League på bortemål etter 2-2 sammenlagt. Betydningen av dobbeltoppgjøret var stor:

«Forskjellen på konsekvensen av å lykkes og mislykkes var enorme. FC København havnet i det gode selskap og fikk nyttig tilsig av UEFA-millioner. Rosenborg var så nære som de aldri har vært siden 2007, men slapp ikke inn», skriver forfatter Løfaldli.

Da Bård Wiggen selv ble ansatt som assistenttrener i Rosenborg to år seinere - etter å ha vært med Solbakken til Köln - tok han tak for å endre praksisen.

- Perry og jeg stengte alltid den siste treningen før kamp. Det er vanlig praksis de fleste steder, sier han.

Inngikk sluttavtale Både Wiggen og Per Joar Hansen fikk sparken i Rosenborg i sommer. Wiggen forteller at han er blitt enig med Rosenborg om økonomisk kompensasjon.

- Vi er enige om en sluttavtale, og den er jeg svært fornøyd med. Jeg er ikke avhengig av å finne en ny jobb umiddelbart, men jeg skal helt klart tilbake i jobb etterhvert. Først skal jeg kose meg på ferie med kona, sier Wiggen til Dagbladet.

ÅPEN: Nils Arne Eggen visste lite om at Bård Wiggen spionerte på Rosenborgs treninger før Champions League-møtet mellom RBK og FCK sommeren 2010. Foto: Bjørn Langsem
ÅPEN: Nils Arne Eggen visste lite om at Bård Wiggen spionerte på Rosenborgs treninger før Champions League-møtet mellom RBK og FCK sommeren 2010. Foto: Bjørn Langsem Vis mer