Spionfirma skaper splid i United

En skitten maktkamp utspilles i Manchester. Ingrediensene er skuespillere, spionfirmaer, og personlige konflikter.

Er en personlig konflikt mellom Alex Ferguson og en av de største aksjeeierne grunnen til avsløringene i Manchester United?

Manchester Uniteds mektige sjef, David Gill, ønsker å sette i gang etterforskning av omstendighetene rundt årsmøtet for klubbens aksjonærer i november. På møtet ble det stilt flere pikante spørsmål rundt klubbens innkjøpspolitikk, og flere benyttet sjansen til å stille spørsmål om United taper store penger på agentvirksomheten.

Det kulminerte med avsløringen i britiske medier på søndag at Alex Fergusons sønn, Jason, skal ha mottatt penger under bordet da den amerikanske keeperen Tim Howard kom til klubben i sommer. United har avvist at det skjedde noe ureglementert under overgangen.

Begynte på årsmøtet

Gill ønsker å sette i gang etterforskning av avsløringene etter at en gruppe supportere gikk sammen med en journalist for å avdekke hva som egentlig skjedde på årsmøtet i klubben.

Journalisten Michael Crick hevder i sin rapport at det er en konspirasjon blant enkeltindivider i tilknytning til klubben som gjør alt for å fjerne Alex Ferguson.

Fem personer skal ha reist til årsmøtet ene og alene for å stille ubehagelige spørsmål om klubbens virksomhet, skriver The Daily Telegraph. Med seg hadde de maskinskrevne lapper med fem spørsmål. Men fordi årsmøtet hadde lagt lokk på spørsmål om Rio Ferdinands dopingsak, ble bare fire av spørsmålene stilt.

Fikk mistanker

For å ha talerett på årsmøtet må man være aksjeeier i klubben. Crick mener å ha funnet ut at alle de fem involverte kjøpte et lite antall aksjer to dager før årsmøtet. De fem skal ha kommet med samme fly fra London, bodd på samme hotell i Manchester, og spist middag sammen etter årsmøtet.

Mistanken kom da en av de involverte, Tayla Goodman, fortalte en småaksjonær som er involvert i supporterinteressegruppa Shareholders United (SU) at hun hadde tenkt å spørre om Jason Fergusons rolle i overganger til United. Men da spørsmålet ble stilt, helt likt, av Andy Terrington, var det noe som ikke stemte.

Da Crick undersøkte navnene nærmere fant han ut at både Goodman og Terrington var sjefer i selskap som spesialiserte seg på spionvirksomhet i forbindelse med fjernsynsdokumentarer og avisartikler. To av de andre i gruppa er skuespillere.

Mange spør seg nå om hvem det er som kan stå bak konspirasjonen mot United og Ferguson. Mistanken går blant annet mot Alex Fergusons eks-venn og multimillionær John Magnier. Magnier eier 24,24 prosent av aksjene i United sammen med forretningspartneren J P McManus, men ble uvenner med Ferguson da han ble saksøkt av Ferguson for penger for avlsrettighetene for veddeløpshesten Rock of Gibraltar.

De to møtes i retten i Dublin i løpet av året. Nå håper supporterne maktkampen i klubben ender her.

- Det er bare United som blir skadelidende. Det var ekstremt dårlig gjort å prøve å kapre årsmøtet for å gjøre opp personlige motsetninger i medias grelle lys. Dette er ikke bra for fansen, aksjeeierne, eller selskapet, og alle som vet noe som helst om United vet at fansen til syvende og sist støtter Ferguson fullt ut, sier en talsmann for SU, Oliver Houston, til avisa.

  • Både avisene Independent og Mirror skriver at Ferguson ønsker en full gjennomgang av hvem som kan ha gitt kopier av klubbens overgangsfakturaer til journalister.
UGLER I MOSEN? Tim Howards overgang til Manchester United skal ha involvert utbetalinger til Alex Fergusons sønn Jason. Det benekter United, men nå rulles det opp en intrikat maktkamp i kulissene i den engelske toppklubben.