Spionnett i Øst-Europa

BERGEN (Dagbladet): Det norske spillermarkedet er ikke lenger stort nok for Brann. Trener Kjell Tennfjord vil sprenge grensene i jakten på nye råvarer. Klubbdirektør Harry Herstad jobber nå for å etablere et nettverk av talentspeidere i Øst-Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sesongåpningen har ført Brann langt inn i ei blindgate. Men når det gjelder den langsiktige strategien, kjører Brann på uprøvde veier.

Klubbledelsen ser på det østeuropeiske spillermarkedet som forlokkende. Direktør Harry Herstad innrømmer at det lave prisnivået fører Brann vekk fra de tradisjonelle beitemarkene.

- Vi ser helst østover. Der er det billige og bra spillere, sier han til Dagbladet.

Kjøper spioner

Brann har allerede knyttet de første kontaktene gjennom den albanske klubben Ilir Viking. Dette anser Herstad mest som et pilot-prosjekt. Målsettingen på sikt er å fylle boka med fotballkyndige informanter i brorparten av de tidligere østblokklandene.

Tankegangen går kort og godt ut på å fiske unge og rimelige fotballbein til Bergen og deretter forme dem inn i Branns nydefinerte fotballfilosofi.

- Vi trenger et breiere rekrutteringsgrunnlag, poengterer Kjell Tennfjord.

Han understreker at Brann også vil prioritere et nært samarbeid med lokale klubber.

FIFA-agent Gunnar Martin Kjenner sørget i fjor sommer for at Tore André Flo gikk tilnærmet gratis fra Brann til Chelsea. Men han tror ikke Brann vinner lotto-gevinsten i Øst-Europa.

- Det er FIFA-agenter der også, sier Kjenner.

Like viktig vurderer han den etiske siden:

- Norges Fotballforbund har sagt at unge spillere bør utvikle seg i hjemmemiljøet. Bør da unge spillere fra andre land få gjøre det i Norge?

Kjenner ser også betenkeligheter i forhold til spillernes utenomsportslige utvikling.

- Brann pådrar seg et stort sosialt ansvar. De som ikke lykkes på banen, skal ha en framtid også, sier han til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer