Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Spiseproblemer er et stort tabu

Øystein Pettersen (28) føler spiseproblemer er noe det bare snakkes om bak ryggen på dem det angår.

TABU: Øystein Pettersen (28) føler spiseproblemer er noe det bare snakkes om bak ryggen på dem det angår. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TABU: Øystein Pettersen (28) føler spiseproblemer er noe det bare snakkes om bak ryggen på dem det angår. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag fortalte landslagslege i langrenn, Dag Lunder, til NRK at norske langrennsjenter i perioder er i faresonen for å bli nektet start i henhold retningslinjene fra Olympiatoppen.

Der heter det at «rødt lys» skal gis hvis en person har diagnosen anorexia nevrosa,eller har komplikasjoner av undervekt eller manglende energitilgjengelighet. Ytterligere sju punkter kan utløse såkalt «gult lys».

- Dessverre er spiseproblemer fortsatt et stort tabu innen idretten, sier Øystein Pettersen til Dagbladet.

Bak ryggen OL-mesteren i lagsprint fra 2010 har lenge engasjert seg i kampen mot spiseforstyrrelser. I 2009 vakte han oppsikt med følgende formulering i et blogginnlegg: «Hva er verst, å la en frisk 13-åring gå mot seniorene i NM, eller å la seniorer med kropp som 13-åringer gå det samme rennet? Kjør debatt!».

- Det ble debatt, men jeg føler ikke at noe har endret seg. Det er et akkurat like stort tabu nå som da, og det er veldig synd, fastslår Pettersen.

Samtidig erkjenner han at han selv ikke er noe bedre enn de andre.

- Hvis jeg er bekymret for noen, går jeg jo ikke til den det gjelder og tar det opp. Det er fryktelig vanskelig. Og der ligger problemet. Det blir noe man snakker om bak ryggen på dem det gjelder, i stedet for å snakke til dem om det.

Anorektisk og overvektig - Har du noen gang vært bekymret for mannlige landslagskollegaer?

- Nei, aldri.

- Har du vært bekymret for kvinnelige kollegaer?

- Ja, det har jeg. Men jeg tror likevel ikke dette bare er et jenteproblem. Det forekommer blant gutter også, sier Pettersen — som selv ble sendt til Olympiatoppen for ernæringsrådgivning i 2008. Han hadde da en fettprosent på 4,9.

- Jeg hadde en anorektisk fettverdi, samtidig som jeg ifølge BMI-indeksen var overvektig. Konklusjonen ble til slutt at jeg var en sunn og frisk gutt, men det ble i hvert fall tatt på alvor av Olympiatoppen, poengterer Pettersen.

Kjøtt på beina Landslagssjef Vidar Løfshus understreker at ingen landslagsløpere per i dag er i faresonen for startnekt. Men han legger ikke skjul på at ernæring er et viktig og utfordrende tema.

- Dette er noe vi tar veldig på alvor, men vi er kanskje ikke flinke nok, sier han til Dagbladet.

Noe som gjør det ekstra komplisert, er at vekt faktisk spiller en rolle i utholdenhetsidrett.

- Det unge jenter bør bite seg merke i, er at det er kraftige jenter som har dominert internasjonalt de siste årene, som Bjørgen, Kowalczyk, Kalla, Saarinen og Kuitunen. Det er jenter med kjøtt på beina. Men heller ikke de har spesielt mye fett på kroppen, erkjenner Løfshus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!