MÅLFEST: Norge knuste Nord-Irland i Nations League, og med det lever VM-drømmen. Video: Rødt Kort. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Erling Braut Haaland og Norge

Spissene holder Norges EM-håp levende

Mye er fortsatt usikkert rundt Lars Lagerbäcks Norge, men en ting er krystallklart. Spissene holder meget høy klasse.

  • Nord-Irland – Norge 1–5 (1–2)

ERLING BRAUT HAALAND er en spiss for alle lag på alle nivåer til alle anledninger. Det visste vi før denne landslagssamlinga.

Alexander Sørloth kan bli det om han lykkes med Leipzig-overgangen eller kommer seg til en liga bedre enn den tyrkiske.

Det vet vi nå.

I SESONGEN 2019/2020 scoret Haaland og Sørloth 77 mål mellom seg (44/33) i Østerrike, Tyskland, Champions League og Tyrkia. På denne landslagssamlinga har de levert sju målpoeng til.

Tre mål på Haaland, to på Sørloth, pluss en målgivende pasning på hver av dem, der pasningene gikk mellom de to.

Hver eneste berøring har handlet om angrepsspill av høy klasse.

STABILITET ER EN ferdighet i fotball som i all annen idrett. Norge har ennå ikke det etter 30 kamper under Lars Lagerbäck. Det svinger for mye i prestasjonene.

Forskjellen mellom det høyeste og laveste nivået er altfor stor.

Norge er ennå ikke et lag å stole på.

DET VI HAR i tillegg til spisser av meget høy klasse, og som denne kampen på Windsor Park er enda et bevis på, er evnen til å ta oss sammen, reise oss fra elendigheten og inntil videre utføre det som på godt norsk heter et skippertak. Det er en god trøst.

Selv om denne utgaven av Nord-Irland er noe av det stussligste jeg har sett, så skulle kampen vinnes.

Det gjorde Norge på en overbevisende måte.

Målene vi scoret vil alle som er glade i det vakre spillet misunne oss.

HVOR MANGE AV Norges problemer som er løst med denne festen er derimot vanskelig å si. De defensive manglene er fortsatt åpenbare. Nord-Irlands 1–1 scoring avslørte det norske midtforsvaret og synliggjorde nok en gang lagets akilleshæl.

Uavhengig av det er dette en kamp verd å ta med seg videre.

Med tanke på bunnivået vi fant mot Østerrike var kvelden en fest.

DA VI TAPTE i Belfast for tre og et halvt år siden gikk det opp for Lars Lagerbäck hvor skakkjørt det norske laget var post playoff-nedturen mot Ungarn i november 2015. Da drømmen om EM 2016 ble knust av 0–1 hjemme og 1–3 i Budapest, var det som om Norge ikke hadde bein å stå på i den påfølgende VM-kvalifiseringen svensken måtte plukke opp restene av.

Tilbake på Windsor Park hadde fredagskvelden mot Østerrike tangert det nivået. og gjort Norge til et lag som tvilte på egen kapasitet.

Denne gangen reiser vi fra Belfast med en mye bedre følelse.

UTFORDRING NUMMER EN handlet om kvaliteten på forsvarsspillet. Det måtte løftes mange hakk. Vi trengte å få gjeninnført avstandene som er overordnet Lagerbäcks defensiv, det som gjerne kalles struktur, og samtidig sørge for at vi presset og forsvarte oss kollektivt, ikke en og en.

Det ble levert uten problemer.

PUNKT TO HANDLET om spillet med ball. Det måtte opp minst like mange hakk. Enten det handlet om å flytte ballen langt eller kontrollert fra egen halvdel, vinne dueller og sy sammen pasninger for å produsere angrep med potensielle scoringer i enden, skulle vi vinne måtte vi treffe mål og score.

Norge gjorde det.

Vi scoret fem mål.

Moi Elyounoussi, Erling Braut Haaland og Alexander Sørloth herjet med hjemmelagets forsvar.

Det var klasseforskjell.

PUNKT TRE PÅ kravlista i forhold til forbedring og optimisme, om en og to bar frukter i forhold til det Lars Lagerbäck hadde sådd inn mot kampen, handlet om å bevare roen, beskytte en eventuell ledelse og ta vare på alt som kunne revansjere fredagen. Det var Norges minste problem. Samtidig tok Romania poeng mot Østerrike i Wien.

På en kveld der mye ble riktig er det en ekstra bonus for et lag som trengte en opptur.

8. oktober venter Serbia på Ullevaal eller en annen arena et sted i Europa.

Det er høstens kamp helt til den er vunnet.

Vinner vi den spilles årets viktigste kamp i november.

Og vinner vi den er den ingen som bryr seg om hvordan det går i Nations League.

Da har Lars Lagerbäck levert.

Da skal Norge til Euro 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer