Spissenes mesterskap

Frankrike-VM er blitt spissenes boltreplass - på godt og vondt. Etter bronsefinalen får Davor Suker all æren, Dennis Bergkamp all skylda. Veldig brutalt, ganske urettferdig - og et alvorlig varsel til alle som ønsker seg hjemmeseier i spissenes VM: Brasil har Ronaldo, Frankrike har ingen.

Skal Frankrike slå Brasil, må ett av to inntreffe - på fotballspråket kalles det sensasjoner:

  • En fransk spiss må score mål.
  • Eller en ny mirakelmann fra de bakre rekker må bryte all defensiv etikette, slik høyreback Thuram gjorde da han scoret sin landslagstilværelses to første mål i semifinalen mot Kroatia.

Det forteller det meste om Frankrikes største - og eneste - problem i VM: Mangelen på en pålitelig avslutter.

Gårdagens bronsefinale ga oss nye varsler om at det kommer til å koste vertsnasjonen VM-gullet.

Representert ved Kroatias Davor Suker og Nederlands Dennis Bergkamp. To spisser av verdensformat - vanligvis. Bare Davor Suker demonstrerte det.

Tam i beina

  • Han åpnet Nederland før 1-0 med en - for ham - naturstridig kunstpasning med høyrefoten til Jarni. Seinere fikset han selv 2-1 med favorittbeinet. Suker er en superegoist - og han får lov til det. Han bruker knapt en muskel på annet enn det som omhandler egen suksess. Men i dette VM har Sukers suksess vært Kroatias suksess.
  • Dennis Bergkamp ruslet av banen i det 57. minutt etter nok en ynkelig forestillilling. Også i semifinalen mot Brasil var Bergkamp merkelig tam både i beina og oppfattelsen. Bergkamps plutselige formsvikt kostet Nederland en finaleplass - sannsynligvis et VM-gull.

Bergkamp i pålitelig slag hadde bidratt til Nederlandsk seier over Brasil i semifinalen.

Skjermet

Frankrike-VM er langt på vei blitt ei lekegrind for verdens beste spisser. Av to grunner:

  • Mesterskapet har vært gledelig preget av angrepsvilje og offensiv tenkning.
  • Og den nye regelen om taklinger bakfra har skjermet spissene mot de mest destruktive handlingene. Dessverre har den samme regelen også straffet velmenende taklere på det mest meningsløse.

Fokuseringen på spissene er blitt enda tettere enn tidligere. Etter bronsefinalen er fokuseringen berettiget - fordi Suker og Bergkamp så til de grader oppførte seg som rake motsetninger.

Og sannsynligvis blir forskjellen enda større i dag: Ronaldo mot Guivarc'h ...

Eller mot Dugarry. Eller Trezequet. Ta gjerne alle tre samtidig - Ronaldo slår dem uansett.

Men det er jo slett ikke garantert at finalen forsvarer mesterskapets status som et spissenes VM. Kanskje finalen rett og slett skal krone vertsnasjonen, og VMs aller beste forsvarsspiller, Marcel Desailly ...