Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Denis Spitsovs oppgjør med sine landsmenn

Spitsov reagerer på dopingmistanke mot norske utøvere

Kan russerne stole på Norges vinteridrettsstjerner? Spørsmålet dukker stadig opp i Russland. Nå tar Denis Spitsov et oppgjør med mistanken som sprer seg mot den norske idrettssuksessen.

FORSVAR: Denis Spitsov ber sitt eget land slutte å mistenke norske idrettshelter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORSVAR: Denis Spitsov ber sitt eget land slutte å mistenke norske idrettshelter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Paradoksalt nok eskaleres debatten i Russland om hvorvidt de kan stole på sine overmenn fra Norge i skisporet.

NRKs artikkel om at «Olympiatoppen sendte over 6000 doser astmamedisin til OL», var med på å endre det internasjonale bildet av Norges vinteridrettshelter.

I ettertid reagerte Olympiatoppen sterkt mot det de mente var «spekulativ journalistikk» og at de aldri fikk dementert faktafeilene som spredde seg.

Dette svekket norsk idretts omdømme, selv om Norge var den eneste nasjonen som ga fullt innsyn i medisinske fritak, formidlet av TV 2.

Som Dagbladet har skrevet før, opplæres russerne til å tenke og mene at astmatikere hører hjemme i Paralympics.

Totalen av dette - samt at lille Norge i vinter-OL i Pyeongchang gikk helt til topps på medaljestatistikken - har skapt mistanke og dopingspørsmål i Russland, men også i flere andre land.

NYTT LIV: Etter henholdsvis fire og tre OL-medaljer har Aleksandr Bolsjunov og Denis Spitsov fått en helt annen heltestatus i Russland sammenliknet med før OL. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji
NYTT LIV: Etter henholdsvis fire og tre OL-medaljer har Aleksandr Bolsjunov og Denis Spitsov fått en helt annen heltestatus i Russland sammenliknet med før OL. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji Vis mer

Debatten pågår fortsatt, men nå gir det russiske langrennsesset Denis Spitsov støtte til Norge.

Forsvarer Norge

I et intervju med den russiske avisa R-Sport tar den triple medaljevinneren fra OL et oppgjør med anklagene mot sine norske konkurrenter.

- Jeg leste en artikkel under OL om at alle norske utøvere bruker astmamedisin, som har samme effekt som doping, og at Norge vinner på grunn av dette. Men slik vil ikke jeg tenke, sier Spitsov.

- Jeg tenker at vi konkurrerer på samme vilkår. Bolsjunov har sagt det mange ganger: Nordmennene kan slås, og det er urettferdig å mene at de doper seg, så lenge det ikke finnes bevis for det.

Spitsov drar videre en parallell til hvordan de norske utøverne har behandlet de mange russerne som har blitt utestengt fra sporten det siste året.

- Ingen av de norske utøverne har noen gang hengt ut og mistenkt våre løpere som ikke har testet positivt. Vi har et godt forhold til de norske løperne, sier Spitsov.

Da Dagbladet snakket med langrennsesset under OL, forklarte han relasjonen til sin jevngamle rival Johannes Høsflot Klæbo slik:

- Om vi er venner vet jeg ikke, men vi er i hvert fall ikke uvenner. Vi hilser på hverandre og sier lykke til, sa Spitsov til Dagbladet.

Gjensidighet

21-åringen, som overrasket med å vinne bronsen på 15 kilometer fristil i OL og som også tok med seg sølv på stafetten og lagsprinten, velger å vise den samme respekten for Norge som de har vist for dem.

Da McLaren-rapporten kom ut med Aleksandr Legkov og Maksim Vylegzjanin som de største langrennsprofilene som var navngitt, var det uten å høste kritikk og mistanke fra de norske langrennsløperne.

Flere ganger ble de også tatt i forsvar av utøverne selv, selv om budskapet i McLaren-rapporten har vært svært tydelig og sjokkerende lesing med negativt fortegn.

Utøvernes rettssikkerhet og frykten for å bli dømt uten bevis ligger i stor grad til grunn. Bevisene under Sotsji-OL ble for øvrig beslaglagt av russerne selv, ifølge McLaren-rapporten.

Spitsov, Bolsjunov og de nye russerne fikk selv kritiske dopingspørsmål underveis i vinter-OL i Pyeongchang da de russiske ungguttene imponerte stort i fraværet til Sergej Ustjugov og de største stjernene.

Spitsovs nye liv

Spesielt Spitsov hevet seg mange hakk og leverte karrierens beste renn under OL, men 21-åringen kom på ingen måte fra intet.

Han er like gammel som både Bolsjunov og Johannes Høsflot Klæbo i den gylne 1996-generasjonen. I junior-VM i Rasnov i 2016 var Spitsov betydelig sterkere enn Bolsjunov, som denne sesongen har vært en av verdens desidert beste langrennsløpere fra første til siste skirenn.

Prestasjonene i Sør-Korea gjorde Spitsov til en stjerne i Russland. I etterkant har både han og Bolsjunov mottatt flere priser og økt sin markedsverdi betraktelig. Forrige uke mottok Spitsov blant annet Toyota Challenge-trofeet, som går til en utøver som «leverer prestasjoner som folk tidligere trodde var umulig».

Totalt har Spitsov vunnet to Toyota-biler grunnet prisene han har mottatt etter Pyeongchang-OL. Den ene ga 21-åringen til sin kjæreste, sier han til Sport Express.

- «Dette er en gave fra meg», sa jeg til henne. Den andre beholder jeg for meg selv. Men jeg holder ikke på med idrett for å bli rik. Jeg jakter ikke penger. Det er mer penger i skiskyting, men langrenn er livet mitt, sier han.

Forbedringspotensial

Spitsov har Legkov som sitt forbilde. Legkov besluttet å legge opp forrige uke, til tross for å ha kjempet lenge for frifinnelse.

- Hele laget vårt ble knust og sjokkert da han ble utestengt. Jeg er så glad at han ble frikjent i CAS til slutt.

Mange ble overrasket da Spitsov gikk raskest av alle mot slutten av 15-kilometeren i OL og kapret bronsen foran Martin Johnsrud Sundby og Maurice Manificat etter en forrykende avslutning.

Selv mener han at det heller var starten som var svak.

- Jeg er treg i starten. Det er et problem for meg. Når jeg taper så mye innledningsvis, er det vanskelig å vinne. Dette er noe jeg må diskutere med min trener, for å forbedre starten min. Jeg må også jobbe med å bli en bedre spurter. Jeg har mye å jobbe med, sier stortalentet.

Treneren han referer til er for øvrig kontroversielle Jury Boradavko. Som Dagbladet skrev tidligere i vinter, har Boradavko en mørk dopingfortid som kaster et uheldig lys over Russlands nye generasjon.

Mørk fortid

Han ble suspendert fra langrennssporten i to år sist gang han var russisk langrennstrener, all den tid han var blant trenerne som involvert i de mange russiske dopingsakene i perioden fram til 2010.

58-åringen jobbet blant annet med Jevgenij Dementjev, olympisk mester fra Torino-OL i 2006, som senere testet positivt for EPO og ble utestengt i to år.

Dementjev var en av flere russere som ble dopingtatt av de Boradavko hadde ansvar for. Julia Tsjepalova, Alena Sidko, Natalja Matvejeva og Sergey Shiriaev var også blant løperne som ble dopingtatt i denne perioden, og Russland svarte med å gjøre drastiske grep for å sende ut et signal om at de ville ta dopingproblematikken på alvor.

- Anatolij Tsjepalov, Jurij Borodavko og Viktor Smirnov er trenerne som fjernes fra russisk langrenn, sa Jelena Välbe i 2010 og fikk rett i det.

Men åtte år senere jobber altså Välbe og Boradavko sammen i en svært suksessrik periode for russisk langrenn. Duoen er de to store i Russland nå,

Og blant utøverne er Denis Spitsov og Aleksandr Bolsjunov blitt store stjerner i løpet av vinteren. Neste sesong kommer også de eldre profilene tilbake, med Sergej Ustjugov i spissen. Flere av dem har allerede gjort comeback, som en forbannet Maksim Vylegzjanin i Kollen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!