MÅ JOBBE SAMMEN: Alexander Kristoff og Edvald Boason Hagen skal forsøke å gi norsk VM-gull i dag, men for dem er det ikke likegyldig hvem av dem som eventuelt vinner. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MÅ JOBBE SAMMEN: Alexander Kristoff og Edvald Boason Hagen skal forsøke å gi norsk VM-gull i dag, men for dem er det ikke likegyldig hvem av dem som eventuelt vinner. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Sykkel-VM i Bergen

Splid mellom belgiske VM-favoritter: - Det er ille, men situasjonen er enda verre i Norge

Belgia går inn i dagens VM-fellesstart med en liknende utfordring som Norge: Kapteinene Greg Van Avermaet og Philippe Gilbert er ikke noe bedre venner enn det Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff er.

BERGEN (Dagbladet): Det er ikke bare i Norge det er stor spenning tilknyttet hvordan kapteinsrollen skal løses når det skal kjøres for VM-gull på dagens fellesstart i Bergen.

I sykkelgiganten Belgia er også forholdet mellom de to største stjernene og kapteinene anspent før de skal samarbeide i dag.

Philippe Gilbert og Greg Van Avermaet er i en liknende situasjon som Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen. Begge vil vinne selv. Begge har en spesiell forhistorie til rytteren de deler kapteinsansvaret med.

- Van Avermaet og Gilbert er ikke gode venner, akkurat som situasjonen er i Norge mellom Edvald og Kristoff. Alle vet at de ikke er venner. De prøver å vinne de samme rittene og er rivaler. Det blir spennende å se hvordan det skal gå når de skal samarbeide, forteller Bart Audoore til Dagbladet.

Tror rivaleriet er større i Norge

Han er sykkelekspert i Het Laatste Nieuws og synes de parallelle historiene i Norge og Belgia er svært interessante når de i dag barker sammen i VM-byen Bergen.

- Jeg tror faktisk rivaleriet er enda større mellom Edvald og Kristoff enn hva tilfellet er mellom Gilbert og Van Avermaet. De belgiske utøverne vi snakker med, sier at de to norske stjernene hater hverandre, hevder Audoore.

Det benekter imidlertid Boasson Hagen og Kristoff, som har skværet opp og sammen har lagt en taktikk som begge er fornøyde med.

- Vi har et helt greit forhold. Vi har ulike personligheter, men det er fordel for Norge med to kort å spille på, sier Boasson Hagen til Dagbladet.

RIVALER PÅ SAMME LAG: Philippe Gilbert og Greg Van Avermaet er i samme situasjon som Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff. Foto: NTB Scanpix
RIVALER PÅ SAMME LAG: Philippe Gilbert og Greg Van Avermaet er i samme situasjon som Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den norske stjerneduoen er jevngamle, faktisk er det bare 49 dager som skiller de to 30-åringene, og har de siste årene har kjempet om å være Norges beste syklist. Duoen besitter mange av de samme styrkene på sykkelsetet.

Den interne konflikten

Det gjør det vanskelig å fordele ansvar og oppgaver, noe VM i Qatar i fjor beviste da Boasson Hagens opptrekk til Kristoff ikke fungerte og sistnevnte anklaget lagkompisen for å være illojal.

Gilbert og Van Avermaet er i en tilsvarende situasjon i Belgia, hvor begge er blant verdens beste klassikerryttere og kjemper mot mange av de samme målene. Det har gitt mange komplikasjoner gjennom karrieren, ikke minst fordi de har fotfulgt hverandre hele veien.

- På et tidspunkt følte jeg meg hindret av Gilbert, som virket mer som en konkurrent enn en langkamerat. Han er en kollega, men ikke min bestevenn. Samtidig har jeg enorm respekt for Gilbert og hans karriere, har Van Avermaet tidligere uttalt.

Både han og Gilbert skulle ønske at løypa var enda hardere. I stedet passer den de norske hjemmehåpene noen hakk bedre.

Derfor er det anspent

Så vel Van Avermaet som Gilbert startet karrieren i Silence-Lotto og har mange like kvaliteter.

GÅR FOR GULL: Edvald Boason Hagen har i likhet med Alexander Kristoff gode gullsjanser i dag.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GÅR FOR GULL: Edvald Boason Hagen har i likhet med Alexander Kristoff gode gullsjanser i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Da var unge stortalenter som ble proffe samtidig og kjempet side om side. Gilbert var mer alfahann og en sterkere personlighet. Van Avermaet var mer introvert og mer beskjeden, forteller Audoore til Dagbladet.

I den norske leiren vil nok mange si at Kristoff er den sterke personligheten og Boasson Hagen den mer introverte, hvis vi skal dra parallellen hit.

Audoore tror imidlertid at Boasson Hagen er enda mer introvert enn Van Avermaet, mens Gilbert er enda mer framtredende i motsatt rolle.

- Gilbert var sjefen og sa at Van Avermaet burde være hans hjelper. Van Avermaet ønsket ikke det og dro derfor til BMC. Men så fulgte Gilbert etter og konflikten fortsatte, forteller den belgiske sykkeljournalisten.

- Gilbert har større personlighet og gir tydeligere beskjeder på hvordan han vil ha det, men nå har Greg kommet ut av skyggen. Nå vinner han store ritt, som klassikere og OL, og er en like stor stjerne som Gilbert.

- Verre for Edvald for Kristoff

Den belgiske leiren er spente på hvordan Norge vil løse denne situasjonen. De tror rollefordelingen mellom Boasson Hagen og Kristoff er verre å håndtere enn mellom Gilbert og Van Avermaet i Belgia, hvor taktikken i utgangspunktet er veldig klar:

- Jeg tror både Gilbert og Van Avermaet vil angripe, hver for seg. Ingen av dem kan vinne sprinten, i motsetning til den norske duoen, så de må angripe. De har ikke noe annet valg, mener Audoore.

- Det blir spennende å se hva som skjer om de begge skulle havne i en gruppe som spurter om seieren. Kan de samarbeide? Samtidig tror jeg situasjonen er verre om det samme skjer for Edvald og Kristoff. Den belgiske situasjonen er ille, men det er enda verre i Norge.

- Hvorfor det?

- Fordi Kristoff og Hagen da vil kjempe om gullet. Det betyr at utførelsen av samarbeidet er forskjellen på gull og fiasko. De belgiske vil aldri vinne en slik spurt. De norske kan slå Sagan i en flat spurt. Det kan ikke våre menn, mener han.

Belgias øyne er rettet mot VM i Bergen i dag. Interessen i enorm. I Belgia er syklistene store nasjonalhelter.

Belgiske superstjerner

Legendariske Tom Boonen har eksempelvis større status i belgisk idrett enn alle de største belgiske fotballstjernene, som Chelseas Eden Hazard, Manchester Uniteds Romelu Lukaku og Manchester Citys Kevin De Bruyne.

I dag er det store spørsmålet hvordan Van Avermaet og Gilbert og Boasson Hagen og Kristoff løser det betente forholdet og sammen legger taktikken som er best for norsk sykkelsport.

Den norske planen er i utgangspunktet klar: Boasson Hagen skal forsøke å angripe i den siste bakken og følge de beste puncheurene, som Peter Sagan, Michael Matthews, Michal Kwiatkowski, Julian Alaphilippe, Greg Van Avermaet og Phillipe Gilbert.

- Jeg bør absolutt være med om Sagan stikker, men det er flere enn meg som må reagere da, sier Edvald Boasson Hagen til Dagbladet.

- Sagan er noe for seg selv. Han er utrolig sterk. Når han klinker til, har han et ekstra gir. Sagan, Matthews, Trentin og Van Avermaet er nok også de tøffeste å slå.

Hemmeligheten

Kristoff skal på sin side sitte så langt framme i feltet som mulig og forsøke å vinne spurten, som kan bli en ren gullkamp på oppløpet om feltet innhenter de som angriper.

- Jeg vet at jeg takler lange ritt og monument godt og ble positivt overrasket da jeg testet løypa over hvor god fart vi fikk der. Jeg er optimist, selv om løypa kanskje passer Edvald hakket bedre på papiret, sier Kristoff til Dagbladet.

Hva som skjer om både Kristoff og Boasson Hagen sitter med i feltet som skal spurte om gullet, er foreløpig en hemmelighet for offentligheten. Det ville ingen i den norske leiren svare på i går.

- Er det like greit å bare ha én kaptein for å unngå samarbeidsproblemer?

- Hvis du har Sagan, er det mer enn nok. For Belgia er det imidlertid fint å ha flere kort å spille på. Den norske situasjonen er mer vanskelig, mener Audoore.

Truls Korsæth beskriver forskjellen mellom Kristoff og Boasson Hagen slik:

- Den største forskjellen på de to er vekta. De likner på hverandre som ryttertyper, men Kristoff er bedre i lettere løyper, mens Edvald tåler tøffere profiler. Men de likner ganske mye, egentlig, sier Korsæth til Dagbladet.

- Det er kjensgjerning at slike typer vinner sykkelritt. Gjør du det, får du proffkontrakt. Du hører mest om slike typer i feltet. Det er lettere å skille seg ut når du har egenskapene som Edvald og Alex har.