Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Frida Karlsson i intervju med Dagbladet: Varsler skyhøyt løpsnivå

Splittede følelser etter Johaug-bragd

Frida Karlsson har i likhet med Therese Johaug enorm lungekapasitet. I tillegg har hun et veldig bra løpssteg, der Johaug ikke er kjent for optimal løpsteknikk. Nå vil Karlsson teste ut hvor raskt hun kan løpe.

VIL TESTE LØPSTALENTET. Frida Karlsson er inspirert av Therese Johaugs imponernede løperesultater - og tror at hun har det som skal til for å matche det. Foto: Bjrn Langsem / Dagbladet
VIL TESTE LØPSTALENTET. Frida Karlsson er inspirert av Therese Johaugs imponernede løperesultater - og tror at hun har det som skal til for å matche det. Foto: Bjrn Langsem / Dagbladet Vis mer

Da Therese Johaug løp langt raskere enn VM-kravet på Bislett stadion torsdag kveld og samtidig viste EM-medaljepotensial, satt rivalen Frida Karlsson hjemme i Sollefteå og så på.

Der de fleste bøyde seg i støvet over prestasjonen, satt 20 år gamle Karlsson - omtalt som «den nye Johaug» av Dagbladet tilbake i 2018 - med en noe ambivalent følelse.

Ja, Karlsson var imponert over Johaug, men tenkte først og fremst på hva hun kunne og kan utrette som løper.

Overfor Dagbladet legger ikke Sveriges 20 år gamle langrennsstjerne skjul på at hun også kan løpe meget raskt på en 10 000 meter.

Karlsson har allerede vist at hun har en helt enestående lungekapasitet i likhet med Johaug - blant annet da hun slo verdenseneren på tremila i Holmenkollen - og tror selv at hun har bedre løpsteknikk enn Johaug.

VURDERER MARATON: Therese Johaug har imponert voldsomt med løpesko på beina den siste tida. Suksessen gjør at hun ønsker å prøve seg på den lengste distansen. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / NRK Vis mer

- Jeg er god til å springe. Jeg har lange bein og bra lungekapasitet. Jeg har også et bra løpssteg, forteller Frida Karlsson til Dagbladet.

- Jeg springer mye i treningen, men ikke så mye på bane til vanlig. Det er klart man blir litt inspirert til å finne ut hva jeg kan få til på løpebanen når man ser hvor godt Therese hevder seg. Jeg må ut og teste hvor fort jeg faktisk kan løpe nå, sier 20-åringen.

VIL TA OVER TRONEN: Frida Karlsson utfordrer Therese Johaug. Foto: Bjrn Langsem / Dagbladet
VIL TA OVER TRONEN: Frida Karlsson utfordrer Therese Johaug. Foto: Bjrn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vil matche Johaugs løping

Hun har tidligere konkurrert i langdistanseløping og er nå på et høyere fysisk nivå med større lungekapasitet enn noen gang tidligere. Karlsson er fortsatt 20 år og blir bare bedre og bedre. Hun er noen centimeter høyere enn Johaug og har på papiret et bedre løpssteg.

- Hvor raskt kan du løpe sammenliknet med Johaug, tror du?

- Det er vanskelig å si hvor raskt, men jeg får prøve å matche henne, varsler Karlsson og legger til:

- Løpet hennes på Bislett var imponerende. Det var jo det.

- Høye mål om å bli best i verden

Den svenske langrennsprinsessa - som har et mål om å bli sporten dronning - har en klar ambisjon om å slå Johaug i tiden som kommer.

- Er du bedre enn noen gang nå?

- Jeg kjenner at jeg er trygg i det jeg gjør. Det flyter bra på. Jeg har en bra plan. Jeg har fått gode svar på treningen. Jeg har høye mål om å bli best i verden, men jeg vet ikke hvor raskt det går, for det handler om de andre løperne også, forteller Frida Karlsson til Dagbladet.

TOK ROTTA PÅ JOHAUG: Frida Karlsson. reporter: Øyvind Godø. Foto: Kristoffer Løkås. Vis mer

- Hva er målet ditt til vinteren?

- Jeg sikter meg inn mot VM i Oberstdorf. Det gikk bra i Seefeld og jeg vil gjøre det enda bedre i Oberstdorf. Det er planen.

Gullplanen

I Seefeld ble det VM-gull på stafetten og to individuelle medaljer. Når målet er å gjøre det enda bedre i Oberstdorf, kan ikke det misforstås: Karlsson sikter mot å slå Johaug og kapre VM-gull individuelt.

- Ja, jeg sikter høyt. Det gjør også laget. Vi har et veldig sterkt lag i Sverige på kvinnesiden. Lagånden er god. Det er mange sultne utøvere. Vi er klar for å ta opp kampen med Norge.

- Hvordan har coronatida påvirket deg og treningen din?

- Min jobb er blant dem som påvirkes minst. Jeg springer i skogen der ingen andre er. Det er så klart litt annerledes med sponsoroppdrag og slike ting, men treningsmessig går det veldig bra. Vi har også en plan om å dra til høyden i Alpene i Frankrike i høst om det går, sier den svenske langrennsstjerna til Dagbladet.

- Jeg er innstilt på at det blir en vanlig sesong. Vi må gjøre det beste ut av det. Jeg håper det blir som vanlig. Corona har ikke påvirket meg spesielt.

Bryr seg ikke om Skistad-stikk

Therese Johaug er kvinnen Karlsson er mest opptatt av å slå, men i et lengre framtidsperspektiv blir det fort 19 år gamle Helene Marie Fossesholm som blir hennes hovedrival.

UENIG: Therese Johaug er uenig med ekspertene som mener lyset på Bislett gjorde det enklere å løpe gode tider. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / NRK Vis mer

- Frykter du Helene Marie Fossesholm?

- Vi har møttes i junior-VM. Hun er sterk og veldig lovende. Det er kult at det kommer yngre utøvere, sier Frida Karlsson til Dagbladet.

- Kristine Stavås Skistad er en annen norsk utøver som har sendt en del stikk til deg. Hva tenker du om det?

- Det var hennes taktikk. Det er sikkert bra med publisitet for henne. Jeg har aldri brydd meg om det. Det har aldri vært fokuset mitt, sier den svenske profilen.

ÅPNET HARDT: Therese Johaug åpnet hardt da hun tok NM-gull på 10 000 meteren på Hamar i 2019, raskt gikk det også på de første meterne på Bislett. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / NRK Vis mer

- Du har mistet en lagvenninne i Stina Nilsson, som spurtet Sverige til VM-gull på stafetten i Seefeld. Visste du om hennes planer om å bytte idrett fra langrenn til skiskyting?

- Nei, det var overraskende. Jeg var ikke forberedt på det. Det var modig av henne. Hun følger sitt hjerte og det hun vil og tror på. Skiskyttersporten har fått en bra og kul dame.

- Vurderer du å gjøre noe liknende en gang?

- Jeg kommer imidlertid ikke til å gjøre det samme. Jeg har fått dårlig tålmodighet til det, sier Frida Karlsson og ler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!