OVERLEGEN BLATTER-SEIER:  Utfordreren prins Ali trakk seg allerede etter den første opptellingen av stemmene. FOTO: EPA/Walter Bieri.
OVERLEGEN BLATTER-SEIER: Utfordreren prins Ali trakk seg allerede etter den første opptellingen av stemmene. FOTO: EPA/Walter Bieri.Vis mer

Splittelse er ikke noe alternativ

Europa løser ikke fotballens etiske utfordring alene.

BLATTER vant, og det blir fortsatt vondt og vanskelig å være internasjonal fotballeder utstyrt med et nogenlunde brukbart verdimessig kompass. Den utfordringen deler de imidlertid med alle som jobber med å finne samlende globale løsninger. Sånt følger med det å bevege seg på tvers av ulike kulturer, og da er bare en ting sikkert:

•• Fotballens ukultur blir ikke borte om storebror Europa velger å leke for seg selv.

En splittelse er rett og slett ingen løsning.

BARE de siste dagene har gitt tid nok til å skjønne det. Da rakk den russiske hersker Vladimir Putin å snu arrestasjonene av et kobbel mer eller mindre stusslige fotballsjefer, til et amerikansk plott for å ramme Russlands ære.

Du får selv velge hvem du stoler mest på av de amerikanske skattemyndighetene, FBI eller Putin når det gjelder intriger, men den vinklingen på fotballedernes lange tradisjon for å spise av lasset var definitivt ny. Og Russland hører til Europa.

Betyr det at neste splittelse kommer til å gå midt i Europa?

UTFORDRINGEN for oss i den vestlige kulturen som med rette har kjempet mot Blatter-regimet i den internasjonale fotballen, er at vi selv ikke er like konsekvente når det gjelder ord og gjerning. Det tyske TV-teamet som på NRK forleden brettet ut slavearbeidet på VM-anleggene i Qatar og de stotrende afrikanske fotballederne som sikrer at Blatter beholder makten, kunne like gjerne vendt oppmerksomheten mot forholdet mellom europeiske selskaper og sosial dumping:

Artikkelen fortsetter under annonsen

•• Vestlig kapital har ennå ikke brukt pengemakten sin til å presse FIFA i verdispørsmål.

Først nå når vi får dritten fra fremmedarbeidernes containere i Qatar rennende inn i vår egen TV-stue, skjønner vi litt mer av hvordan hele verdens underholdningsindustri presser gjennom maksimal profitt like grådig som de fotballsjefene som putter noen av alle FIFA-millionene inn i egne lommer.

DERFOR hverken står eller faller spørsmålet om en mer verdibasert internasjonal fotballsport med gjenvalget av Blatter.   Situasjonen er ikke blitt umulig, men det holder ikke lenger bare å hyle med forsidene til de engelske løssalgsavisene om at sporten må kvitte seg med "Septic Blatter". Spørsmålet er mer hva hver enkelt fotballtilhenger kan gjøre for å utnytte de positive mulighetene i denne stadig mer populære verdensleken.

Der kan noen handle raskt og effektivt. Når FIFA-sponsor Visa går inn og krever øyeblikkelige endringer i FIFA for å opprettholde pengestøtten sin, er det et første tegn på en avgjørende utvikling der alle sponsor -og TV-pengene blir fulgt opp med krav:

- Visa ble sponsor av FIFA fordi fotball-VM er en å de få virkelige globale sportsarrangementene med evne til å forene folk i verden gjennom en felles kjærlighet for fotball, skriver selskapet i pressemeldingen som forklarer denne nye trusselen.

Og om det ikke er noen grunn til å ta hverandre i hendene bare fordi PR-avdelingen i Visa sier dette like pent som alle som tjener på å gjøre forretning hele verden rundt, er det sant.

FOTBALLENS  framtid ligger i hele fellesskapet. Det er denne globale satsingen som har gjort at FIFAs pengebinge har vokst fra null til over 11 milliarder kroner på 17 år med Blatter, og nå førte til at han  feide vekk utfordreren prins Ali allerede i første valgrunde.

Dette er fotballens virkelighet, og ikke til å lure seg unna hverken for oss eller andre som fortsatt smykker seg med såkalte "vestlige verdier".

Den som vil være med å forandre, må fortsatt spille videre.

FOTNOTE: Få skjønner dette spillet bedre enn gårsdagens seierherre Sepp Blatter. I dag har FIFA bestemt seg for å opprettholde Europas 13 VM-plasser både i mesterskapet i Russland 2018 og i Qatar 2022. Beslutningen viser at Blatter ikke vil provosere de europeiske fotballederne ytterligere i en situasjon der de vurderer mottiltak mot regimet hans, selv om han fortsatt mener arrestasjonene var et amerikansk plott for å frarøve ham presidentmakten.

MER OM BLATTERS SPILL INN MOT VALGSEIEREN:

Hvem skal vokte pengebingen?  http://www.dagbladet.no/2015/05/29/sport/fotball/fifa/sepp_blatter/prins_ali_bin_al-hussein/39404046/

Han er en garantist for at pengene kommer: http://www.dbtv.no/4261523352001?t=3m54s#Esten_O._S%C3%A6ther_om_spillet_rundt_Blatter:_-_Han_er_en_garantist_for_at_pengene_kommer

Umulig å bli kvitt Blatter: http://www.dagbladet.no/2015/05/28/sport/fotball/fifa/sepp_blatter/yngve_hallen/39385990/

Nå snører nettet seg sammen. Og det er ikke noe ballnett: http://www.dagbladet.no/2015/05/27/sport/fotball/fifa/sepp_blatter/korrupsjon/39369791/

Skvis en sponsor i dag: http://www.dagbladet.no/2015/05/19/sport/fotball/fifa/qatar_2022/fremmedarbeidere/39240021/

Esten O. Sæther er landslagssjef for futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.

FORTSATT SAMMEN:  Etter en kveld der Palistina trakk forslaget om å ekskludere Israel fra FIFA, lyder det litt rart om Europa boikotter den delen av verdens som heier på Blatter. Her et håndtrykk mellom den plistinske fotballpresidenten Jibril Rajoub og Israels Ofer Eini. FOTO: AP/Walter Bieri/Keystone.
FORTSATT SAMMEN: Etter en kveld der Palistina trakk forslaget om å ekskludere Israel fra FIFA, lyder det litt rart om Europa boikotter den delen av verdens som heier på Blatter. Her et håndtrykk mellom den plistinske fotballpresidenten Jibril Rajoub og Israels Ofer Eini. FOTO: AP/Walter Bieri/Keystone. Vis mer