Sebastian Foss-Solevåg VM-gull slalåm

Splittelse i NRK-studioet

Sebastians unge lagkamerater klarte ikke å la være å grine foran kamera. Større blir ikke et VM-gull. For nå kan det bli slutt på splittelsen blant de norske alpinstjernene.

GOD KLEM: Verdensmester Sebastian Foss-Solevåg gir en god klem til bronsevinner Henrik Kristoffersen. Ingen ting er bedre for norsk alpinsport at splittelsen med Kristoffersen blir leget for godt. FOTO: Torstein Bøe / NTB
GOD KLEM: Verdensmester Sebastian Foss-Solevåg gir en god klem til bronsevinner Henrik Kristoffersen. Ingen ting er bedre for norsk alpinsport at splittelsen med Kristoffersen blir leget for godt. FOTO: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TO sjeldent flotte øyeblikk kom tett etter Sebastian Foss-Solevågs rå kjøring mot VM-gullet i slalåm. Begge betyr mye for at framgangen fortsetter i norsk alpinsporten.

Først ga Sebastian en bjørneklem til Henrik Kristoffersen; den ekstremt talentfulle alpinisten som har splittet dette miljøet de siste årene fordi han har insistert på å være seg selv nok.

Så gråt den unge, skadde alpinkometen Atle Lie-McGrath i NRKs vinterstudio, mens kameraten Lucas Braathen hoppet vilt rundt på ødelagt kne i glede over det store som hadde skjedd.

Det var jo bare noen dager siden disse to 20-åringene hadde sittet i det samme TV-studioet og snakket om hvor avgjørende vennskap er for å ha det bra i sporten.

Bedre bevis enn dette VM-gullet kunne ingen ha fått.

Kanskje blir dette så bra at det blir slutt på den splittelsen som i et avslørende øyeblikk preget NRK-studioet under verdensmesterskapet

FOR dagens verdensmester Sebastian Foss-Solevåg er altså en del av det tekniske norske alpinlandslaget som Henrik Kristoffersen forlot for noen sesonger siden i forsøket på å bli verdens beste slalåmkjører.

Det vante treningsfellesskapet var ikke bra nok for ham da. Han krevde å få et eget opplegg, og fikk det. Midt mens Kristoffersen satt i rettssalen i sak mot Norges Skiforbund for å få privat kontroll over markedsrettigheter og millioner, snekret det samme Skiforbundet et solid eget treningsopplegg for ham.

Dengang virket det vel raust. Henrik Kristoffersen tapte jo i rettssalen.

Etterpå har alle vunnet. Men ingen så overlegent som Sebastian i dagens andreomgang da han knuste selv Henriks gode andreomgang på vei inn til VM-gull.

DETTE gullet forteller at landslagsmiljøet holder sportslig nivå. De som ble igjen da Henrik stakk, har virkelig tjent på å være lojale:

Vi har aldri stått så mye og så bra på ski før sesongen tidligere. Jeg har aldri vært så klar. Jeg har hatt det beste programmet, og da blir det litt feil å skylde på opplegget, sa Solevåg midt i alt bråket rundt Henrik Kristoffersen for et par vintre siden da det norske teknikklaget slet med resultatene.

Han var fornøyd, trente målbevisst videre og hadde allerede før dette gullet fått betalt med sin desidert beste sesong noensinne i en alder av 29 år.

Akkurat den lojaliteten vil forrente seg for hele den norske alpinsporten.

SPORTSNYHETENE: Lucas Braathen kom på delt fjerdeplass med Henrik Kristoffersen i Kitzbühel. Bilder fra NRK. Vis mer

DET skjønte de to unge, skadde lagkameratene hans i NRK-studioet:

- Når vi kommer tilbake på trening skal vi trene sammen med en kar med et verdensmesterskap i beltet. Det er ikke til å tro, sa Lucas Braathen, den herlige direkte jyplingen som rakk å vinne sesongens første konkurranse før han røk et leddbånd på innsiden av kneet. Og forlengst har fortalt hvor viktig landslagsmiljøet er for hans utvikling.

- Sebastian har vært en rollemodell. Som 14-åring trente jeg ved siden av ham i familiebakken i Kvitfjell, fortalte Atle McGrath, og fortsatte:

- Så har han tatt oss imot på laget, og lært oss så mye. Gitt råd om mentale ting og utstyr. Lagfølelse altså....., sa Atle og fant ikke flere ord for å få sagt hvor godt det føltes at laget vant:

- Jeg vil ikke grine nå, sa han.

Men det gjorde han.

DET er bare noen dager siden disse to unge alpinhåpene uforvarende kom inn i striden mellom Kristoffersen og de gamle landslagsgutta. Da hadde jevngamle Lucas Braathen og Atle McGrath fortalt om hvordan du unnet hverandre å vinne. At det til slutt betydde mest.

Der og da tenkte de ikke særlig over at nettopp den følelsen var sentral i konflikten blant stjernene i norsk alpinsport, men skjønte det straks etterpå. For da parerte legenden Kjetil Andre Aamodt i NRK-studioet følgende stikk fra Henrik Kristoffersen:

Sorry, Kjetil. Du har alltid vært mitt store forbilde, men Aksel er kanskje større enn deg, sa Kristoffersen til NRK, og fikk et klokt svar fra Kjetil Andre Aamodt:

- Når vi gamlegutta sitter på lunsj nå snakker vi ikke om hva vi vant, men om alle de fine minnene vi hadde sammen på lag. Det burde Henrik tenke på.

Bedre kan ikke splittelsen forklares i et TV-studio

OM Henrik Kristoffersen tenker på det, vet jeg ikke. Men jeg tror det.

I dag var han uansett blid og raus mot sin overmann fra landslagsgruppa:

- Veldig bra kjørt av Sebastian. Dette er vel fortjent. Det er bare å gratulere, sa Henrik som jo også hadde levert en glimrende konkurranse etter en vond vinter med utstyrstrøbbel og uvant motgang.

Så tok han varmt imot bjørneklemmen og minnet den ferske verdensmesteren hvor mange døgn de hadde bodd sammen de siste årene.

For det er jo poenget. Kameratskapet på rommet varer lenger enn medaljene.

Og det er derfor dette var en av de flotteeste dagene i norsk alpinhistorie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer