Egebergs Ærespris og Holmenkollmedaljen går hver sin vei

Splittelsens ansikt: Behandles ulikt

Både Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby har dominert langrennssporten og fått en uheldig dopingfellelse på CV-en. Én av dem er høyaktuell for hederspris. Den andre er uaktuell.

HEDERSPRIS-DEBATTEN: Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug har gitt de norske hedersprisene et stort dilemma. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
HEDERSPRIS-DEBATTEN: Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug har gitt de norske hedersprisene et stort dilemma. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby har mye til felles.

De er begge kapasitetsløpere som har dominert distanselangrenn og vunnet verdenscupen sammenlagt i mange av de samme sesongene.

De står for mye av den samme treningsfilosofien, har størst treningsvolum i langrennssporten og har avgjort en rekke av skirenn på samme måte: med høy fart fra start.

I 2016 ble begge dømt for overtredelse av dopingreglene i løpet av få måneder, i saker hvor det er konsensus om at de ikke forsøkte å jukse.

Men der Therese Johaug er - som TV 2 fikk bekreftet - nominert til Egebergs ærespris, er Martin Johnsrud Sundby - som Dagbladet avslørte i mars - utelukket som kandidat til å motta en liknende ærespris, Holmenkollmedaljen.

Skiforbundet innstilte både Sundby og Johaug til disse to høyt verdsatte hedersprisene, men bare Johaug er prisaktuell.

Hedersprisene er uavhengige av hverandre og lager selv sine egne kriterier, men burde ikke premissene være mer konsistente og samkjørte i dette prinsipielt viktige spørsmålet?

- Det kan du si er spesielt, men vi ser i ordskiftet at det er ulike syn på det, så det er kanskje ikke overraskende at det kan slå ut i ulike syn. Det er mulig det burde vært ensrettet, men det kanskje er en styrke at spørsmålet blir diskutert, sier Trond Solvang, jussprofessor og ekspert på idrettens internasjonale domssystem, til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer