Spoila VM-gullet

Ferraris Eddie Irvine og Michael Schumacher jublet for dobbeltseier i Malaysia i går. Tre timer seinere ble begge disket fordi spoilerne var for breie. Da jublet Mika Häkkinen som verdensmester i Formel 1 for andre år på rad. Det var det totale kaos.

Eddie Irvine kjørte inn som vinner i Formel 1-runden på Sepang-banen i går. Sekundet bak suste lagkamerat Schumacher inn som andremann i sitt første løp siden han brakk beinet i British Grand Prix for tre måneder siden. Mens gutta sprutet champis og ga seiersintervjuer, dro de tekniske inspektørene fram målbåndet og finsiktet Ferrari-bilenes spoilere. Etterpå finleste de artikkel 3.12.1 i det internasjonale bilsportforbundets (FIA) regelverk. #

Skandale

Så smalt bomben - tre timer etter målpassering. Ferrari-spoilerne var målt noen millimeter for breie. Irvine og Schumi ble disket. Skandalen var et faktum. Jubelen gikk over til sinne og sorg.

- Vi har allerede anket. Bilene er nøyaktig de samme som kjørte i den siste Grand Prix-runden i Tyskland, sier Ferrari-manager Jean Todt.

Men samme Todt har ifølge FIA innrømmet at bilene kjørte i strid med reglementet. Det skal derfor mirakler til før protesten tas til følge.

Finsk glede

Det betyr vill glede for Mika Häkkinen, i Finland. Etter disken blir Irvine stående med 60 poeng før den siste Formel 1-runden på Suzuki-banen i Japan 31. oktober. Regjerende mester Mika Häkkinen kjørte inn til tredjeplass i går, men ble oppjustert til vinner etter spoiler-tabben. Finnen står derfor med 72 poeng før siste runde, og kan ikke tas igjen så lenge seier til Irvine i Japan, maksimalt gir ti poeng.

Ikke tapt ennå

- Jeg føler ikke at jeg har tapt dette ennå, sa Häkkinen før Ferrari-gutta ble disket.

Nå kan han sette bilen i garasjen for sesongen. Ingen kan ta ham igjen likevel.