- Spøkelse

- Dette er den største, danske fiaskoen i sluttspill noen gang, sier kommentator Lasse Vøge. Etter kampen sto danske journalister og ventet på Christian Eriksen. Men han dukket aldri opp. - Et spøkelse, raser Ekstra Bladet.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

SKUFFET: Christian Eriksen. Foto: NTB
SKUFFET: Christian Eriksen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Australia - Danmark 1-0

AL WAKRAH (Dagbladet): Danmark må reise hjem etter 1-0-tapet for Australia i VM onsdag kveld.

Da kampen var over på Al Janoub Stadium i Al Wakrah utenfor Doha, sto mange journalister og ventet på uttalelser fra de danske spillerne.

Men stjerner som Christian Eriksen, Kasper Schmeichel og Pierre-Emile Højbjerg dukket aldri opp i pressesonen. De forsvant ut bakveien.

SKUFFET: Kommentator Lasse Vøge i avisa B.T. Foto: Tore Ulrik Bratland
SKUFFET: Kommentator Lasse Vøge i avisa B.T. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Det får kommentator i avisa B.T. - Lasse Vøge - til å reagere:

- Det er skuffende og overraskende at vi ikke får reaksjoner fra lederne på laget. Det er de unge guttene og marginale spillerne som må komme ut og ta skylda. Det forteller en historie om et lag uten ledere, sier Vøge til Dagbladet.

Han ristet på hodet da beskjeden kom fra en offisiell person på stadion: «Ingen flere spillere kommer ut og snakker med pressen.»

Riktignok var AC Milan-profilen Simon Kjær blant spillerne som frontet pinlighetene, men han spilte ikke kampen på grunn av skade.

- Eriksen har vist seg tidligere. Det har ikke Schmeichel og Højbjerg. Det er utrolig skuffende. Eriksen er et kjempenavn. Det er klart at han må stille opp som den absolutt største stjerna og forklare dette. Det er skuffende, gjentar Vøge.

Eriksen spilte en svak kamp.

- Han var et spøkelse som vandret rundt i lavt tempo. Han var altfor lavt på banen og uten kreative tanker, skriver Ekstra Bladet.

AUSTRALSK JUBEL: Keanu Baccus feirer seieren foran Christian Eriksen. Foto: NTB
AUSTRALSK JUBEL: Keanu Baccus feirer seieren foran Christian Eriksen. Foto: NTB Vis mer

Danmark hadde vært videre til åttedelsfinalen med seier. I stedet er nasjonen i sjokk.

- Vi er blitt skjemt bort med god fotball og gode resultater i to år. Vi hadde et håp om at hvis sola og stjernene sto på himmelen, så kunne Danmark gjøre noe stort, forteller han.

- Vi drømte om kvartfinale og semifinale. Men sånn laget har prestert, det synes danskene har vært pinlig. Det har vært under nivå, på grensa til uverdig. Vi fikk ett poeng i en gruppe der Tunisia og Australia var med. Det er den største fiaskoen i sluttspill noen gang.

- Hvorfor ble det sånn?

- Det har manglet gnist i dette laget. Det har vært et stort press på spillerne om å markere et eller annet. Første del av VM gikk med til å snakke om kapteinsbindet og «One Love». Mange var skuffet over at det ikke ble brukt. Det ga heller ingen poeng. Det var en sjanse de misset. Nå står vi her og skal hjem i morgen.

AC Milan-spiller Simon Kjær snakket med innestemme da han møtte Dagbladet og andre medier.

- Skuffende. Vi hadde store forventninger. Vi må bare legge oss flate og si at dette ikke var godt nok. Og på et tidspunkt må vi se videre, sier han.

STOPPES: Et chilensk TV-team blir stoppet under direktesendingen i Qatar, men blir overrasket over grunnen. Video: T13 Vis mer

Australia går videre til åttedelsfinalen sammen med Frankrike. Tunisia reiser hjem sammen med Danmark, selv om de slo Frankrike sensasjonelt 1-0.

VM - GRUPPE D

Frankrike32016-36
Australia32013-46
Tunisia31111-14
Danmark30121-31

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer