Protestene mot dopingdømte Alexander Loginov og Russland

Spøkelset må vekk fra pallen!

En jukser mot to ærlige da den siste medaljen ble delt ut i VM-stafetten. Jukseren vant, men kanskje bare for denne gang?

SPØKELSET PÅ PALLEN: Russland og Alexandr Loginov tok bronse i VM-stafetten i går. Da blafrer det dop fra seierspallen i Østersund. FOTO: Jessica Gow/TT/Reuters
SPØKELSET PÅ PALLEN: Russland og Alexandr Loginov tok bronse i VM-stafetten i går. Da blafrer det dop fra seierspallen i Østersund. FOTO: Jessica Gow/TT/ReutersVis mer

NORGE dominerer internasjonal skiidrett. I løpet av noen uker er vi blitt verdens beste nasjon både i alpin-VM, ski-VM og VM i skiskyting. Gårsdagens to stafettseire topper et mesterskap der de norske skiskytterne har vunnet alle lagkonkurransene, tatt flest medaljer, fått fram Marte Olsbu Røiseland som ny stjerne blant jentene, og feiret verdenseneren i denne sporten.

I dag går fenomenet Johannes Thingnes Bø for sitt femte VM-gull. Det er strålende levert. Han og resten av suksessen er en sportslig bragd av hele dette miljøet i en sport der norsk skiskyting det siste året både har gjennomført et generasjonsskifte på herresiden, slitt med manglende sponsorstøtte og fått sitt internasjonale forbund totalt avkledd av et politiraid mot hovedkvarteret i Salzburg..

Da mangler det bare å ta tak utenfor sporet for å verne om denne flotte idretten.

Der har de norske skiskytterne dessverre mye å gå på.

FOR på Østersund-VM sin største dag, stod det et spøkelse på seierspallen. Når Alexander Loginov går Russland opp til bronse på guttas stafett, kan ikke historien fortelles annerledes:

  • Det spøker doping.

Ikke direkte av russerens prestasjon på denne sisteetappen, eller av løpene til de tre lagkameratene hans. Sannsynligvis ble ingen regel brutt av Russland i denne stafetten. Men tilliten til russisk skiskyting er forlengst brutt.

Denne knekte tilliten er nettopp Alexander Loginov symbolet på. Han som både er dømt for bruk av EPO og som nå i likhet med flere russiske skiskyttere er under politietterforsknig for det som skjedde under sist VM i 2017.

FOR når russiske ledere ber resten av sporten ha respekt for en utøver som har sonet sin to år lange utestengelse, har både de og Logonov et problem:

  • Han er tatt for løgn før.

Da det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) vinteren 2015 retestet en prøve fra november 2013, fant de forbudte stoffer. IBU ba ham forklare funnet. I den skriftlige redegjørelsen som fulgte, gikk det helt feil:

- Jeg ønsker ikke å fortelle åpent om intime og private problemer. For to år siden fikk jeg diagnosen "akutt prostatitt", skrev Loginov til IBU som forklaring på hvorfor han allerede hadde frasagt seg retten til å få en B-prøve til eventuelt å avkrefte det positive dopresultatet.

Lidelsen "akutt prostatitt" er en betennelse i prostatakjertelen. Til IBU forklarte Logvinov at han på grunn av det tette konkurranseprogrammet i skiskyting ikke hadde tid til å oppsøke sykehus, men at han i stedet fikk et middel av en kamerat med erfaring fra samme sykdom.

Så langt, så dårlig. Problemet for russeren var at han ikke hadde oppgitt noe legemiddel i forbindelse med denne prøven, at han forøvrig ikke hadde unntak for legemidler og at det var umulig å knytte et slikt funn til prøveresultatet.

For prøven viste bloddoping ved hjelpe av nyremedisinen EPO.

DET funnet og disse usannhetene var grunnen til at alle Alexander Loginovs resultater ble strøket fra november 2013. Han kom først tilbake til sporten tre år seinere, og har vært den mest kontroversielle løperen hele tida etterpå.

For det er ingen angrende dopingsynder som i går tok sin andre VM-medalje. Det er derimot en løper som ikke ser ut til å ha lært noe ting. Da østerriksk politi før jul i forbindelse med den pågående etterforskningen mot eks-president Anders Besseberg og det internasjonale Skiskytterforbundet (IBU) raidet russernes leir i Hochfilzen, postet Loginov sine egne negative dopsvar på instagram og skrev ironisk:

- Jeg er allerede i trøbbel for noe jeg ikke har gjort, og i går ble jeg og andre anklaget for noen skurkaktig opplegg med blodoverføring.

At han allerede var avslørt en gang, betydde visst lite. For der Loginov og alle hans medhjelpere på det russiske landslaget forlanger respekt, etterlyser konkurrentene at Russland og landets største skiskytterstjerne tar et oppgjør med sin egen dophistorie.

Det nekter russerne også i skiskyting.

Forståelsen av hva som er rett og hva som er galt, er totalt forskjellig.

DET er denne avgrunnen i sportskultur som gjorde at det blafret dop fra seierspallen i går kveld. For på vei mot bronsen distanserte Loginov sine to argeste dopingmotstandere; franske Martin Fourcade og svenske Sebastian Samuelsson.

For meg er det en skam. Han vant, men han får ikke min respekt, sa Fourcade da russeren for to måneder siden vant sin første verdenscup etter utestengelsen.

- Jeg skulle ønske han ikke var her, sa Sebastian Samuelsson sist uke da Loginov vant sin første VM-medalje.

Stort tydeligere kan ikke arrangørenes største stjerne uttrykke sin avsky for doping.

MEN så ble dette i stedet en sisteetappe der han som både jukset og forsvarte jukset, til slutt vant:

  • Loginov og Russland på seierspallen i stedet for Fourcade og Frankrike eller Samuelsson og Sverige, var det verste som kunne skje.

I hvert fall om du bruker en seierspall som mål på skiskytingens rettferdighet.

Men det er det ingen grunn til.

DET er langt større ting enn VM-medaljer å kjempe for i en sport som til og med arrangerer sine verdensmesterskap hver eneste år bortsett fra når det er OL. Slik drar IBU selv ned valøren med et heseblesende bredt program som også legenden Ole Einar Bjørndalen nå er bekymret for, men akkurat det får så være i denne sammenhengen.

Det som over tid uansett betyr mest, er å redusere antall juksemedaljer. Der har Martin Fourcade og Sebastian Samuelsson bidratt adskillig mer enn våre utøvere.

Og sånn kan det ikke fortsette.

FOR selve dopingkampen går jo videre. Takket være modige folk som Fourcade og Samuelsson ble det åpne presset så stort på denne sporten at østerriksk politi i fjor vår gikk til aksjon for å se om IBU sin lemfeldige behandling av russisk dop også har vært sivilrettslig straffbart.

Den politietterforskningen er ikke avsluttet. I mellomtida har den nye IBU-ledelsen etter Bessebergs fall, reformert sitt eget vern mot svindel. Russland er for eksempel fortsatt utestengt som medlem.

HELLER ikke i sport er kampen mot ukultur vunnet en gang for alle. Selve vernet må utfordres igjen og igjen, og da er topputøvere nødt til å gå foran med krav om en renere idrett.

Derfor holder det ikke for Norge å være best i løypa og på standplass. Våre beste gutter og jenter må gjøre mer også utenfor.

Ellers spøker det snart igjen på seierspallen.