Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northug sponsoravtale

Sponsorbråk igjen? Det letteste er å vrake Petter Northug til OL!

Tåler skilederne en reprise av Northugs Falun-suksess?

SLUTT PÅ FLEIPEN: Petter Northug i Falun-form gjør det vanskelig for Skiforbundet å stoppe en ny COOP-avtale. Men de må. FOTO: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet.
SLUTT PÅ FLEIPEN: Petter Northug i Falun-form gjør det vanskelig for Skiforbundet å stoppe en ny COOP-avtale. Men de må. FOTO: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IRONI er en dristig form for kommunikasjon. Men når det gjelder utspillet til matgiganten COOP om å forlenge avtalen med Petter Northug også etter denne vinteren, blir det for fristende:

  • For nå kan det enkleste for Skiforbundet være å vrake Petter Northug til vinterens OL i Pyoengchang.

Mens Petter går inn mot denne vinteren sportslig svakere enn noen gang, kan OL-resultater på nivå med eventyret fra Falun-VM bare på noen dager bryte i stykker Skiforbundets nye forsvarslinje mot privatavtaler.

For hvem bryr seg om kjedelige realiteter som finansiering av landslagsaktiviteter og økonomisk trygghet for Skiforbundets totale drift når Petter i februar neste år blir fotografert med en haug nye gullmedaljer rundt halsen?

TRUMFER DETTE ALT? Petter hadde gode forhandlingskort etter Falun-VM. Hva om det samme plutselig skjer i OL? FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TRUMFER DETTE ALT? Petter hadde gode forhandlingskort etter Falun-VM. Hva om det samme plutselig skjer i OL? FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

er situasjonen helt annerledes:

  • Petter Northug forbereder OL-sesongen ranket som nummer 64 av verdens mannlige langrennsløpere.

På den offisielle statistikken fra verdenscupen har han 16 norske løpere foran seg. Akkurat det ligner ikke mye på løperen som har fått skilederne til å sy den ene spesialavtalen etter den andre for å tilfredsstille både Northug og det norske skipublikummet.

Men denne tabellen lyver jo.

FOR selvsagt er det langt mer potensiale i Petter Northug enn det denne mislykkete sesongen indikerer. Det er han som leverer de individuelle mesterskapsgullene i herrelangrenn selv om disse triumfene er blitt såpass gamle at Petter selv føler han må minne oss om dem i vel utspekulerte meldinger.

Det er ganske unødvendig. Petter Northug som den mest ekstreme norske skiløperen noensinne, står så støtt hos hjemmepublikummet at han minst av alt trenger å overspille sin egen sterke posisjon.

Faktisk er det bare slik han kan miste populariteten.

DET var tegn på det i den unødvendige harde tonen mot landslagssjef Vidar Løfshus på tampen av sesongen. Petter kom dårlig ut av den runden fordi Løfshus viste seg som den rauseste..

Akkurat det har nok Skiforbundet merket seg. Derfor blir det ingen konfrontasjon nå som COOP har sagt at de ønsker Northug som privatløper også etter OL-sesongen.

Men det blir heller ingen åpning på landslagene for løpere som har private avtaler i strid med landslagets sponsorer.

DETTE forbudet har skiklubbene enstemmig anbefalt, og nå gjelder det for skilederne å stå på det. Her har de fått god hjelp av Aksel Lund Svindal som forlengst har lovet at han lojalt dropper sin egen private avtale med Red Bull når de nye reglene altså gjelder for alle typer skilandslag fra sesongen 2018/19:

– Når det er utfallet fellesskapet synes er det beste, selv om jeg har vært veldig fornøyd med den løsningen som har vært, så har ikke jeg noe problemer med å innrette meg etter de andre, sier han.

Aksel Lund Svindals lojalitet gir Skiforbundet full ryggdekning i konflikten med Henrik Kristoffersen; det unge slalåmvidunderet som prøvde å gjøre omtrent det samme som Northug, men som til slutt ikke fikk lov.

SKILEDERNES egen vingling i Kristoffersen-saken er blitt til et ekstraordinært skiting i sommer for å fylle opp med nye alpinledere.

Disse nye sjefene er nødt til å være lojale mot sportens felles vedtak. Norsk skisport kan ikke regjeres ut fra den enkelte stjernes popularitet selv om en pragmatisk ledelse etter vindretningen der og da føles adskillig mer behagelig enn å stå imot folkeviljen.

Akkurat det blir testet når Petter Northug sannsynligvis er tilbake i vanlig form i de første rennene til vinteren. Da blir han igjen god nok for OL-troppen, og kommer selvfølgelig til å bli uttatt etter de samme prinsippene som hvilken som helst annen løper.

Og med et par jubeldager for Petter i Pyoengchang, er det definitivt slutt på det å spøke med alt det trøbbelet en ny COOP-avtale fører med seg for norsk skisport.

Da blir det alvor.