Sponsorguru tror Carlsen kan tjene millioner på nytt forbund: - Det vil være helt andre penger inne i bildet

Store muligheter hvis Carlsen bryter med FIDE.

TØFF AVGJØRELSE: Magnus Carlsen må bestemme seg fort og signere VM-kontrakten med FIDE i løpet av dagen. Hvis ikke mister han tittelen. Akkurat nå befinner nordmannen seg i USA hvor han spiller Sinquefield Cup mot blant andre verdenstoer Levon Aronian. Foto: Scanpix
TØFF AVGJØRELSE: Magnus Carlsen må bestemme seg fort og signere VM-kontrakten med FIDE i løpet av dagen. Hvis ikke mister han tittelen. Akkurat nå befinner nordmannen seg i USA hvor han spiller Sinquefield Cup mot blant andre verdenstoer Levon Aronian. Foto: ScanpixVis mer

(Dagbladet): Norges fremste sjakkeksperter tror Magnus Carlsen vil nekte å signere VM-kontrakten med det korrupsjonsforfulgte FIDE-regimet innen tidsfristen.

Det vil bety at verdens desidert beste spiller fratas muligheten til å forsvare tittelen og samtidig går glipp av beløp i størrelsesorden 3,5 til 5,1 millioner kroner i rene premiepenger.

Med visshet om at Carlsen i tillegg har sponsoravtaler som inneholder bonuser ved en ny VM-triumf, er den reelle summen sannsynligvis langt høyere.

En konsekvens kan bli at 23-åringen bryter ut av FIDE og danner et nytt, vestligorientert sjakkforbund.

- Ser konturer av nytt forbund Carlsen-manager Espen Agdestein ønsker ikke å kommentere noe rundt konflikten med FIDE før den er avklart. Sponsorekspert Jacob Lund ser imidlertid fordelene med et uavhengig sjakkforbund.

- At man i dagens politiske situasjon ikke ønsker å legge et sjakk-VM til Sotsji, og på den måten kaste glans over Russland, er en ting, men jeg ser også konturene av et vestlig sjakkforbund her, sier Lund til Dagbladet.

11. august ble russiske Kirsan Iljumzjinov gjenvalgt som FIDE-president for fire nye år. Ved neste korsvei har Vladimir Putin-vennen sittet med maktet i 23 kontroversielle år. Iljumzjinovs nære bånd til Kreml gjør samtidig at fokuset hans har en naturlig dreining mot øst.

Økonomisk gunstig Det passer Carlsen og store deler av den øvrige sjakkverden svært dårlig. Det er nemlig uhyre tvilsomt at store potensielle sponsoraktører som for eksempel amerikanske Coca-Cola noen gang kommer til å spytte penger inn i et mesterskap på et sted som Sotsji.

At de kommende turneringene i FIDE-regi også er planlagt sør for Sverige, som presidenten i Norges Sjakkforbund sa til Dagbladet i går kveld, gjør ikke situasjonen bedre. Med et eget forbund, vil derimot problemet være løst.

- Da vil det være helt andre penger inne i bildet. Det er klart at det vil være et marked for å skape dette til en stor medieidrett også i Vest-Europa. Det vil ofte også følge med mer transparente systemer.

- Magnus har veldig store muligheter her, men jeg vil ikke spekulere mer i dette nå - annet enn å si at det kommer til å bli veldig spennende å følge med hva som skjer, sier Lund.

- Et opprør Sponsorguruen trekker samtidig klare paralleller mellom FIDE og to andre utskjelte idrettsorganisasjoner.

- At han ikke vil signere kontrakten oppfatter jeg som et opprør mot «pamperiet». Det Magnus og Agdestein nå gjør, er å markere seg mot en organisasjon som er sammenlignbar med IOC og FIFA.

FIDEs frist virker å være noe flytende. Carlsens manager ville i går ikke si om det hadde vært bevegelse i saken det siste døgnet. Ekspertene Dagbladet har pratet med frykter imidlertid det verste.

- Det er en dramatisk situasjon som kan ende med å bli en tragedie for verdenssjakken. Det er ikke å utelukke at Carlsen signerer, men det virker veldig lite sannsynlig, sier anerkjente Torstein Bae til Dagbladet, som heller ikke avskriver muligheten for et nytt forbund:

- Det er en tenkbar løsning - at Magnus vil føle seg så urettferdig behandlet at han mener han har rett til å starte et konkurrende forbund. Da vil det i så fall være en turneringssyklus som sjakken hadde på 90-tallet, hvor alle de beste spillerne, bortsett fra Garry Kasparov, deltok i begge.

SER MULIGHETER: Sponsorekspert Jacob Lund tror det er store penger å hente i et eventuelt vestligorientert sjakkforbund. Foto:Erik Berglund/Dagbladet Foto: Erik Berglund
SER MULIGHETER: Sponsorekspert Jacob Lund tror det er store penger å hente i et eventuelt vestligorientert sjakkforbund. Foto:Erik Berglund/Dagbladet Foto: Erik Berglund Vis mer