Ingvild Flugstad Østberg

Spørsmålet hun fortsatt stiller seg

For at det norske folk skal få Ingvild Flugstad Østberg tilbake i langrennssporet, vet Gjøvik-jenta at det må skje endringer i kosthold- og ernæringsproblemene hun har slitt med de siste åra.

SATSER VIDERE: Ingvild Flugstad Østberg satser videre som langrennsløper, men innrømmer at hun har utfordringer foran seg. Foto: Javad Parsa / NTB
SATSER VIDERE: Ingvild Flugstad Østberg satser videre som langrennsløper, men innrømmer at hun har utfordringer foran seg. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): - Det er de samme utfordringene jeg har nå. Nå har jeg tatt avgjørelsen om at jeg vil satse videre, og da har jeg jo tenkt at dette er en mulighet for meg.

- Men jeg innser at det må skje en større endring enn det har vært tidligere, på nettopp det som går på trening og ernæring. Jeg kan ikke tenke at jeg skal gjøre det samme, for det har jo ikke vært bra nok tidligere.

FORTSETTER: Ingvild Flugstad Østberg fortsetter satsingen utenfor langrennslandslaget. Foto: Javad Parsa / NTB
FORTSETTER: Ingvild Flugstad Østberg fortsetter satsingen utenfor langrennslandslaget. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Det sier Ingvild Flugstad Østberg til Dagbladet på et pressemøte torsdag. Samtidig bekrefter hun at Pål Gunnar Mikkelsplass blir hennes nye trener, nå som hun står utenfor langrennslandslaget for første gang på 14 år.

Målet er først og fremst å få på plass helsa. Det er også å komme seg tilbake i skisporet å konkurrere internasjonalt. Men for å få til det må hun få godkjent en helseattest, noe hun per dags dato ikke har.

I november fikk imidlertid Flugstad Østberg, etter et lengre avbrekk, grønt lys til å delta inn i OL-sesongen. Samtidig innrømte Gjøvik-jenta at hun sleit med å få i seg nok næring i forhold til treningsmengden. Og at denne trenden var vanskelig å snu.

- Det er fysisk sett veldig enkelt å spise mer mat. Men du skal jo gjøre det, gjennomføre det og klare det på skikkelig vis. Å stå i det hver dag. Det har det vært - og vil fortsette å være - krevende å få til. Men jeg skal gjøre mitt beste videre også, sa hun til Dagbladet i november.

Det vanskelige spørsmålet

- Kan du prøve å sette ord på hvorfor det er så vanskelig å få til balansen mellom ernæring og trening for deg?

- Det er jo en ting som jeg har lurt på ganske mye selv også, som jeg kanskje ikke har funnet et fasitsvar på. Noen ganger skulle jeg ønske at jeg hadde det. At det er derfor dette er vanskelig for meg, siden det kan være mange grunner.

Ingvild Flugstad Østberg vet ikke om det hadde gjort situasjonen hennes noe annerledes om hun hadde hatt et mer konkret svar på roten til problemet.

Problemet rundt kosthold og ernæring, for hennes del, er veldig sammensatt. Flugstad Østberg kjenner også på følelsen av at det er noe hun kunne gjort bedre. For uansett hvor hardt hun jobber, går det likevel ikke, forklarer hun.

KORT COMEBACK: Ingvild Flugstad Østberg gjorde et kort fikk gå et drøy måned med internasjonale konkurranser før ju i fjor. Foto: Torstein Bøe / NTB
KORT COMEBACK: Ingvild Flugstad Østberg gjorde et kort fikk gå et drøy måned med internasjonale konkurranser før ju i fjor. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

- Akkurat den biten er litt vanskelig. Om jeg finner ut av det eller ikke, vet jeg heller ikke. Det eneste jeg er innstilt på, og vet, er at det kommer til å bli tøft framover også.

- Balansen mellom trening og kosthold er en stor del av enhver toppidrettsutøvers liv. Hvor mye vil du si at kosthold opptar hverdagen din?

- Jeg har et ønske om å prestere, men samtidig skal jeg gjøre det på en måte som gjør at helsa og kroppen min er fornøyd med det når jeg ferdig med dette, også. Og så klart, sånn situasjonen min har vært de siste åra, så har den kostholds- og ernæringsbiten opptatt mer av min toppidrettstilværelse enn den gjorde tidligere. I en drømmesituasjon skulle man ønske at det hadde gått mer av seg selv, men så har det blitt utfordringer, og da opptar jo det mye tid og tanker, sier langrennsesset før hun fortsetter:

- Og det er ikke derfor jeg begynte å gå på ski.

Vanskelige år

I 2019/20-sesongen fikk Flugstad Østberg konkurransenekt over en lengre periode, ettersom hun ikke oppfylte helseattesten. Etter comebacket seinere samme sesong fikk hun dernest konstatert tretthetsbrudd, som førte til at hun mistet hele den påfølgende sesongen.

Forrige vinter gjorde hun comeback på ny, men igjen kom returen til verdenstoppen i langrenn for tidlig - og Østberg måtte kaste inn håndkleet før Tour de Ski. OL og resten av sesong var over.

I år ble hun ikke tatt ut til langrennslandslaget.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer