Spørsmålet som fikk hele salen til å bryte ut i latter

- Karabatic?

OSLO/MARBELLA (Dagbladet): I kveld møtte Per-Mathias Høgmo til pressekonferanse i spanske Marbella. Lørdagens EM-kvalifiseringskamp mot Kroatia sto på agendaen. Den ti minutter lange seansen forløp uten de store høydepunktene, men helt mot slutten brøt forsamlingen ut i latter.

Grunnen var spørsmålet til en norsk journalist som lurte på hva landslagssjefen syntes om Kroatias stjernespiller, Karabatic.

Det morsomme var at journalisten blandet håndballspilleren Nikola Karabatic med den kroatiske fotballstjerna Ivan Rakitic (begge spiller for Barcelona). Høgmo spilte imidlertid med, men etterpå klarte heller ikke han å holde latteren tilbake.

- Karabatic?, kom det fra salen.

- Hehe. Jeg begynte å lure på om det var noe jeg ikke hadde fått med meg, sier Høgmo og ler.

Dette blir viktigst
Før den muntre sekvensen helt på tampen svarte imidlertid Høgmo på hva han synes om gruppeleder Kroatia.

- De har flere spillere i kvartfinalene av Champions League. Jeg tenker vi har litt å lære av dem. Det er en spennende nasjon. De har omtrent like mange innbyggere som oss. De har tradisjon for å gjøre det bra. Derfor synes jeg det er veldig artig at vi nå har et landslag selv hvor det er en generasjon gode fotballspillere som er i ferd med å utvikle seg, sier Høgmo.

Han delte også sin mening om hva som blir det viktigste med det fem dager lange oppholdet i Marbella. Der skal Norge trene fire ganger, før laget setter kursen mot Zagreb fredag morgen.

- Det viktigste blir å jobbe med spillprinsippene våre - både offensivt og defensivt. Vi vil se enkeltspillere sammen på trening, for så å kunne forme det laget som skal løpe utpå banen mot Kroatia på lørdag, sier Høgmo.

- Spennende å se Dæhli Norge har vunnet tre av fire kamper så langt i kvalifiseringen, og Høgmo legger ikke skjul på at han føler seg sikker på de fleste av plassene i startelleveren.

- Vi fikk satt laget utover høsten. Vi er fortsatt inne i et kraftig generasjonsskifte, men mange av plassene er allerede på plass. Det er likevel noen vi vil se an utover i uka, forteller landslagssjefen.

Samtidig er det knyttet spenning til om Mats Møller Dæhli blir kampklar. Han friskmeldte seg selv etter å ha spilt 65 minutter for B-laget til Freiburg på lørdag, men har den siste måneden slitt med «Jumper's knee».

- I utgangspunktet blir uka hans som for de andre, hvis han ikke får et tilbakeslag. Han har en god treningsuke bak seg og han spilte 65 minutter på lørdag. Det blir spennende å se ham her nede, sier Høgmo om statusen på Møller Dæhli.

Fornøyd med Ødegaard Flere av spørsmålene dreide seg selvfølgelig også om Martin Ødegaard. 16-åringen spilte i går 66 minutter for Real Madrid Castilla i lokaloppgjøret mot Rayo Vallecano B.

- Jeg så kampen selv. Det var et tørt kunstgress og en spesiell type ramme. Jeg synes det er veldig god læring for Martin. Det er det jeg tenker rundt det. Da han kom hit i dag, gledet han seg til å komme på samling som alle andre, forteller Høgmo.

Nivået Real Madrid Castilla spiller på, er gjerne ikke det beste. Samtidig er det langt ifra sikkert at laget rykker opp fra Segunda B. Høgmo stresser likevel ikke av den grunn.

- Martin har fremtida foran seg. Han skal få lov til å skynde seg langsomt. Samtidig har han en kompetanse som gjør at han kan bidra. Hvis ikke hadde han ikke vært her. For å tegne et bilde. Stefan Johansen, som har gjort det veldig bra for Celtic i det siste, er åtte år eldre enn Martin. Det må vi huske på.