Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Verdenscup i Russland:

Spørsmålet splitter hele sporten: Tvinges de til Russland?

Antidoping Norge kritisk til skiskytterrenn i Russland. De norske skiskytterne har ingen planer om boikott.

NEI OG JA: Johannes Thingnes Bø forteller at han trolig vil gå verdenscup i Russland. Svenske Sebastian Samuelsson nekter å reise. Foto: AP Photo/Felipe Dana
NEI OG JA: Johannes Thingnes Bø forteller at han trolig vil gå verdenscup i Russland. Svenske Sebastian Samuelsson nekter å reise. Foto: AP Photo/Felipe Dana Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdenscupen i skiskyting avsluttes med renn i russiske Tjumen 20. til 25. mars. At Russland får arrangere stevnene har skapt sinne i deler av idrettsverden.

Flere nasjoner som Tsjekkia, USA og Canada går for full boikott, der ingen av landslagene stiller.

Norges Skiskytterforbund vil ikke være med på boikotten. Skiskytterpresident Erlend Slokvik forteller at han er kritisk til at rennene er lagt til Russland - men at de foreløpig sitter stille i båten.

- Vi har hele tida ment at det er galt å arrangere renn i Russland nå. Det har vi signalisert for IBU, det har løperne også signalisert, sier Slokvik til Dagbladet.

Likevel er det foreløpig uaktuelt å bli hjemme.

- Vi går ikke for noen boikott, men mener det heller er opp til hver enkelt løper å avgjøre om de vil reise. Så langt jeg kjenner til er det ingen som har ytret ønsker om å bli hjemme. Vi har sagt klart ifra til IBU at vi ikke ønsker renn i Russland, men utover det er det lite vi får gjort, sier Slokvik.

Skiskytterpresidenten forteller at forbundet har vært i dialog med andre store skiskytternasjoner. Det er ikke utenkelig med en dominoeffekt dersom flere store nasjoner velger å gi trekke seg fra Russland-stevnene.

Bakgrunnen for bråket i skiskytterverden er at verdenscupen går i Russland, et land som ikke er godkjent av Verdens antidopingbyrå (WADA) etter de siste års dopingavsløringer. Russland arbeider ikke i overensstemmelse med antidopingreglene til WADA.

Likevel ligger det an til at alle de norske stjernene - og de fleste utenlandske - reiser dit om to uker.

Antidoping Norge kritiske

Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge, er kritisk..

- Jeg er først og fremst overrasket over at IBU (Det internasjonale skiskytterforbundet) legger et stevne til Russland. Jeg forstår utøvere og landslag som ikke reiser på grunn av de omfattende russiske dopingjukset som ikke er ryddet opp i, og fordi dem som ikke har tillit til det russiske antidopingarbeidet, sier Solheim til Dagbladet.

Selv om flere nasjoner allerede har sagt nei til å delta i verdenscupen og russernes bryter med WADAs regler, kan ikke dopingjegerne sette en stopper for stevnet.

KRITISK: Anders Solheim er daglig leder i Antidoping Norge.


Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRITISK: Anders Solheim er daglig leder i Antidoping Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Vi i Antidoping Norge ser ikke at noe kan gjøres rent juridisk med tanke på deltakelse i et arrangement som dette, sier Solheim.

- Hva tenker du om at norske landslag og utøvere reiser til verdenscup i Russland?

- Dette er en problemstilling det får være opp til utøvere og særforbund å vurdere, sier Solheim.

Nekter Russland-reise

Flere enkeltløpere, som den svenske OL-gullvinneren Sebastian Samuelsson (20) boikotter Russland, selv om landslaget sier ja. Han var en sensasjon med gull og sølv i OL - men føler seg ikke trygg i Russland.

- Nasjoner uten et fungerende antidopingbyrå skal ikke ha konkurranser på internasjonalt nivå. Dessuten er jeg urolig for sikkerheten både for meg selv og for de dopingprøvene som avgis i Russland, forteller Samuelsson.

Tsjekkia, USA og Canada sender ingen løpere.

- Vi synes ikke Russland bør arrangere internasjonale stevner slik situasjonen er nå. Vi har tatt et standpunkt og må følge det selv om det koster, sa Tsjekkias skiskytterpresident Jiri Hamza rett etter OL.

Amerikanske løpere sendte ut en felles uttalelse.

- Med hensyn til ren idrett og vår egen fysiske sikkerhet har vi ikke samvittighet til å delta. Å arrangere verdenscupfinalen i Russland nå sender et uhørt budskap om likegyldighet til doping, sa de amerikanske løperne.

Verdens antidopingbyrå (WADA) har også gått ut og er kritiske til at russerne som nå er på vei inn i idretten igjen etter utestengelsen under OL.

- For å unngå enhver tvil. Det er fortsatt slik at Russland ikke arbeider i overensstemmelse med antidopingreglene, skrev WADA i en pressemelding.

GÅR TROLIG: Johannes Thingnes Bø. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GÅR TROLIG: Johannes Thingnes Bø. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Stjerner vil gå

Da Dagbladet nylig møtte de norske skiskytterne, uttalte de at en boikott av Russland-rennene er uaktuelt. Johannes Thingnes Bø kjemper om seieren sammenlagt i verdenscupen mot Martin Fourcade - og alt kan bli avgjort den siste uka i Russland.

- Nei, det er ikke aktuelt (med boikott). I så fall må det være en samlet boikott der alle står over, og det tror jeg blir vanskelig å få til uansett, så jeg er forberedt på å reise, sa Johannes Thingnes Bø til Dagbladet.

- IBU (det internasjonale skiskytterforbundet) bestemmer hvem som får lov til å arrangere og ikke, og jeg må bare stille meg bak deres oppfatning av det. Hvis Russland får lov til å arrangere renn, så må jeg reise dit for å konkurrere. Det er jo det jeg vil, sa Thingnes Bø.

33 poeng skiller Fourcade og Thingnes Bø i verdenscupen.

- Ja, jeg har jo litt å kjempe om, og da vil det være ekstra kjedelig å stå over, sa Johannes Thingnes Bø.

Store skiskytternavn som Martin Fourcade og Dominik Landertinger forteller også at de vil gå rennene i Russland.

- Jeg kommer definitivt til å gå i Tjumen. Så klart jeg ikke står over. For meg er det utenkelig å droppe det, sier Landertinger ifølge Tass.

Fourcade forteller:

- Jeg er imot russere som jukset. Men vi prater om et land der mange liker skiskyting, og jeg mener vi ikke skal straffe allmennheten for noe som ledere og utøvere har gjort, sier Fourcade til L'Equipe.

IBUs begrunnelse

Russland ble fratatt renn forrige sesong som følge av avsløringene om systematisk dopingjuks. Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) vurderte det samme i år, men på et styremøtet i Pyeongchang ble det bestemt å la russerne beholde de tildelte rennene i mars.

Det gjelder verdenscupfinalen i Tjumen 22.-25. mars, IBU-cuprennene i Uvat 10.-11. mars og i Khanty-Mansijsk 14.-17. mars.

Avgjørelsen begrunnes blant annet med at Foreningen for olympiske vinteridrettsforbund under en telefonkonferanse 9. desember i fjor ble enige om at stevner tildelt til Russland skal gjennomføres som oppsatt så lenge det ikke dukker opp nye viktige beviser i dopingsaken.

Verdenscupen (17 av 22 renn):

1) Fourcade 888, 2) Thingnes Bø 845, 3) Sjipulin 568, 4) Peiffer 521, 5) Jakov Fak, Slovenia 519, 6) Bø 463, 7) Simon Desthieux, Frankrike 440, 8) Lukas Hofer, Italia 437, 9) Simon Schempp, Tyskland 424, 10) Doll 397.

Øvrige norske (topp 30): 12) Birkeland 387, 17) Emil Hegle Svendsen 323, 22) L'Abée-Lund 269, 27) Bjøntegaard 213.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!