Magnus Carlsen betaler for å få politisk flertall på sjakktinget

Sporten rakner: - Stygt spill, Magnus!

Garantert tap om Carlsen vinner. Og hvordan kan en så kløktig spiller, flytte brikkene så feil?

KJØPT MAKT: Det er ingen tradisjon i demokratiske norske bevegelser for å kjøpe stemmer. Det vil svekke Magnus Carlsen og norsk sjakk i år framover om sjakktinget stemmer for avtalen med den svenske gamblingaktøren Kindred. FOTO: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KJØPT MAKT: Det er ingen tradisjon i demokratiske norske bevegelser for å kjøpe stemmer. Det vil svekke Magnus Carlsen og norsk sjakk i år framover om sjakktinget stemmer for avtalen med den svenske gamblingaktøren Kindred. FOTO: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MAGNUS CARLSEN er ikke til stede når norsk sjakk eventuelt selger seg til svensk gamblingindustri søndag kveld. Da spiller han fortsatt turnering i Zagreb, og ingen i hele verden spiller sjakk som ham.

Kanskje er det denne avgrunnen mellom forbløffende genialitet og åpenbar dumhet som sjokkerer mest i denne saken.

I utgangspunktet er det vanskelig å tro at en voksen nordmann er villig til åpent å betale for stemmer i et demokratisk valg. Men når den tilsynelatende smarteste synes det er ok å kjøpe disse stemmer, er det totalt uforståelig.

Verdensmester Carlsen kunne knapt gjort sporten sin en større bjørnetjeneste. Nå trekker sentrale folk i miljøet seg både fra helgas Norgesmesterskap og framtidig styrearbeid. Hele sporten er i ferd med å rakne.

FOR Magnus Carlsen er jo slett ikke alene om ta totalt feil i denne saken. Det var jo sjokkerende nok at ledelsen i Norges Sjakkforbund sa ja til sponsoravtalen med svenske Kindred om å få 50 millioner over fem år for å bli lobbyister mot det norske spillmonopolet.

Her er det likevel større utfordringer enn formålet. Et spillmonopol er i seg selv ikke hellig. Den sosialpolitiske oppgaven for samfunnet i kampen mot spillavhengighet, er hvordan spillmarkedet reguleres og følges opp. Det er uavhengig av organisering.

Men utfordringen for en frivillig demokratisk bevegelse er at den med en slik tankeløs sponsoravtale blir noe helt annet enn seg selv.

Ved å ta imot penger for en bestemt mening, selger norsk sjakk sjela si.

Akkurat det er faktisk verre enn at de selger den til djevelen.

MEN denne transaksjonen speiler en større sammenheng. De siste ukene har vi sett at demokratiet i det frivillige Norge er i fare. Presidentmakten i Norges Idrettsforbund er ikke lenger basert på å gjøre seg fortjent til bevegelsens tillit gjennom et langt og uselvisk liv i foreningsarbeidet. I stedet blir makten produsert på noen uker med triksene til proffe lobbyister og så omsatt som en vare. Alt ved hjelp av Håndballforbundet der lederne burde vært oppdratt til å skjønne at det å ta en innersving i slike valg til slutt vil ende med at idrettsbevegelsen selv sklir ut.

For i lengden har sånt lureri sin pris for frivilligheten. Det er det som er så trist for det norske sjakkmiljøet. For selvsagt er det nytale når det etisk simple ved å kjøpe stemmer blir forklart som «å gi unge sjakkspillere en sjanse».

Denne gangen er sannhetsdepartementet det samme som PR-avdelingen til Magnus Carlsen. For noen uker siden var manipuleringen av sannheten overlatt til idrettens storsponsor OBOS. Sjefen for det selskapet ble av idretten selv bedt om å bruke sin kjøpte posisjon til å få riktig president valgt. Det er to sider av samme sak.

Når beslutningene blir flyttet fra demokratiske forsamlinger til bakrom og PR-agenter, blir det uansett feil.

DET er sikkert mye å si om det demokratiske nivået både på medlemmenes styring og valg av ledere i de tusenvis av foreningerene, klubbene og lagene våre landet rundt . Men det er bare en ting å si om demokratisk makt som er til salgs.

Slikt misbruk svekker frivilligheten.

ALT skjer fordi verdensmester Magnus Carlsen har valgt å spille stygt. Det er i seg selv overraskende for en mann som med barnlig glede ofte har drevet med fysisk lagspill i sjakkpausene. På løkka må han vel ha fått med seg hva som er ærlig lek, og hva som er juks.

Og egentlig bare pinlig.

DEN siste opptellingen av tingrepresentanter viser at verdensmesteren ved hjelp av ny klubb og privat sponset medlemskontingent har kjøpt seg til 41 stemmer på tinget. Det tilsvarer teoretisk litt under 15 prosent av tingforsamlingen på 283 delegater i Larvik søndag kveld om alle dukker opp.

Akkurat det er helt uvisst i en sport som ikke er vant til ting med avgjørende prinsipielle valg. Vanlig frammøte på slike ting er sjeldent over 80 delegater. Det ville gitt en lett seier til ledelsen i sjakkforbundet støttet av Magnus Carlsens innkjøpte blokk.

Nå tyder spørreundersøkelser på at stemningen kan snu. Men hvis ikke flere voksne i miljøet våger å stå opp mot verdensmesterens stygge spill, gir det i verste fall Carlsen-fløyen flertall i avstemningen over Kindred-avtalen. Og samtidig null troverdighet for ledelsen av norsk sjakk i år framover.

Det norske samfunnet har jo ingen tradisjon for at det er ok å kjøpe seg stemmer. Slik blir sjakkmiljøet nye lobbytilværelse bare en vits. Alle vet at de har solgt meningene sine, og at det i seg selv gjør den videre debatten meningsløs.

DET vet også de svenskene som betaler. Poenget er å få oppmerksomhet for å selge egne produkter i et marked der de ellers ikke har lov til å drive markedsføring.

Rent kommersielt er det kanskje verdt de 50 millionene som Kindred vil betale for sjakksportens sjel. Det regnestykket kjenner bare svenskene selv.

Men for norsk sjakk og verdensmester Magnus Carlsen blir det mulige ja-flertallet et nitrist tapsprosjekt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer