STJERNE I FOKUS: Patrick Reed og USA møter Europa i Ryder Cup. Reed er en av golfens mest kontroversielle spillere. Foto: NTB Scanpix
STJERNE I FOKUS: Patrick Reed og USA møter Europa i Ryder Cup. Reed er en av golfens mest kontroversielle spillere. Foto: NTB ScanpixVis mer

Patrick Reed i Ryder Cup:

«Sportens mest forhatte stjerne»: - Folk er ute etter meg

USA mot Europa i golf.

Det amerikanske golfspilleren Patrick Reed (28) går for å være en av de mest kontroversielle i verdenseliten.

Han er stort sett mislikt av fansen - også fra hjemlandet USA. Men denne uka må alle amerikanere sett sin lit til 28-åringen fra Texas i Ryder Cup. Ryder Cup er nemlig et lagspill mellom Europa og USA med tolv av verdens beste på hvert lag. Dette har pågått siden 1924.

STJERNE: Patrick Reed. Foto: NTB Scanpix
STJERNE: Patrick Reed. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Reed ser fram til alt hatet», skriver New York Post.

«Hvorfor er så mange golf-fans som hater Patrick Reed?» skriver USA Today.

«Patrick Reed er sportens mest forhatte stjerne», skriver britiske The Sun.

Hvorfor er Reed så mislikt?

- Du kan ha folk som er ute etter deg, men ikke være hatet. Jeg tror folk er ute etter meg fordi jeg har spilt bra i Ryder Cup. Alle som spiller bra er utsatt, sier Reed, ifølge USA Today.

Omstridt

Reeds historie inneholder anklager om juks, stjeling og sleivete homo-utspill. Han skal ha blitt kastet ut av universitetet og har et anstrengt forhold til både fans og egen familie.

Patrick Nathaniel Reed ble født i San Antonio i Texas i 1990. Han tok flere titler på amatørnivå og startet på collegegolf-karriere i 2008 ved Universitetet i Georgia. Der oppsto det problemer og Reed ble anklaget for juks på banen, tyveri fra et skap, og brudd på alkoholregler, ble han etter hvert kastet ut.

Anklagene om juks går på at Reed skal ha slått en ball som lå bedre plassert enn den egentlig skulle gjort.

GIFT: Patrick Reed og Justine. Foto: NTB Scanpix
GIFT: Patrick Reed og Justine. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 2014 hadde Reed et utbrudd som ble fanget opp på teip.

«Fucking three-putt, you fucking faggot», sa Reed etter en bom, og det var spesielt det siste ordet, faggot, som skapte overskrifter. Reed gikk seinere ut og beklaget dette.

Familiebråk

Reeds yngre søster, Hannah, har også gått til angrep på storebror i sosiale medier.

I et Facebook-innlegg kalt hun broren en dårlig person - hevdet han har gjort seg selv til et offer i flere situasjoner.

- Han er ikke broren min lenger, men en egoistisk, fryktelig fremmed person. Det er hjerteskjærende, skrev søster Hannah Jordan Reed.

Reed har også kuttet alle bånd til far Bill og mo Jeannette. Klimakset kom angivelig etter at foreldrene ble kastet ut av US Open for to år siden. Dette skal ha skjedd etter ordre fra Reeds kone og caddie Justine.

Til tross for utenomsportslig støy har Reed vist seg som en fantastisk golfspiller.

Etter hvert tok karrieren av. Han vant en rekke titler og kronet det hele med den foreløpig største bragden og Major-tittelen: US Masters fra april i år.

Patrick Reed har ikke noe imot at enkelte misliker ham.

- Jeg liker det sånn, sier Reed selv.

- Når jeg får på meg rødt, hvitt og blått, da gjør det noe med meg. Det piffer meg opp. Adrenalinet pumper. Det får det beste ut av meg, sier Reed.

VANT MASTERS: Patrick Reed i april i år da han vant US Masters. Foto: NTB Scanpix
VANT MASTERS: Patrick Reed i april i år da han vant US Masters. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Golfens mest forhatte

Patrick Reed blir ofte blir kalt den mest forhatte mannen i golf. Den beskrivelsen kjenner ikke Eurosport-ekspert og tidligere golfer Per Haugsrud seg helt igjen i:

- Forhatt er litt tøft, men etter at han vant en stor turnering i Miami så kom han med noen uttalelser som var litt klønete, sier Haugsrud til Dagbladet.

Turneringen Reed vant var WGC-Cadillac Championship, og med den seieren ble Reed den femte golferen gjennom tidene med tre PGA-titler under 25 år.

- Han var høyt oppe da med masse adrenalin. Han følte nok at han var best i verden. Den reaksjonen ble ikke godt tatt imot, men etter det har det gått riktig vei for ham. Reed er mer ydmyk nå, og han har vært helt rå i Ryder-sammenheng, sier Haugsrud.

Golf-eksperten fortsetter:

- Det er mer europeerne enn amerikanere som hater ham. Det er nok mange supportere som blir ekstra tente når han spiller. Han viser veldig engasjement når han gjør det bra. I golf-sammenheng har man ikke mange muligheter til å gjøre det. Stort sett bare Ryder Cup hvor det er friere. Reed legger lista høyt med det engasjementet han har. Hvis han taper nå i Frankrike er det mulig han får høre det litt ekstra, sier Viasat-kommentatoren.

Spenning

Helgas Ryder Cup går for å være en av de mest spennende konkurransene i golf. Lagspillet mellom Europa og USA har pågått siden 1924 og har nesten vært omgitt med en solid porsjon spenning.

Flyet med de amerikanske spillerne landet nylig i Paris.

USA har en tøff oppgave foran seg på Frankrikes nasjonalanlegg for golf utenfor Paris. De har ikke slått Europa på bortebane siden 1993. Det europeiske laget har spillere som engelske Justin Rose og nordiren Rory McIlroy på laget.

Amerikanerne hadde ingen problemer med å vinne for to år siden på Hazeltine med Tiger Woods som visekaptein. Det laget inneholdt hele åtte spillere med seier for de fire store majorturneringene.

Europa har vunnet åtte av de elleve siste møtene.

På europeisk side er det Ian Poulter som har opplevd mest turbulens med publikum. På amerikanske greener og fairwayer har det skjedd flere ganger at publikum har buet og jublet mot Poulter når han har slått dårlige slag.

Denne helga spiller Reed og Poulter på hvert sitt lag. Det kan være duket for et oppgjør mellom de to publikum elsker å hate:

- Det hadde vært gøy å se Reed og Poulter gå mot hverandre, men kanskje amerikanerne er lure og setter Reed sammen med Tiger Woods. Da er det ingen som kommer til å bue på Reed hvis han går sammen med Woods, sier Haugsrud.

Dette er lagene:

Europa: Paul Casey, Sergio García, Ian Poulter, Henrik Stenson, Thorbjørn Olesen, Tommy Fleetwood, Tyrrell Hatton, Rory McIlroy, Francesco Molinari, Alex Norén, Jon Rahm og Justin Rose.

USA: Tiger Woods, Dustin Johnson, Brooks Koepka, Justin Thomas, Bryson DeChambeau, Rickie Fowler, Jordan Spieth, Bubba Watson, Patrick Reed, Webb Simpson, Phil Mickelson og Tony Finau.

Fakta om vinnerne av de siste Ryder Cup-turneringene i golf:

* 2016: USA (17-11)

* 2014: Europa (16,5-11,5)

* 2012: Europa (14,5-13,5)

* 2010: Europa (14,5-13,5)

* 2008: USA (16,5-11,5)

* 2006: Europa (18,5-9,5)

* 2004: Europa (18,5-9,5)

* 2002: Europa (15,5-12,5)

* 1999: USA (14,5-13,5)

* 1997: Europa (14,5-13,5)

* 1995: Europa (14,5-13,5)

* 1993: USA (15-13), siste USA seier i Europa.

* Ryder Cup blir arrangert for 42. gang i år. Turneringen ble første gang arrangert i Worcester, Massachusetts i 1927. USA har 26 seirer, Europa har 13 seirer og to oppgjør er endt uavgjort.