Sportsåret 2000 - kvinnene vant

Det var kvinnenes år i norsk idrett, året da gutta fikk skikkelig juling i kampen om det ene av de to områder hvor norske menn fortsatt hadde tilnærmet monopol: Næringslivets sjefsstoler og toppen på olympiske seierspaller.

På 1900-tallet vant 125 norske menn og 1 norsk kvinne gull i olympiske sommerleker. Hittil på 2000-tallet har 20 norske kvinner og 1 mann klart det samme.

Riktignok vant Norge to gull i kvinneøvelser og like mange i øvelser for menn i Sydney-OL, men dobbeltvinner Knut Holmann - som i kvinneåret overtok plassen som Norges største sommerolympier noensinne - måtte faktisk også i oppmerksomhet finne seg i å bli overgått av Trine Hattestad og fotballjentene.

Også på vinterføre slo kvinnene til så det holdt. Bente Martinsen, som i løpet av året ble Bente Skari, vant verdenscupen i langrenn for annet år på rad. Liv Grete Skjelbreid, som ble Skjelbreid-Poiree, fant formen akkurat i tide til å bli dobbel verdensmester i skiskyting på hjemmebane i Holmenkollen.

Drømmeår

Men det var OL-vinnerne som var de største heltene. Trine Hattestad avsluttet sin karriere med et fantastisk år: Hun satte verdensrekord med 69,49 på Bislett, fikk en femdel av gullpotten i Golden League, vant Grand Prix sammenlagt, og i hennes femte OL ble det endelig gull.

Hun slo knockout på konkurrentene med 68,91 allerede i første omgang, bare 57 centimeter fra verdensrekorden og lenger enn noen av konkurrentene hadde kastet. De klarte det ikke nå heller.

Med 110.000 mennesker på tribunen viste 34-åringen at hun nå er sjef over konkurransenervene som i begynnelsen av karrieren ofte ødela for henne. I året som endte med at hun ble kåret til årets europeiske friidrettskvinne vant hun også sin femte kongepokal.

Spenning

PENSJONIST:En førnøyd Knut Holmann avsluttet karrieren med to gullmedaljer. Foto: Erik Johansen/SCANPIX
PENSJONIST:En førnøyd Knut Holmann avsluttet karrieren med to gullmedaljer. Foto: Erik Johansen/SCANPIX Vis mer

Fotballjentene gjorde det ulidelig spennende på sin vei mot OL-gull, men kunne til sist triumfere da Dagny Mellgren gjorde 3-2 på golden goal i finalen mot tittelforsvarer og storfavoritt USA.

Laget hadde en god porsjon flaks på vei mot tittelen, særlig i semifinalen mot Tyskland som ble avgjort av et selvmål, men viste seg igjen som et lag for de store anledninger. Laget gjorde sine to beste kamper mot de to beste lagene - Kina i den avgjørende gruppekampen og USA i finalen.

Etter to medaljeløse mesterskap viste Per-Mathias Høgmo sin dyktighet med en rekke smarte bytter, og vant trenerduellene klart. Bente Nordby viste gjennomført verdensklasse i mål, og de andre nøkkelspillerne slo til etter tur.

Norges første OL-tittel i en ballidrett ga gullklubben 19 nye medlemmer, selv om troppen besto av bare 18. Anne Tønnessen, som måtte sendes hjem da hun ble skadet for å kunne erstattes i troppen, fikk noen måneder senere sin velfortjente gullmedalje hun også.

Mange medaljer

Håndballjentene, som allerede i 14 år har overgått herrelandslaget i offentlig oppmerksomhet, klarte ikke å forsvare favorittstempelet i OL. Noen ubeleilige skader i forkant av lekene bidro til at verdensmestrene ikke klarte å hente ut sitt beste, og Ungarn ble for god i semifinalen. Men det ble iallfall bronse.

Sølv hadde kappgjengeren Kjersti Tysse Plätzer og taekwondo-utøveren Trude Gundersen med seg hjem fra OL. Sammen med fotballjentenes Gro Espeseth plasserte de Bergen på medaljekartet.

Norske menn sto også for store prestasjoner i 2000, og med sine to olympiske gull kunne Knut Holmann avslutte karrieren som eneste nordmann med tre individuelle gull i olympiske sommerleker. Han har også to sølv og en bronse.

Dessuten fikk rogutta Fredrik Bekken og Olaf Tufte OL-sølv, skytteren Harald Stenvaag og Hermann Horn Johannessens solingmannskap bronse.

Vintersuksess

På vinterføre tok Bjarte Engen Vik sin sjette og sjuende seier i Holmenkollen, og ble dermed historisk. Kjetil André Aamodt ble med slalåmseieren i Wengen den fjerde alpinist som har vunnet verdenscuprenn i alle fem disipliner, mens Ådne Søndrål etter å ha avviklet sin mislykkede allroundsatsing vant VM-gull på 1000 meter.

Espen «Shampo» Knutsen slettet poengrekorden til superstjernen Peter Forsberg i det svenske ishockeysluttspillet med 21 mål og assists da Djurgården ble mester. Han reiste til NHL, der han etter en vanskelig start har vist lovende spill.

Petter Solberg, Rune Holta og Kenneth Gundersen fikk gjennombrudd i motorsportgrener hvor Norge ikke har pleid å hevde seg.

Fortvilelse

Ellers var det kort vei fra jubel til fortvilelse for flere mannlige utøvere. Frode Andersen imponerte både i sporet og på standplass, men ikke med sin regelkunnskap, da han vant VM-sprinten i Holmenkollen med magasinet ulovlig innsatt fra start.

Fritz Aanes imponerte med semifinaleplass i bryting, men ble første nordmann som er disket for doping i et OL. Akkurat som vektløfteren Stian Grimseth var han lurt av innholdsdeklarasjonen på et kosttilskudd, og det ble etter hvert klart at utøvere som bruker slike tilskudd gambler med egen karriere.

Gamle helter som Lasse Kjus, Bjørn Dæhlie og Thomas Alsgaard var borte fra løypene i lange perioder på grunn av helsemessige problemer, Dæhlie dessverre kanskje for godt.

Listen over utøvere som valgte å avslutte karrieren i 2000 inneholder langt flere enn Holmann og Hattestad. Navn som Vebjørn Rodal, Hanne Haugland og Steinar Hoen forteller at særlig friidretten vil få det vanskelig med å følge opp de senere års triumfer.

Bildetekst(er):

Liv-Grete Skjelbreid kunne saktens juble. Skiskytterjenta vant to VM-gull i Holmenkollen. (Foto: SCANPIX/arkiv). (Høydebilde)

Dagny Mellgren og resten av fotballjentene viser stolt fram OL-gullettene vant i Sydney. Mellgren ble matchvinner da hun scoret på golden goal i OL-finalen mot USA. (Foto: SCANPIX/arkiv) (Høydebilde)

Ådne Søndrål viser fram gullmedaljen han tok på 1000 meter i VM enkeltdistanser i Nagano. (Foto: SCANPIX/arkiv) (Høydebilde)

(Sjur Natvig, NTB)

PENSJONIST:En førnøyd Knut Holmann avsluttet karrieren med to gullmedaljer. Foto: Erik Johansen/SCANPIX
DOBBELTVINNER:Skiskytterjenta Liv-Grete Skjelbreid Skiskytterjenta vant to VM-gull i Holmenkollen. Foto: SCANPIX/arkiv