Ukraina-krigen:

Sportskjempene som er drept

Mer enn 50 ukrainske idrettsutøvere har blitt drept siden krigens start. I harde militære kamper eller som uskyldige, sivile ofre.

11 ÅR - DREPT: Kateryna Dyachenko, stortalent i rytmisk sportsgymnastikk, ble bare 11 år. Hun er en av mange idrettsutøvere som har mistet livet i krigen i Ukraina. Foto: Instagram/meschanenkova_n
11 ÅR - DREPT: Kateryna Dyachenko, stortalent i rytmisk sportsgymnastikk, ble bare 11 år. Hun er en av mange idrettsutøvere som har mistet livet i krigen i Ukraina. Foto: Instagram/meschanenkova_n Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, den 4. juni, skulle Alexander Odintsov gifte seg med sin kjæreste Anastasia.

De kom aldri så langt. Alexander Odintsov ble drept i et slag i Luhansk-regionen 12. mai.

Omtrent på dagen da Odintsov skulle si ja til Anastasia for alltid, gravla hun sin kjæreste på kirkegården i Sumy. Hun sa farvel med en bukett roser.

Foto: Sumy kommune
Foto: Sumy kommune Vis mer

Odintsov var mester i kampsport-disiplinen pankrasjon, vant EM og tok bronse i VM. Senest i desember tok han medalje i det ukrainske mesterskapet.

Den 24 år gamle kampsport-utøveren tjenestegjorde i en ukrainsk infanteribrigade. Han skrev kontrakt bare for få måneder siden.

Foto: Sumy kommune
Foto: Sumy kommune Vis mer

I midten av mai ble han drept nær landsbyen Belogorivka i Luhansk-regionen.

- Han hadde en kjæreste, de skulle gifte seg den 4. juni. Han ville ha to sønner. Han håpet bare at alt skulle ordne seg, sa en slektning av Alexander i begravelsen, ifølge Suspilne.

Kateryna Dyachenko (11)

Foto: Instagram/meschanenkova_n
Foto: Instagram/meschanenkova_n Vis mer

Hun var 11 år, en ener i rytmisk sportsgymnastikk - og ble bombet i hjel i Mariupol.

Kateryna Dyachenko var i huset der hun bodde med familien sin da et russisk prosjektil traff. Det var natta til 11. mars. Kroppen hennes ble funnet under ruinene av huset noen dager senere.

Den 11 år gamle jenta og faren hennes døde umiddelbart. Moren og broren ble fraktet til sykehus, et sykehus som senere ble ødelagt i et annet luftangrep. Hele familien døde.

«Hun erobret scenene og ga smil til verden. Hva er barna skyldige i?» skrev jentas trener etter Katerynas død.

På avslutningsdagen i VM i rytmisk gymnastikk den 11. april, i Sofia i Bulgaria, hedret arrangørene minnet til den unge ukrainske utøveren.

11 ÅRING DREPT: Kateryna Dyachenko sammen med trener Anastasia Meshchanenkova. Foto: Instagram/meschanenkova_n
11 ÅRING DREPT: Kateryna Dyachenko sammen med trener Anastasia Meshchanenkova. Foto: Instagram/meschanenkova_n Vis mer

Minneside

Mer enn 50 ukrainske idrettsutøvere har blitt drept i den russiske invasjonen. Flere av dem også svært unge.

Idrettsforbundet i Ukraina har nå lansert en minneside med informasjon om hver enkelt utøver og deres skjebne, skriver Odessa Journal.

«Sportens Engler – et requiem for døde ukrainske idrettsutøvere» heter det i introduksjonen til minnesiden.

Mange av idrettsutøverne døde i kamp, mens andre igjen ble uskyldige ofre for bomber, henrettelser og angrep.

Alexander og Kateryna er bare to navn på en nær endeløs liste.

Alina Peregudova (14)

Foto: Ukrainas kultur- og idrettsdepartement
Foto: Ukrainas kultur- og idrettsdepartement Vis mer

I en alder av 14 år var Alina Peregudova kandidat til Ukrainas landslag i vektløfting. I fjor vant hun det nasjonale mesterskapet for jenter U17, tre år yngre enn mange konkurrenter. Hun ble omtalt som en stjerneelev ved en av idrettsskolene i Donetsk.

Hun drømte om OL-gull, har hun sagt, ifølge anerkjente Inside the Games.

Men Alina skulle aldri få se OL-ilden.

Den 14 år gamle jenta ble drept under beskytningen av den beleirede byen Mariupol, den 30. april.

MARIUPOL I RUINER: I denne sønderbomba byen ble Alina drept. Foto: NTB
MARIUPOL I RUINER: I denne sønderbomba byen ble Alina drept. Foto: NTB Vis mer

Jenta og moren skal ha forlatt huset sitt i et desperat forsøk på å unnslippe eksplosjonene. Men de klarte det ikke.

«Hun lå an til å fortsette og vinne idrettskonkurranser på det høyeste nivået. Men den russiske ‘freden’ kom og ‘befridde’ henne fra framtida hennes», skrev Mariupols bystyre på Telegram, ifølge The Times.

Foto: Obozrevatel
Foto: Obozrevatel Vis mer

Lyudmila Chernetska (28)

KONKURRERTE I FITNESS OG KROPPSBYGGING: Chernetska (fremst) var profesjonell utøver i flere år. Foto: Obozrevatel
KONKURRERTE I FITNESS OG KROPPSBYGGING: Chernetska (fremst) var profesjonell utøver i flere år. Foto: Obozrevatel Vis mer

Det russiske rakettangrepet mot en boligbygning i Odesa den 23. april drepte Odesa-mesteren og sølvmedaljevinneren i det regionale mesterskapet i fitness, Lyudmila Chernetskaya, og ektemannen hennes Bogdan.

De oppholdt seg i sin leilighet i fjerde etasje da bombene traff dem, på påskeaften.

Paret ventet en baby, og giftet seg nylig, skriver ukrainske medier.

BRYLLUPSBILDET: I fjor sa de ja til å være sammen for alltid. Noen måneder senere ble de bombet i hjel. Foto: Volodymyr Yesipov
BRYLLUPSBILDET: I fjor sa de ja til å være sammen for alltid. Noen måneder senere ble de bombet i hjel. Foto: Volodymyr Yesipov Vis mer

De to kroppene er ikke funnet, men uavhengige kilder bekrefter at de skal ligge i brannruinene i det sønderbomba huset. Totalt ble sju mennesker drept i rakettangrepet.

Fotografen Volodymyr Yesipov, som fotograferte bryllupet til de nygifte i fjor, skrev ut sorgen sin på sosiale medier:

«Lyudmila og Bogdan ble drept i et missilangrep i Odesa. I fjor filmet jeg bryllupet deres. Da jeg fikk vite om denne tragedien, måtte jeg jeg se på bryllupsbildene igjen. Og jeg gråt», skrev fotografen, ifølge ukrainske medier.

Lyudmila var profesjonell kroppsbygger og fitnessutøver fram til 2017. Etter å ha oppnådd gode resultater, opptrådte hun som amatør, før hun ble drept den aprildagen.

SPRENGT: I denne bygdningen i Odessa døde Lyudmila og hennes mann. Foto: NTB
SPRENGT: I denne bygdningen i Odessa døde Lyudmila og hennes mann. Foto: NTB Vis mer

Oleksiy Dzhunkovsky (43)

I Irpen drepte russiske soldater en berømt ukrainsk bokser og barnetrener, Oleksiy Dzhunkovsky.

Bokse-personligheten døde i boksehallen hvor han jobbet, mens han kommuniserte med russiske militære, heter det i rapportene. Treneren ble skutt på stedet.

Dzhunkovsky har vunnet medaljer i militært VM fire ganger.

Etter karrierens slutt ble han barnetrener og fostret opp mange kjente boksere, ifølge det ukrainske idrettsforbundet. Blant hans elever var EM-vinneren for juniorer i 2016, Oleg Laguta. Mannen trente ikke bare barn og ungdom, han samarbeidet også med verdensmesteren Vitaliy Kopylenko.

Etter krigens utbrudd hjalp treneren med å levere mat til ukrainske soldater. Det ble trolig hans bane.

Dzhunkovsky var engasjert i foreningen «Athletes for the Future of Ukraine». En framtid han selv ikke får ta del i.

Den nåværende verdensmesteren Manny Pacquiaos signerte boksehansker ble solgt på auksjon for å samle inn penger til enka etter bokseren. En auksjon organisert av boksetrenerens tidligere elever.

Dan Zvonik (25)

FØR HAN BLE DREPT: Karatemesteren Dan Zvonyk, til venstre i bildet. Ikke lang tid etter at disse bildene ble tatt, ble han tatt av dage. Foto: Skjermdump fra DNR (Folkerepublikken Donetsk)/Telegram
FØR HAN BLE DREPT: Karatemesteren Dan Zvonyk, til venstre i bildet. Ikke lang tid etter at disse bildene ble tatt, ble han tatt av dage. Foto: Skjermdump fra DNR (Folkerepublikken Donetsk)/Telegram Vis mer

Han var ukrainsk mester i karate, og hadde tatt både VM- og EM-gull i karategrenen Kyokushin.

25 år gammel vervet han seg til de væpnede styrkene i Ukraina i år.

Dan Zvonyk ble tatt til fange ved stålverket i Azovstal. 20. april la det russiske propaganda-maskineriet ut en video av fangede ukrainere, inkludert Dan Zvonik, ifølge The Insider.

Da lovet okkupantene på kamera at krigsfangenes liv skulle spares. Men i løpet av få dager ble Dan Zvonik drept. Fotografier av Zvoniks døde kropp ble sendt til hans mot Anna den 30. april av ukjente personer fra det okkuperte Donetsk. En særegen tatovering på sønnens brystkasse var nok til å identifisere Zvonik.

I et intervju med CNN sa moren at hun trodde sønnen hennes var blitt henrettet av det russiske militæret. Beviset skulle være dette: 1. mai ble liket hans overlevert til slektninger, og da så de et stort kulehull i bakhodet til den døde mannen.

Foto: Skjermdump fra CNN / privat
Foto: Skjermdump fra CNN / privat Vis mer

Artem Priymenko (16)

Foto: Nexta.tv / Twitter
Foto: Nexta.tv / Twitter Vis mer

Natt til 8. mars tok et russisk luftangrep på en bebyggelse i Romenskaya-gata i byen Sumy livet av 21 mennesker. Blant dem den ukrainske sambo-mesteren Artem Pryimenko, vinner av flere nasjonale juniormesterskap.

Sambo er en judo-gren, også den Russlands president Vladimir Putin drev.

Det som skal være Pryimenkos trener, Yevhen Leonenko, skriver om dødsfallet på sin Facebook-konto, ifølge nyhetsbyrået Nexta:

- I natt i Sumy ble Artem Pryimenko, født i 2006, drept av russiske luftangrep. Han var vår elev og vår utøver. Våre tanker går ut til hans resterende familie og pårørende.

Store deler av hans familie lever ikke lenger. De nærmeste til den 16 år gamle sambobryteren døde i det samme angrepet. Hans far, mor, bestemor og to yngre brødre.

Oleksandr Feshtryha (42)

Foto: Det ukrainske idrettsforbundet
Foto: Det ukrainske idrettsforbundet Vis mer

Den seks ganger ukrainske kickboksing-mesteren Oleksandr Feshtryha døde i kamper med de russiske okkupantene.

Feshtryha forsvarte Donetsk flyplass da han ble drept. Kickboksings-veteranen hadde da kjempet i flere år, først som frivillig, siden engasjert i 93. brigade. Han ble skadet fem ganger da konflikten brøt ut i Donetsk i 2014/2015, to av dem alvorlig.

Etter en av kampene han overlevde, manglet soldaten ifølge minnesiden en del av leggmuskelen, og en kule gikk gjennom i hodeskallen, traff øyet, gjennomboret nesen og slo ut 17 tenner.

I april i år var karatemesterens kamp tragisk nok over.

Oleksandr Sheremet (37)

Foto: Det ukrainske idrettsforbundet
Foto: Det ukrainske idrettsforbundet Vis mer

Han var ukrainsk mester i orientering, etter hvert ungdoms-landslagstrener i orientering.

I begynnelsen av krigen tok Oleksandr Sheremet familien i sikkerhet og kom tilbake. Han så det som nødvendig å ta vare på faren og hjelpe bekjente som ikke klarte å forlate Irpen på egenhånd.

Den 25. mars ble Oleksandr tatt til fange av russerne. Familien mistet straks kontakt med ham. Den 31. mars ble Oleksandrs kropp ført til likhuset i Boyarka. I brystet hadde han fem kulehull.

Han etterlater seg kone og tre barn, heter det på minnesiden fra det ukrainske idrettsforbundet.

Sergei Pronevytsj (30)

Foto: khpg.org
Foto: khpg.org Vis mer

Moren Antonina og andre innbyggere i byen Boromlya hadde febrilsk lett etter maratonløperen Sergei Pronevytsj siden han forsvant 12. mars.

Hans heltemot under krigen var ifølge det ukrainske idrettsforbundet enormt. Det var de som fortalte hvordan den unge mannen alene ødela vitalt utstyr til åtte russiske enheter.

Sergei skal ha opptrådt som en «enslig gerilja», fordi han trodde det ville være mer nyttig. På dagene laget han molotovcocktails, hjemmelagde brannbomber i flasker. Med sin maraton-erfaring skal han ha løpt flerfoldige kilometer om natta med coctailene i sekken, for å spane på russerne og rekognosere fiendens utstyr. Cocktailene brukte han så til å ødelegge russernes utstyr. Han løp angivelig hjem om morgenen og rapporterte om russernes stillinger.

Han hadde spesielle forutsetninger. Sergei Pronevytsj løp seg i 2019 inn i Guinness' rekordbok. Da løp han maraton i full militær utrustning på 4 timer og 36 minutter.

Foto: Facebook - Sergei Pronevytsj.
Foto: Facebook - Sergei Pronevytsj. Vis mer

Ifølge rapporter begynte russerne å jage den enslige løperen. Mest sannsynlig sporet de russiske okkupantene opp mannen med nattsynsapparater.

All kontakt med Pronevytsj opphørte en marsdag. Hva som så skjedde er ikke helt klarlagt, men kilder opplyser ifølge Suspilne at det er tydelig at han ikke ble umiddelbart drept. Familie har av lokale myndigheter blitt fortalt at han ble holdt i en kjeller, og at skal ha blitt utsatt for tortur der. Moren sier ifølge Suspilne at det var synlige merker etter vold og merker på håndleddene hans etter håndjern eller tau.

Liket hans ble funnet der etter frigjøringen av Boromli i Sumy-regionen – en uke etter at han forsvant. Det er innledet straffesak etter det ukrainske påtålemyndigheter mener er krigsforbrytelser. De mener de kan føre bevis for at han ble torturert før han ble drept.

Victor Katanchik (18)

Foto: Det ukrainske idrettsforbundet
Foto: Det ukrainske idrettsforbundet Vis mer

Den 25. februar, under det russiske rakettangrepet på Melitopol, eksploderte en rakett over huset til Victor Katanchik.

Gutten, som var en svært lovende innebandyspiller, fikk kritiske skader. Han ble fraktet til et lokalt sykehus, hvor han ble operert. Men for ytterligere bedring måtte Victor legges inn på sykehus i hovedstaden Kyiv og bli behandlet der av spesialister på den nevrokirurgiske avdelingen.

Noe som viste seg umulig. Legene kjempet for livet hans i to uker.

15. mars stoppet hjertet til Victor.

Foto: Skala Melitopol
Foto: Skala Melitopol Vis mer

Yegor Birkun (24)

Foto: Det ukrainske idrettsforbundet
Foto: Det ukrainske idrettsforbundet Vis mer

Etter den russiske invasjonen dro kampsport-utøveren Yegor Birkun til Mariupol for å forsvare landet sitt mot okkupantene. Yegor tjenestegjorde i Azov-regimentet som medlem av Azov-bataljonen.

Landslagsutøveren Yegor Birkun skulle, før krigen kom, representere Ukraina i MMA-VM. Et mesterskap som startet på dagen for Birkuns død. Den 23. mars 2022 ble han drept.

Under mesterskapet i Amsterdam tok det internasjonale MMA-forbundet initiativ til å samle inn penger til Birkuns etterlatte.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer