Sportsleder vil ha elitebarn

Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl mener barn ned i 9-årsalderen må håndplukkes og trene opptil 25 timer i uken.

Olympiatoppen ønsker en mer profesjonalisert barneidrett for å få fram flere topputøvere, melder NRK. Bjørge Stensbøl ser for seg at håndplukkede barn helt ned i 9-årsalderen trener opptil 25 timer i uken.

- Jeg er helt sikker på at vi må begynne å velge utøvere tidligere, sier Stensbøl til NRK.

Toppidrettssjefen mener utøvere i teknisk krevende idretter må velge tidlig og ikke vente for lenge.

- Barna som skal bli toppidrettsutøvere bør trene variert og mye for å tåle treningsmengden senere, sier Bjørge Stensbøl.

Olympiatoppen åpner for å betale nyutdannede trenere for å trene de unge talentene. Stensbøl er klar over at utspillet om toppidrett blant barn vekker reaksjoner.

- Alltid når du går nye løyper, kommer det reaksjoner. Poenget er at utøverne, gjerne i 10-årsalderen, bør være i aktivitet, og det tåler dagens ungdom veldig godt. Og vi mener det er nødvendig i rekrutteringsøyemed, sier Stensbøl.

Toppidrettssjefen ønsket torsdag formiddag å presisere at han aldri selv har brukt uttrykket «profesjonalisere» i forbindelse med barneidrett. Han vil også presisere at han overhodet ikke vil tvinge barn til å trene 25 timer i uken i organiserte former.

- Diskusjonen om barneidrett er ikke et spørsmål om østeuropeiske metoder med knallhard trening for små barn, det er spørsmål om hvor mye allsidig fysisk aktivitet som er nødvendig for å forberede unge på større treningsmengder i sene ungdomsår, sier Stensbøl i en pressemelding.

- Barn trenger mer fysisk aktivitet, de trenger en bredere fysisk plattform, og da er det helt naturlig at de er fysisk aktive i 20-25 timer i uken. Det er mye verre at 10-åringer sitter 25 timer i uken foran datamaskinen enn at de leker, løper og er fysisk aktive. For å møte framtidige treningsmengder er det viktig å ha et solid grunnlag, påpeker Stensbøl.

(NTB)