Sportslig krise i Tippeligaen

NADDERUD (Dagbladet): LYN SKAPTE NULL - 0 - sjanser mot et lag som hadde sluppet inn 11 mål på åtte kamper.

De reiste fra Nadderud med fem baklengsmål, men fortsatt med en fire- poengsledelse til resten av lagene i Tippeligaen.

Det forteller mye om Lyn, mer om de øvrige lagene - og mest om at Tippeligaen er inne i en sportslig krise.

  • Lagene er mer ustabile enn noen gang.
  • Tippeligaen har ingen verdig serieleder i øyeblikket.
  • Bare tre lag har totalt sett prestert opp mot maksimalt, ut fra forutsetningene: Lyn, Vålerenga og Bodø/Glimt.
  • Og den største favoritten, Rosenborg, har tapt tre kamper fordi laget er blitt svakere, ikke fordi de andre er blitt bedre. Den samme karakteristikken får gullkandidater som Viking og Lillestrøm.

STABÆK KLATRET hele fem plasser på tabellen etter gårsdagens seier. Den poengmessige jevnheten i Tippeligaen er muligens fascinerende, men ikke noe kvalitetstegn. Flere lag burde utmerket seg med stabilitet etter at mer enn en tredjedel av sesongen er spilt.

Lillestrøm er for eksempel bare tre poeng bak tredjeplassen - med bare tre seirer og åtte scorede mål på ni kamper.

OG LYN BEHOLDT firepoengsledelsen selv etter stortapet - og er på papiret Norges klart beste lag. I praksis var de noe helt annet i går. Jeg har sett minst to tippeligakamper i hver serierunde denne sesongen. Gårsdagens utgave av Lyn er det svakeste laget jeg har sett.

LIKEVEL FORTJENER Lyn all ros for sesongen så langt. Laget har ikke gjort annet enn sitt beste, og lykkes bedre enn de fleste. De gjorde på sett og vis sitt beste også mot Stabæk - i hvert fall hvis vi lar tabellen ligge et øyeblikk, og går halvannen måned tilbake i tid. Da tippet vi at Lyn skulle opptre omtrent som i går:

  • Småfikst og greit fram til alt stanset opp på 20- 25 meter.

0-5-TAPET BEKREFTET alle forhåndstips om at Lyn er et lag uten spisser som vil variere veldig i prestasjonene. Kampen bekreftet også inntrykket fra 1-5-tapet for Rosenborg for en måned siden. Fundamentet i Lyn virker ganske spinkelt. Når noe først brister, så ramler til slutt alt sammen. Typisk for et lag med mange nye spillere. Og ekstra sårbare blir de når stabile nøkkelspillere som Steven Lustü (VM) og Per Egil Swift (nakkeskade) er borte.

KRISA I TIPPELIGAEN varer forhåpentligvis ikke så lenge. Tabellen begynner så smått å speile et forventet styrkeforhold: Viking, Molde og Odd Grenland i medaljestriden - og temmelig sikkert snart også Rosenborg. Lillestrøm skal ennå ikke utelukkes fra tetsjiktet, i hvert fall ikke før Stabæk har spilt på Åråsen førstkommende søndag. Med et nytt hjemmetap vil Lillestrøm være ute av medaljekampen. Og det vil være en like stor overraskelse som Lyns suverene serieledelse.

PÅ STABÆK SNAKKES det naturligvis om medaljer i dag. Og fordi fotball først og fremst er en øyeblikksopplevelse, kan lykkepraten forsvares. For i går var øyeblikkene mange og store på Nadderud. Stabæk vant dueller, presset Lyn til feil, varierte mellom sugende langballer og fikse kombinasjoner langs bakken - og overordnet alt annet: De scoret mål. Etter hvert med en fantastisk effektivitet.

Men Stabæks bortestatistikk forteller ingen ting om en medalje-kandidat.