Sportssjef Ronny Nilsen glad store stjerner blir doptatt

Men hans syns straffene er alt for snille.

STRAFFENE MÅ BLI TØFFERE: Ronny Nilsen reagerer på lave straffer for utøvere som blir tatt for dopingbruk. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
STRAFFENE MÅ BLI TØFFERE: Ronny Nilsen reagerer på lave straffer for utøvere som blir tatt for dopingbruk. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Sportssjef Ronny Nilsen synes det er bra for friidretten at også store stjerner blir dopingtatt. Han synes straffene bør bli tøffere.

- Det har vært noen store saker i oppkjøringen til dette mesterskapet, og jeg synes det er veldig bra at også store stjerner blir tatt. Det viser at systemet fungerer, men det viser også at enda flere tiltak bør settes i verk, sier Nilsen til NTB.

Han tenker selvsagt på avsløringene av Tyson Gay og Asafa Powell, to svært profilerte utøvere. Det er ikke mange ukene siden det ble kjent at begge hadde avgitt positive dopingprøver, og ingen av dem er på plass i Moskva.

I tyrkisk friidrett har det også vært mange avsløringer. Mange har faktisk tatt til orde for at tyrkerne bør nektes å delta i Moskva-VM.

- Jeg mener helt klart at straffen bør økes for dem som blir tatt for doping. Det har vi snakket om ganske mye, forteller sportssjefen.

Nå får han også støtte fra toppene i internasjonal friidrett nettopp på dette punktet. På kongressen i Moskva torsdag ble det fra Det internasjonale friidrettsforbundets (IAAF) side tatt et langt skritt i retning av å godkjenne dette.

Ingen garanti - Kan du garantere at du stiller med en helt ren norsk tropp her i Moskva?

- Nå skal jeg være litt forsiktig med å gi garantier, men våre utøvere blir jevnlig testet. I forbundet jobber vi med mange forebyggende tiltak, og jeg opplever at det er gode holdninger blant utøverne våre på dette området, sier Nilsen med et smil til NTB.

- Det jeg kan si er at dersom det skulle dukke opp en positiv prøve blant noen av våre utøvere, ja, da ville jeg bli veldig overrasket.

Det er lenge siden det sist var en dopingsak i norsk friidrett. Kappgjengeren Erik Tysse var den siste for tre år siden, men hans sak er spesiell. Mange, over 100 akademikere og professorer, har skrevet under på en uttalelse om at det ikke var Cera som ble funnet i Tysses prøve, men den norske kappgjengeren ble likevel dømt, og han figurerer derfor på listene over tidligere dopingtatt utøvere.

Etter at han kom tilbake før OL i London i fjor, har han utviklet seg videre og er faktisk et av de sterkeste norske kortene i Moskva-VM sammen med spydkasteren Andreas Thorkildsen og 1500-meterløperen Henrik Ingebrigtsen.

(NTB)